Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przesuwne HS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bry, ja mam nieco mniejszy wymiar, mianowicie 360 x 230. Wyższych nie chcieli mi zrobić, chyba, że jako dodatkowy fix. Zresztą szerszych w podziale na dwa też nie bardzo. Okna mam od Jezierskiego w pakiecie 3 szybowym. Zaznaczam, że szukałam dobrych okien w renomowanych firmach i z pcv. W ogóle już z takim HS miałam problem, niektórzy proponowali aluminium, ale jest zimniejsze więc dla mnie nie wchodziło w grę, albo wzmocnienie w 1/3, czyli podział szyby ramą albo zrobimy, ale nie damy gwarancji, itp, itd.

Generalnie okno jest baaardzo cięzkie. Z tego co mówili rama ma ok 250 kg i szyby po 200kg!

Może drewniane zrobią w takim wymiarze?

Może drewniane zrobią w takim wymiarze?

Drewniane tylko szklenie jednokomorowe.

Nikt rozsądny nie wykona HS-a z PVC w kolorze o wysokości 2500.

Rozmawialem z technikiem firmy produkujacej profile VEKA Polska .Powiedzial ze jest to wykonalne i dal mi kilka nr. telefonu do producentow okien w Polsce ktore produkuja okna na profilach VEKA.

Wstepne wyceny HS-a od producentow w tych wymiarach to 17000 zl.

Profil to http://www.veka.pl/content/vekaslide.php. Jakas nowosc

Rozmawialem z technikiem firmy produkujacej profile VEKA Polska .Powiedzial ze jest to wykonalne i dal mi kilka nr. telefonu do producentow okien w Polsce ktore produkuja okna na profilach VEKA.

Profil to http://www.veka.pl/content/vekaslide.php. Jakas nowosc

Sprawdź na forum opinie o danym producencie i co to znaczy, że zrobią? Dadzą gwarancję, co obejmie itp. Cena wysoce prawdopodobna, ja za swojego HSa zapłaciłam 12tysi.

Sprawdź na forum opinie o danym producencie i co to znaczy, że zrobią? Dadzą gwarancję, co obejmie itp. Cena wysoce prawdopodobna, ja za swojego HSa zapłaciłam 12tysi.

Na forum nic konkretnego nie pisza na temat tego systemu.

Zrobia, to znaczy dadza gwarancje na produkt i mataz 5 lat . A pozatym toPan z VEKA zapewnial mnie ze profil ktory mi oferuja jest przeznaczony do drzwi przesuwnych o wymiarach max. 4500x2500 kolor i 6000x2700 bialy

Ja mam HS z oknoplastu Kraków, wymiar z tego co pamiętam 380 x 235, jedno ruchome drugie fix, dałem pod spód dodatkowy profil usztywniający i jest ok ( wystawa południowa, kolor orzech ). Tyle że o takich oknach to można coś powiedzieć po paru latach zima/lato a u mnie są dopiero 2 miechy. Mój kolega ma 5 m !!! z dwóch tafli ruchomych ( białe ) zdaje się że ze znaczkiem rehau i nic sie nie dzieje od 4 sezonów, wystawa południowa. Nie ma się co podniecać ale moje mi się naprawdę podobają, szczególnie że w praktyce bezprogowe. Mogę opstrykać szczegóły jak ktoś potrzebuje bo u sprzedawców nie ma się co spodziewać żeby posiadali profile na pokaz, katalogi jedynie pokazują. Edytowane przez jacekh

Dlaczego jednokomorowe?? Urzedowski ma pakiety dwukomorowe w swoich HS\ach.

I z tego co wiem HS w PCV jest droższy od HS w drewnie u URZEDOWSKIEGO.

HS u Urzedowskiego w tych wymiarach kosztuje coś ok. 12000 + Vat.

Ja mam jeden 5 m na 2,25 a drugi 2,5 m na 2,25.

Pozdrawiam

Edytowane przez przemekherma

Fakt ze wszystkie firmy które produkują HSy w PCV mają ograniczenia wymiarowe w kolorze przy wysokości ok 2,3-2,4m powinien być duzym argumentem aby nie szukać na siłę firmy która wykona wyższe drzwi. Ewentualnie mozna rozważyć HST wykonane na aluminium jeżeli koniecznie chcemy mieć bardzo wysokie.

Och.. wojna się znów zaczyna..

Wiecie co? zastanawiam się, czemu U jest tak nielubiany na FM (bo czemu przez konkurencję to wiem :) ) Bo widzę, że wiele osób wstydzi się przyznać że ma te okna.. a ten kto się odważy, jest wyzywany od jednopostowców.. a może to moja czujność jest uśpiona w stosunku "do swoich"? :)

Ale.. to poważny temat na pracę magisterską:)

W Siedlcach i okolicach widuję okna drewniane z trzech a nawet czterech firm. Z tym że podobnie ma sie sytuacja w większości regionów. Są lokalne zakłady znane gdzieś w Polsce - a niedoceniane na swoim rynku. Ale mały przykład: jeden z lokalnych zakladów, prawie nieznany ale ma "renomę" wśród VIPów bo robi rzeczy których inni się nie podejmują - albo tak się niektórym inwestorom wydaje. HS ok 360x250 - nic szczególnego -kolor biały, mikrozłącza widać gołym okiem nie tylko z powodu różnicy barwy a listwy maskujące przykręcone czarnymi wkrętami "gipsiakami" - całe główki na wierzchu. Normalnie za coś takiego by mnie wyrzucono z budowy, ale tu Inwestor był dumny, że ma takie okna..

Z tym, że jeśli mam mówić o konkurencji to owszem - dwóch lokalnych producentów jest dla mnie największą konkurencją (tzn. mają na tyle dobrą markę, że większość z klientów nawet do mnie nie przychodzi). Myślę, że w drugą stronę jest podobnie.

• 4 weeks później...

Szukaj dalej, bo możesz znaleźć te okno taniej o 3-4 tys. To drogie rozwiązania, stad mogą być duże rozbieżności między firmami.

Ps. to wcale nie znaczy, że z MS jest cos nie tak!Przy rozbieżności do 10% nie miałbym wątpliwości czy brać ich czy inną - mniej znaną firmę

Szukac dalej juz nie bede. Poniewaz zapytanie o oferte na okna do mojego domu wyslalam praktycznie do kazdej wiekszej firmy produkujacej okna drewniane i pvc w Polsce. Odpowiedzi cenowych dostalam niewiele.Moze dlatego ze pytalam tylko o cene HS-a. Firma MS jako jedna z nielicznych firm zainteresowala sie powaznie moja wycena dlatego postanowilam kupic okna tej firmy.

Oferta MS na okna drewniane 92 mm plus trzy szyby ----- 62000 zl z montazem

Okna drewniane 68-92 mm rama plus trzy szyby inne firmy z polski ------- 54000-68000 zl z montazem

Okna PCV ramy z wypelnieniem termicznym oraz 6-komorowe plus trzy szyby ------- 42000-53000 zl z montazem

No cóż.. w skali całego domu cena 62 tys wydaje się rozsądną w stosunku do innych wycen :)

Szczerze mówiąc, to mam ochotę zobaczyć fabrykę MS (i chyba kiedyś skorzystam z ich zaproszenia, które niedawno przesłali :) - ale z ciekawości, by zweryfikować to co widzę na fotkach umieszczanych na stronie ich dealerów:)

Jednego im zazdroszczę - bardzo dobrego PR :) - no i najważniejsze, że produkt nie psuje im marki ( ta taki wysublimowany komplement, bo nie wypada mi chwalić publicznie konkurencji)