jareko 07.03.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 230 kolor, 260 biale mowimy oczywiscie o PVC bo aluminium i drewno to juz co innego. Nie wspominamy o systemie z Portugalii tam ponoc i 6 metrow wysokosci wykonac moga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 07.03.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Jareko wszystko zależy od systemu, Veka może być i na 2500 w kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 09.03.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Czy to prawda że HS mają gorszy współczynnik przewodzenia ciepła niż HKS?Czy HKS otworzy dziecko powiedzmy 4 letnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.03.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Czy to prawda że HS mają gorszy współczynnik przewodzenia ciepła niż HKS? Czy HKS otworzy dziecko powiedzmy 4 letnie? Generalnie prawda z tą przenikalnością - pewnie jak wszędzie są wyjątki (np. wspominany przez Jareko nowy HS od Schueco) Narażę się szkole "właściwości okien" i powołam na "komory": o ile okna mają po 5,6,7 komór to HS często mają ich tylko 3 czy 4. Więc z założenia powinno być słabiej - o ile? Producenci nie akcentują tego zagadnienia.. Takich dylematów nie ma w drewnie Ja bym powiedział, że i średni 7 latek nie da otworzyć HKS`a. A nawet jeśli, to będzie miał problemy z zamknięciem, bo trzeba w to włożyć trochę siły - a jeśli okno jest duże, to i owej siły potrzeba dużo. Zwykłe przesuwki HKS robione są ze "zwykłych"profili okiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 09.03.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Czy to prawda że HS mają gorszy współczynnik przewodzenia ciepła niż HKS? Czy HKS otworzy dziecko powiedzmy 4 letnie? I tak i nie są systemy np Rehau Geneo HS gdzie izolacja całych drzwi wynosi Uw=0,8. Porównując ten sam system HSK będzie zawsze cieplejszy. 4 latek i czasami 40 latek będzie miał problemy z dużymi drzwiami HKS, szczególnie wtedy gdy nie ma okucia typu automat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.03.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 są systemy np Rehau Geneo HS gdzie izolacja całych drzwi wynosi Uw=0,8. . I na tym właśnie polega wymiana doświadczeń. Piszę to w odpowiedzi na pojawiające się czasem zarzuty że "promujemy" tu tylko kilka firm. Każdy ma jakąś wiedzę którą może tu przekazać (oby tylko prawdziwą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.03.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 HKS (PSK) w porównaniu do HS-a w tej samej głębokości zabudowy będzie cieplejszy nawet w sytuacji gdy na rynku pojawiły się HS-y z głębokością 80 mm i możliwością zamontowania grubszych pakietów trzyszybowch o Ug=0,5 HKS o dziesiąte części Uw jest cieplejszy Tak jak napisał marmax - z HKS będzie o wiele większy problem dla czterolatka niż z HSem a normalnymi drzwiami balkonowymi, dwuskrzydłowym, nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 09.03.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Narażę się szkole "właściwości okien" i powołam na "komory": o ile okna mają po 5,6,7 komór to HS często mają ich tylko 3 czy 4. Więc z założenia powinno być słabiej - o ile? Producenci nie akcentują tego zagadnienia.. Bez obaw w sobotę w szkołach laba.. Nie mniej sądzę, że to nie kwestia ilości komór przesądza sprawę, a raczej stosowanych wzmocnień. W skrzydłach HS z reguły stal, w ramach aluminium i to takie... po byku. W HKS skrzydło/ościeżnica tylko stal. Musi wyjść różnica. Nie ma siły. Poza tym inne rozwiązania progów. Musi wyjść różnica. Nie ma siły. HS chociaż fajne, to są takie bardziej Nicejskie i to nie z powodu traktatu, a wyłącznie klimatu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.03.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 oklego Test. Tez tak kiedys myslalem odkad w naszej strefie klimatycznej nie zamontowalem HS firmy.... Zmienilem zdanie ale poki co tylko na wyrob tej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.03.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Witam oklego Test. Tez tak kiedys myslalem odkad w naszej strefie klimatycznej nie zamontowalem HS firmy.... Zmienilem zdanie ale poki co tylko na wyrob tej firmy jarek abyś zmienił zdanie co do innych producentów to byś musiał "zdradzić" obecnego dostawcę a na to chyba się nie zanosi ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.03.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) MM i tak drażnię wszystkich pisząc o pewnym profilu - zostawmy producentów w spokoju - niech dalej DOBRZE robią swoje okna Jak już kiedyś przyjdzie czas na budowę kolejnego domu to HS będzie na pewno - dla mnie jest to najbardziej funkcjonalne połączenie domu z ogrodem Oczywiście moje subiektywne odczucie Mój obecny dostawca od 2011 jest niezmienny - a kto? Ten kto chce - dowie się bez problemu z mojej strony Edytowane 9 Marca 2013 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sciema 09.03.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 (edytowane) I tak i nie są systemy np Rehau Geneo HS gdzie izolacja całych drzwi wynosi Uw=0,8. Porównując ten sam system HSK będzie zawsze cieplejszy. 4 latek i czasami 40 latek będzie miał problemy z dużymi drzwiami HKS, szczególnie wtedy gdy nie ma okucia typu automat. dzieciaki będą mi biegały dom-ogród-dom (jak to dzieci) to dla nich łatwiej jakby był HS ( nawet jeśli mi tego ciepła trochę więcej ucieknie) to u mnie chyba nie ma wyjścia musi być HS choćby tylko jedne drzwi w HS jeszcze chyba można domknąć całkowicie okno (np. z ogrodu) a HKS domykając i tak nam pozostaje szczelina, dobrze kombinuje? Edytowane 10 Marca 2013 przez sciema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 10.03.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 ja oceniam to inaczej taras z ruchomym słupkiem do szerokości 180cm od 180-250 psk a powyżej HSmniejsze HS to wyrzucenie pieniędzy w błoto. w zależności od zastosowanych okuć przy każdym z tych rozwiązań można przymykać z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 10.03.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Jeżeli drzwi mają tylko klamkę od wewnątrz to HS domykasz bez blokady skrzydła, HKS nie domkniesz. Jak sobie zamówisz drzwi z obustronną klamką to będziesz mógł oba modele drzwi zamykać i otwierać z zewnątrz. Klamka obustronna blokowana jest dodatkową wkładką z kluczem. HS jest wg. mnie najlepszym systemem dla dużych drzwi przesuwanych, przy komforcie obsługi tego rozwiązania i braku progu minimalnie słabszą izolację można pominąć. Ważny jest dokładny montaż, podparcie itd. bo hs nie ma możliwości regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 03.02.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Odświeżę wątek. Pwiedzcie mi, do których firm mam się zwrócić o wycenę?Mam otwory na fixy oraz drzwi tarasowe o wysokości 260cm, a szerokości 90(drzwi tarasowe), 120(fixy bez podziałów), 240 (fix z jednym pionowym podziałem) i 240cm (drzwi tarasowe, prawdopodobnie HS). Czy jakaś firma robi na taką wysokość w kolorowym PCV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.02.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) wysokość 230 w kolorze, 260 w bieli - mówimy o HS Acha by jakoś to działało szerokość skrzydła minimum 1,5 mb a i tak trzeba będzie uważać by przy energicznym otwarciu odbój nie wyrzucił sanek z prowadnicy. Można inny patent, koszt około 12kzł od jednego skrzydła Edytowane 3 Lutego 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 03.02.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Bawiłam się czymś takim na targach budowlanych na stoisku Sokółki. Fajna zabawka Czy naprawdę nikt nie robi plastikowych drzwi w kolorze na wys. 2,6m? Czy jestem skazana wyłacznie na drewno i aluminium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.02.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) niestety, jesteś skazana na drewno bądź aluminium i dla swojego dobra nie szukaj na siłę firmy która ci to wykona bo będziesz miała problemy i zanudzisz nas tu postami "Pomocy HS mi wieje" lub "Pomocy, HS otworzyć latem nie mogę" Poza tym HS szerokości 240 cm rozczaruje, ten wymiar spokojnie działać będzie w PSK Uprzedzając innych. To moja opinia po wielu HS z jakimi miałem doczynienia. Niby super lekko się przesuwa, to prawda, ale miej więcej raz na tydzień, ktoś się zapomni i skrzydło wylatuje z prowadnicy, niewielka odchyłka od piony na odbojniku i podnosi się na tyle wysoko by te 3-4mm pokonać i wypaść z toru jazdy I raczej nikt Ci o tym nie powie, by nie stracić klienta Edytowane 3 Lutego 2014 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 04.02.2014 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 HS z profili Rehau Geneo (kompozyt Rau-Fipro): wysokość maksymalna w kolorze 260 lub 270cmHS z profili Schuco Thermoslide 82: wysokość maksymalna w kolorze 250cm+ odpowiedni stosunek szerokości do wysokości, przy tych wysokościach nie mogą być drzwi za wąskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 04.02.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Ja mam zamówione w 2 HS'y: 3400x2600 i 3980x2600. Ale firma chyba nie wykonuje okleiny z zewnątrz. Edytowane 4 Lutego 2014 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts