Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przesuwne HS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy od 4 lat zamontowany HS 3x2,5h. Drewniane, mahoniowe. Firmy niestety nie pamiętam. Dwie połówki po 1,5m. Eksploatowane latem bardzo intensywnie. Jak dotąd jesteśmy zadowoleni. W ubiegłym roku tylko uszczelkę na zewnątrz/silikon trzeba było poprawić bo sparciała (okno od południa, bez grama cienia na tarasie) - ale telefon do Pana od okien i za parę dni wszystko w ramach gwarancji było naprawione.

HS z profili Rehau Geneo (kompozyt Rau-Fipro): wysokość maksymalna w kolorze 260 lub 270cm

HS z profili Schuco Thermoslide 82: wysokość maksymalna w kolorze 250cm

+ odpowiedni stosunek szerokości do wysokości, przy tych wysokościach nie mogą być drzwi za wąskie.

Dzięki. Poszukam więc firm, które robią na takich profilach.

• 9 months później...

nie w PVC z uwagi na wysokość, tylko aluminium

Poza tym zastanów się

Sama szyba w jednym skrzydle będzie ważyć ok 290 kilo, w połączeniu z ciężarem samego skrzydła będzie to około 390 kilo. Nawet Tobie będzie sprawiać trudność wprawienie w ruch skrzydła

Wybierając taki podział 2/2 zamiast 3/3 użytkowo strzelisz sobie w kolano ;)

Chyba że dodasz do tego elektryczne sterowanie - tak około 11.5 tysiąca dopłaty

Największy HS w podziale 2/2 jaki zamontowałem miał 5 mb x 2,4 mb, szyba "tylko"267 kilo i poza właścicielem nikt z domowników nie był w stanie go otworzyć

Edytowane przez nikt ważny

Zrobisz jak uważasz. Na pewno znajdziesz takiego kto przyjmie takie zlecenie,

W białym kolorze ograniczenie wysokości jest przeważnie do 2,6 m, w innych kolorach 2,4-2,5m

Podstawowa zaleta HS to swobodne jego przesuwanie i niski próg

By ruszyć z miejsca taką masę (skrzydło i szyba to mniej więcej 390 kilo w twoim wypadku przy PCV, w alu coś około 350) trzeba użyć siły mimo że sanki pozwalają na lekki przesuw, jak już zaczyna jechać to jedzie i wysiłek jest mniejszy

Od kilku lat HS to podstawowy element każdej realizowanego przeze mnie zamówienia i to co napisałem jest obserwacją czysto praktyczną.

Pomijam już fakt, że jak zaczniesz mieszkać to prawie nigdy nie otworzysz HSa na oścież, nie będzie po prostu takiej potrzeby. Będziesz otwierał na 90-100 cm - zamieszkasz, zobaczysz i przyznasz mi rację

Oj przepraszam, najszerszy HS miał 6 metrów i podział na 3/3 z dwoma skrajnymi przesuwanymi skrzydłami

Edytowane przez nikt ważny

My mamy HS 450x320 w podziale na dwa. otwieranie nie jest az tak ciezkie mimo ze samo szklenie wazy 391kg każde. Moja zona ważąca 49kg otwiera przesuwke bez wiekszego problemu wiec nie demonizowałbym tak bardzo tego otwiwrania...

OK, już nie demonizuję. Każdy oceni sam w uzytkowaniu

Możesz zrobić podział na 3 i dwa skrzydła zsuwane a trzecie stałe. Ja zrobiłem na dwa ze względu na koszty ale następnym razem zrobiłbym na 3 i 2 skrzydła ruchome bo podział symetryczny jak u mnie jest po prostu nieestetyczny. Robi wrażenie przy przesuwaniu ale jest brzydki :) I koniecznie przy takim rozmiarze załóż sprężynę hamującą do klamki bo przy tak dużym ciężarze klamka potrafi solidnie odbić. Koszt niewielki a sporo bezpieczniej...