cormac 14.11.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Chętnie zobaczyłbym foto takiego HS w podziale niesymetrycznym Chciałam dzisiaj na budowie zrobić zdjęcia, ale pogoda jest beznadziejna i nic na nich nie widać. Znalazłam jedno robione kiedyś od środka , ale widać na nim głownie styropian :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 14.11.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Jest kilka osób na FM które mają Hs 3m lub więcej ze mną włącznie. Wysokości ?????????????????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 14.11.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Wysokości ?????????????????????????????? :yes: A czemu takie zdziwienie?? Ja mam pakiety po 391 kg każdy a to dlatego że przy takim rozmiarze okna należy jeszcze pomyśleć o bezpieczeństwie na wypadek zbicia trakiej szyby bo dzieciaki potrafią różne rzeczy zrobić. Są dwie opcje - albo hartowane albo klejone. My wybraliśmy klejone bo nawet jak pęknie to nie zostanie nam dziura na kilka ładnych dni/tygodni tylko będzie wisieć popękana w ramie. Układ szkła jest następujący: 44-2S3/PZ14/A/FLO6/PZ14/A/44-2S3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 14.11.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 :yes: A czemu takie zdziwienie?? Rzadko mam ostatnio czas na forum, zerknąłem na post i nie doczytałem, że masz ALU. Myślałem, że PVC i pomyliłeś szerokość z wysokością. Sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 14.11.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Zapewniają , że 3h będzie również ok, ale mam wątpliwości. Myślałem, że ktoś na forum już robił taką wysokość, ale chyba byłbym pionierem. Ja nim byłam Od dwóch lat w pakietach 3-szybowych chodzą ok. Da się zrobić HS wysoki i na 4 m - jednak wtedy zainwestowałabym w elektroniczny system przesuwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldam1 14.11.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Czyli 3m h jest możliwe i działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldam1 14.11.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Ps. Jak możecie to wyslijcie na pw namiary na firmy które u was robiły hs-y 3m h. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 14.11.2014 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Z 3 szybami może być problem jeżeli chodzi o nośność okuć przy takich gabarytach. A na jakiej podstawie to piszesz - z doświadczenia, ze słyszenia, czy tak Ci się poprostu wydaje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 14.11.2014 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Czyli 3m h jest możliwe i działa To działa i jest SZCZELNE !! (bo jak pewnie wiecie to jest największy problem HSów). Cały czas mam na myśli profile aluminiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.11.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 A na jakiej podstawie to piszesz - z doświadczenia, ze słyszenia, czy tak Ci się poprostu wydaje ?? Okucia mają podaną przez producenta nośność. Maksymalnie jest to 400kg. Przy rozmiarze 5400x3000 trzeba więc dokładnie policzyć masę szkła i skrzydła z okuciami bo wg mnie jest na granicy albo też jak sugerowałem ją przekracza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldam1 15.11.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 M.A.G , lullaby, zygii prośba o przesłanie na pw namiar ów do firm które robiły dla was okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 15.11.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Okucia mają podaną przez producenta nośność. Maksymalnie jest to 400kg. Przy rozmiarze 5400x3000 trzeba więc dokładnie policzyć masę szkła i skrzydła z okuciami bo wg mnie jest na granicy albo też jak sugerowałem ją przekracza. jeśli nie będzie wynalazków i zgodzą się wykonać w pakieci 6/12/6/12/6 to szyba będzie ważyć 'tylko' 345 kilo z konstrukcją wychodzi na granicy nośności sanek. Prawie 8 mkw jednej szyby, jak okaże się że mają być 8mm to ciężar wzrośnie do 470 kilo ale co tam, bwojtek są tu mądrzejsi i bez lęku. Najwyżej będą bulić za wymianę sanek co kilka lat. Ani Ty ani ja, jak widać się nie znamy. No chyba że HS zrobiony w systemie portugalski, gdzie nie ma listwy i sanek, tylko wątpię by kogo w Polsce na coś takiego było stać. Cena ok 1500 z 1mkw. Wiem że u nas ten system już jest ale nie słyszałem by choć jeden został sprzedany, wtedy wysokość może mieć i 6 mb tylko szyba będzie do tego 1500/1mkw dodana a to już będzie kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 17.11.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Okucia mają podaną przez producenta nośność. Maksymalnie jest to 400kg. Przy rozmiarze 5400x3000 trzeba więc dokładnie policzyć masę szkła i skrzydła z okuciami bo wg mnie jest na granicy albo też jak sugerowałem ją przekracza. A ja powiem tak, istotnie masz racje w przypadku HSów produkowanych w oparciu o system HS-CP155 firmy Reynaers okucia (wózki) mają taką jak podałeś maksymalną nośność 400 [kg], ale wg. mnie czy da się wykonać takie HSy czy inne niech decyduje wykonawca bo to on daje gwarancje, to on dobiera grubość szyb, ilość wózków i określa max wysokość i szerokość HSa. Na nawiasem mówiąc jak trzy lata temu zmawiałem HSy o wymiarach 3500 x 2700 [szer x wys.] to nie było wielu wykonawców którzy chcieli się podjąć takiego zlecenia, a teraz wiem, że wykonawcy analizują możliwość wykonania HSów o wysokości 4 200 [mm]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygii 17.11.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 M.A.G , lullaby, zygii prośba o przesłanie na pw namiar ów do firm które robiły dla was okna. Namiary wysłane (w imieniu swoim i lullaby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 17.11.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Namiary ode mnie tez poszly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldam1 22.01.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Dziękuję za namiary. Przesłałem wykaz stolarki do wyceny, Czy moge prosic bardziej biegłych w temacie aby wytłumaczyli mi różnicę między takimi szybami 8ESG/14/8ESG/14/66.2i6/14AR/6/14AR/6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 22.01.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Dziękuję za namiary. Przesłałem wykaz stolarki do wyceny, Czy moge prosic bardziej biegłych w temacie aby wytłumaczyli mi różnicę między takimi szybami 8ESG/14/8ESG/14/66.2 i 6/14AR/6/14AR/6 6 to grubość szyby 6mm, 14AR to przestrzeń pomiędzy szybami wypełniona argonem 8ESG to szyba ze szkłą hartowanego gr.8mm, 14 to przestrzeń pomiędzy szybami 14mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.01.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Moze koledzy doprecyzują ale na oko ten mocniejszy pakiet kosztuje kilka razy wiecej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 23.01.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Pytanie do znawców tematu.Czy HS 240x240cm mozna spokojnie montować na teśmę rozprężną?Bo od jednego z oferentów usłyszałem, że HSa cieżko jest tak zamontować,bo tąśma się nie rozpręży prawidłowo z powodu ilości kotw.Proponuje mi do jednego okna montaż warstwowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 23.01.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2015 Pytanie do znawców tematu. Czy HS 240x240cm mozna spokojnie montować na teśmę rozprężną? Bo od jednego z oferentów usłyszałem, że HSa cieżko jest tak zamontować,bo tąśma się nie rozpręży prawidłowo z powodu ilości kotw. Proponuje mi do jednego okna montaż warstwowy. Zamontować się da tylko, ze na śrubach. Generalnie ja tez raczej montuje takie HST na tasmach + piana i jak dla mnie jest to lepsze rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts