Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na wyważenie przy standardowych okuciach może i tak. Przy okuciach z zaczepami grzybkowymi drewno jest słabsze od PVC, w którym zaczepy mocowane są do wzmocnienia.

Sa albo i nie są- tego tak do końca nigdy nie wiadomo ;)

Zwłaszcza w dzisiejszej dobie maksymalnego odchudzania okien, z ich "dozbrajaniem" byłbym baaaaaaaaaaaardzo ostrożny;)

Nie jestem taki pewien:) Mam czasem problem z wykręceniem okucia z okna dębowego - siedzi tak mocno. Ze stali nie mam problemu. Wszystko jest kwestią użytego wkręta i klasy drewna. Jest różnica pomiędzy oryginalnymi Spaxami a dwu-,trzykrotnie tańszymi zamiennikami.

Nie jestem taki pewien:) Mam czasem problem z wykręceniem okucia z okna dębowego - siedzi tak mocno. Ze stali nie mam problemu. Wszystko jest kwestią użytego wkręta i klasy drewna. Jest różnica pomiędzy oryginalnymi Spaxami a dwu-,trzykrotnie tańszymi zamiennikami.

Tak samo trudno jest wyrwać zaczep z drewna sosny czy meranti - o ile tylko mają odpowiednią gęstość. No i oczywiście kwestia jakości i długości wkrętów - ale to już określa certyfikat, bo ŻADNE okno bez certyfikatu nie ma nawet klasy WK-1.

• 1 year później...

NIE POLECAM firmy wiktorczyk z pszczyny - pana t.

regulacja okien, drzwi wejściowych, wykonanie bramy fgarażowej i jej regulacja, to szczyt chamstwa.

podejście montażysty pana zbyszka też zostawia do życzenia.

na innych wątkach opisałem problem w szczegółach.

• 3 weeks później...
dostalam wycene okien drewnianych z takimi parametrami: drewno sosna L, SZYBY I PANAELE: 01.01:4/16Ar THERMIX SZARY/4TP U=1,1 , możecie mi napisac czy okna o takich parametrach są ok?

Nie , nie są w.g mnie.

Jest to okno nie energooszczędne. To był standard kilka lat temu. Technika poszła do przodu i o`k czyli standardem na dzień dzisiejszy są okna czy drzwi energooszczędne a luksusem okna pasywne.

Pozrdrawiam