hans_kloss 12.01.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Witajcie, to jest mój pierwszy post na forum, więc proszę o Waszą wyrozumiałość jeśli coś zrobię nie tak. Mam problem ze zbyt twardą fakturą na ścianie. Jest to tzw. "baranek", a przynajmniej kiedyś się to tak nazywało. Nie wiem czy jest to po prostu natryskiwana (czy też kładziona wałkiem) zaprawa, ale całość jest bardzo twarda, tak że nawet lekkie dotknięcie ręką (np. przy porannym przeciąganiu:)) wywołuje skaleczenia. Niestety tak już było jak kupiłem mieszkanie, ale teraz chcę się jakoś tego pozbyć i zastanawiam się co zrobić. Szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się zrywanie całości, bo nie dość że trzyma się to całkiem dobrze, to jest to też jakby nie było dość dobry sposób na ukrycie nierówności. W związku z tym wymyśliłem że można by położyć na to jakąś farbę, która całość by zmiękczyła i lekko wypłyciła fakturę. Chodzi mi tu o coś w stylu chlorokauczuku - tylko do wnętrz, tak by po pomalowaniu ściana była lekko gumowata. Nie wiem czy takie coś istnieje i czy opłaca się w to bawić... Proszę o Wasze porady.pozdrawiamTomek Edytowane 12 Stycznia 2011 przez hans_kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thor82 14.01.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Hmm, nie jest to przypadkiem tynk naprawczy? Stosuje sie go na lekko wiglotne sciany, zeby ulatwic odparowanie wody i zapobiegnieciu wystapieniui wykwitow solnych (nierowna faktura gwarantuje wieksza powierzchnie parowania, a co za tym idzie wolnejsze zatykanie sie porow w tynku). Moge sie mylic, ale byc moze ktos wczesniej wlasnie taki tynk zastosowal. Z tego co wiem, to starczy zeszlidowac (albo i nie) i polozyc gladz gipsowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 14.01.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Jeżeli to jest tynk, to go zeszlifuj, a potem pomaluj na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hans_kloss 15.01.2011 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Ciężko powiedzieć co to jest, ale raczej ściany wilgotne nie były bo to blok. Szlifowania chciałbym uniknąć, bo trzyma się to ściany jak pies i jest niemiłosiernie twarde, a poza tym gładzi musiałbym nałożyć nie wiadomo ile żeby wyrównać ściany. W sumie to ten baranek wygląda niebrzydko, oczywiście oprócz tego że w dotyku jest niemiłe. Jakby ktoś miał jakiś pomysł z tą farbą to może by się udało uniknąć szlifowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irusek 15.01.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 kup zwykłą farbe np bugofleksa etc pomaluj ze dwa razy. Jeżeli tynk mocno siedzi to go szkoda farba troche go złagodzi a dolną cz ściany mógłbyś jakaś lamperie zrobić normalnie zaciągnij klej siatke i na gładko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts