redon 12.01.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Tak wiem drogie... Ale czy ktoś może opowiedzieć mi o kosztach instalacji, cenie kotła, zbiorników i następnie użytkowania? Dom ma być wybudowany w energooszczędnej technologi. 200m2 pow. użytkowej dodatkowo będzie rekuperacja, ciepłą wodę będzie ogrzewała pompa ciepła powietrze-woda więc tu nam sporo litrów odchodzi. Piec nowoczesny kondensacyjny ok. 103% sprawności. Dodatkowo będzie kominek nadmuchowy. Ile według Was litrów oleju jest potrzebne +/- na sezon grzewczy przy tym wszystkim co wypisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.01.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 10-12 litrów na metr kwadratowy lub więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redon 13.01.2011 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 mpoplaw dzięki za mądrą podpowiedź, ProStaś w projekcie pisze że zapotrzebowanie na ciepło to 13Kw a dokładnie nie potrafię sobie wyliczyć. Jeszcze głupie pytanko czy jak już mam pozwolenie na budowę mogę zmienić rodzaj opalania czy już sprawa przepadła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 14.01.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Po zmianie palnika zawsze przejdziesz na grzanie gazem czy to z sieci czy ze zbiornika (LPG). Z prądu już raczej nie przejdziesz na cokolwiek, bo nie będzie np.kotłowni, instalacji itp (zakładając realizację projektu od podstaw pod grzanie prądem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 14.01.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Olej opałowy i gaz propan ma ceny uwolnione i rynkowe. Do tego jest jeszcze konkurencja. Prąd niestety nie. Ma jeszcze ceny regulowane. Dostawcy en. elektrycznej (wszyscy) twierdzą, że dokładają do klientów detalicznych. Zobaczymy co będzie jak prawdopodobnie jeszcze w tym roku uwolnią ceny en. elektrycznej. W wiaderku przyniesiecie z innej tańszej elektrowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redon 14.01.2011 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Na ogrzewanie prądem się nie zdecyduję, gazu ziemnego nie ma w okolicy, jesli by się dało zmienić decyzję to bym pomyślał na eko groszkiem a jeśli się nie da to zostaję przy oleju. I jeszcze ciekawe pytanie, mam dostęp do oleji przepracowanych, zużytych. Jedna osoba mi mówiła że są piece na taki olej (widziałem palniki na allegro) ale czy jakaś z przodujących firm np: vaillant ma taki piec od razu w ofercie na co daje gwarancje itd. z tego co szukałem to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 15.01.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Tego bym się właśnie przy prądzie obawiał: http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110115/REG00/2589405 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redon 16.01.2011 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Z olejem zawsze jest parę firm co dowozi więc można się potargować ale to kwestia 5 groszy, no a z prądem tak jak piszecie konkurencji nie ma. Byłem nastawiony na olej opałowy bo to wygoda i liczę że 2300-2500litrów starczy na sezon grzewczy jeśli w najzimniejsze dni będę palił w kominku. Ale zainteresowało mnie jeszcze ogrzewanie na pellet które jest podobno bezobsługowe jak się kupi piec o nazwie: BioWin firmy Windhager Zentralheizung model Exklusiv. To dość fajna alternatywa dla pieców olejowych. Ale nie wiem czy rozsądna i faktycznie tak bezobsługowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.01.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Olej był moim świadomym wyborem. Praktycznie bezobsługowy, nie musiałem stawiać komina, bo to kondensat, nie jestem związany z dystrybutorem jak ma to zazwyczaj miejsce przy LPG. I wygląda na to, że jedynie dopłacę w skali roku maksymalnie 1000-1500zł w stosunku do węgla lub pelletu. Gazu z sieci nie będę miał nawet za 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.01.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Zazwyczaj ale nie zawsze. No ale jak ktoś chce zbiornik "darmo" i lubi promocje to niech kupuje gaz po 3,20 od koncernów jak można bez łaski na dzisiaj po 2,40 bez promocji na wolnym rynku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Lekko ponad 3,20 to olej dzisiaj bez rabatów kosztuje. Gdybym miał własny zbiornik na LPG to być może zdecydowałbym się na to paliwo. Kolega z odzysku zorganizował taki i wtedy dopiero zaczęło się to kalkulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redon 17.01.2011 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Dzisiaj sprawdziłem ceny kotłów czołowej firmy VIESSMAN VITOLADENS 300-T 20 kW, z regulatorem pogodowym Vitotronic 200, kocioł kondensacyjny sprawność 103%: 20 152 zł netto i VITOLA 200 18 kW, z regulatorem pogodowym Vitotronic 200 sprawność 96% : 14 502 zł netto Oczywiście jak dojdzie do zakupu to pewnie o rabat =15-20% to nie problem kupując olejaka no ale trzymając się tych cen powstaje nam różnica 5650zł netto a różnica w sprawności znormalizowanej to 7%. A więc czy można przyjąć to tak że ten kondensacyjny będzie o 7% lepszy czyli spalając przykładowo 3000litrów oleju to kondensacyjny spali nam - 7% mniej czyli: 210 litrów mniej x 3.20litr = 672zł więc aby nam się zwróciła różnica potrzeba ok. 8 lat. Jeśli napisałem bzdury to proszę o wyjaśnienie ale jeśli prawdę no to nie opłaca się kondensacyjnego chyba że wiąże się jeszcze z jakimiś różnicami o których nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupiradelko 17.01.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Z tego co wyczytałam to jeśli chodzi o piece olejowe to nie ma sensu inwestycja w piece kondensacyjne. Nie chodzi tu o nikłą różnicę w sprawności. Piec kondensacyjny olejowy wymaga oleju "lepszej jakości" i dość łatwo o awarię przy tankowaniu byle czym. Sami się zastanawiamy nad ogrzewaniem olejem opałowym. Wszyscy straszą kosztami, ale na myśl o bawieniu się w palacza robi nam się słabo, a na gaz nie mamy co liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.01.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Przy kondensacie nie trzeba mieć komina. Paliwa są dzisiaj już raczej dobrej jakości. Zmartwiło mnie to tylko w kontekście ewentualnego palenia olejem przepracowanym w przyszłości, gdyby kryzys mnie dopadł. Bo wynikałoby z tego, że na przepracowanym kondensat raczej nie pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.01.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Redon, jaką pompę ciepła pow.-woda planujesz kupić? Dzisiaj już zostałem prawie przekonany do jej instalacji u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redon 20.01.2011 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Ja mam jeszcze czas z planowaniem ale w domu rodziców zainstalowana jest ta: http://www.stiebel-eltron.pl/index.php?page=product&group=eo_pc_pw&type=wwk_300 A Ciebie na jaką przekonali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.01.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Tego Stiebela na priv mi podsyłałeś i powiem, że cena wyjściowa 11 tysięcy była nie do zaakceptowania. Poszukałem i taka sama, a właściwie ta sama, AEG ( to z boschem chyba jeden koncern) kosztuje już 8 z kawałkiem. Jednak mam znajomego jako bezpośredniego dystrybutora pomp ze sprężarką Toschiby http://www.tqd.com.pl/produkt.php?id=61. Wyjściowa cena około 7, ale po znajomości dużo, dużo taniej. Czy możesz podpowiedzieć jaka jest właściwa pojemność zasobnika(tutaj nierdzewka) dla 4 osób? Wiem, że 200l potrafi zejść na jedną sporą kąpiel i jeden prysznic. Przy 4 prysznicach starczy na pewno, ale co w sytuacji gdy brakuje. Pompa latem radzi sobie z tą ilością w około 3 godziny. Co się dzieje gdy woda zeszła w połowie? Na bieżąco jest uzupełniana? Nie mam pojęcia jak jest z komfortem takiego urządzenia. I po co do zasobnika z nierdzewki anoda magnezowa? Ta stal też rdzewieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redon 20.01.2011 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Wpisałem w google i znalazłem za 8,5tyś więc pewnie lepiej niż to AEG. A jeśli Toschibe masz dużo taniej to pewnie kiedyś zdasz nam relację. U nas w domu są 4 osoby i wodę zawsze zdąży podgrzać, ale 200 litrów nie zużywamy na kąpiel Także to Ci pewnie pomoże dobrać odpowiednia osoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.01.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Ale zauważ, że one ten sam symbol nawet mają, oraz wygląd, więc to jest chyba jedna fabryka. Na prysznic x 4 to 200l jest na pewno wystarczające. Jednak już prawdziwa kąpiel plus 3 prysznice to już chyba niezbyt. Tak przynajmniej wynika z ogólnych informacji w necie. Jeśli szybko radzi sobie z podgrzaniem grzałką to spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts