Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drugi licznik czy podlicznik, jeden dom dwa mieszkania?

Recommended Posts

Witam bardzo proszę o udzielenie mi jakichkolwiek informacji ponieważ dzwoniąc na infolinie enegy uzyskałam raczej dziwne informacje. Mianowicie sprawa wygląda tak.

Otrzymałam w spadku połowę domu i połowę działki, drugą połowę moja mama (dam jest duży koło 350m2). Wcześniej został zrobiony projekt na dobudowę schodów , tak aby podzielić dom na dwa mieszkania z odrębnym wejściem.

Problem w tym że tylko wysoka piwnica i parter są wykończone i odebrane (były także zamieszkiwane). Reszta (moja część) czyli piętro i poddasze są nadal w budowie, nie są tam poprowadzone media.

Teraz ja swoją część chce sobie wykończyć i doprowadzić do zamieszkania. Nie było by problemu gdyby linie energetyczną pociągnąć dalej w górę (chociaż i tak nie wiem czy licznik wytrzymałby takie napięcie) ja jednak chcę żyć na swój rachunek i rozliczać się samodzielnie. Nie wiadomo czy parter mama komuś obcemu nie będzie wynajmować .

Dzwoniąc do energy , uzyskałam informacje że są dwa wyjścia albo wystąpić o nowy licznik (ziemią lub powietrzem) i tu koszty około 140zł , 120zł (czy to nie mało?) albo jakoś rozdzielić ten (może chodziło o podlicznik - jak się wtedy rozliczać? ) gdzie koszt to 9,6zł .

Dostałam także informacje że mam sobie narysować jakąś mapkę sytuacyjną ? sama odręcznie . Tylko o co chodzi? Nie ukrywam że chciałabym aby koszty były jak najniższe a rozliczanie oddzielne było możliwe. Przepraszam że tak zawile ale jestem młodą osobą która pierwszy raz jest w takiej sytuacji a jadąc do biura klienta chciałabym sprawę załatwić za jednym razem , z racji że mam daleko i pracuję. Co do samego rozprowadzenia prądu położy mi go wujek i kuzyn (elektrycy) , natomiast jeśli chodzi o te wyprowadzenie i podłączęnie to zajmie się tym ktoś kto ma uprawnienia tak żeby nie było problemu z odbiorem . Proszę tylko o wyjaśnienie i podanie możliwości osobnego rozliczania dwóch rodzin. Oraz jakie wiążą sie z tym koszty i co należy zrobić. Z góry DZIĘKUJE.