OldDiver 12.01.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Jaki ma wpływ na wskazania wodomierza .... "pływanie" wskazań. Wskazówka idzie troche do przodu a potem sie cofa. Czy ten ruch do przodu nie "nabija" liczydła?Brak zaworu zwrotnego. Z góry prosze wyeliminowac "dobre rady" - zamontuj sobie zawór zwrotny. Zrobie to, ale interesuje mnie zasada pracy licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.01.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 zależy jaki licznik???? spotkałem się z takim przypadkiem że wahania ciśnienia w sieci kręciły licznikiem mojego klienta, licznik miał blokadę i już nie wracał gdy ciśnienie spadło, rachunek za pierwszy miesiąc przyszedł ogromny, i nic w tym przypadku nie pomógł zawór zwrotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 13.01.2011 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Jest tam licznik Metron. Czy są jąkieś liczniki na których wskazania nie miałaby wpływu wachania ciśnienia? Kupiłem dom i tam tez mam ogromne naliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.01.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 mam zbyt słabą znajomość polskiego rynku by doradzi Ci który licznik będzie dobry, poszukaj profesjonalnego hydraulika, niech Ci założy manometry przed i za licznikiem bardzo ważne by były odpowiednio dokładne, i zobacz jakie duże są wahania, w tym moim przypadku były tak duże że w ciągu kilkunastu minut udowodniłem kierownikowi wodociągów że licznik pokazuje bzdury, mojemu klientowi anulowali rachunek i założyli licznik tego samego typu jak miał stary przed wymianą, niestety było to jakieś 10lat temu i nie pamiętam ani modelu ani firmy a i z tym człowiekiem nie mam kontaktu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 14.01.2011 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Chodzi bardziej na odpowiedź (wiedzę) czy przy ruchu wstecznym wody przez licznik następuje cofanie wskazań licznika. Rozmawiałem na ten temat z dostawcą wody ale ale chciałbym fachową opinię niezainteresowaanej strony. Czytałem ostatnio wiele o budowie i zasadach działania liczników ale nigdzie nie pisali co sie dzieje ze wskazaniami jak woda sie cofa. A u mnie są częste fluktuacje ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 14.01.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 w liczniku który jakieś 12lat temu wodociągi zamontowały u mojego klienta była zapadka która blokowała cofanie się licznika, w liczniku starszego typu tej zapadki nie było i do takiego licznika powrócono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eswu5 27.03.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 problem wcale nie odosobniony. Obecnie "rozgryzam" odziedziczony po rodzicach dom. Rok budowy 1968, od tego czasu wykonano wiele zmian w instalacji wody - pociągnięto sieć na poddasze, zrezygnowano z bojlera elektrycznego bez jego odłączania, podłączono piec olejowy potem gazowy itp. Wszystkie urządzenia instalacji znajdują się na trzech kondygnacjach za wodomierzem zamontowanym w piwnicy. Obecnie zauważyłem że kiedy wszystkie punkty czerpalne są zamknięte licznik wody nabija 5-15 litrów na dobę. Wszystko dokładnie sprawdziłem - spłuczki, krany itp i nic nie cieknie. Brak widocznych wycieków na ścianach i posadzce - przy wskazanej ilości poboru po tygodniu byłoby to chyba widoczne. Ciśnienie wody na piecu też się nie zmienia. Przyglądając się cierpliwie licznikowi zauważyłem że zębatka porusza się skokowo: co 100-200 sekund o 1-5mm, czasem kręci się do tyłu ale licznik wtedy się nie cofa. Spuściłem już dużą ilość wody (ciepłej i zimnej) w celu odpowietrzenia instalacji, nic to jednak nie zmienia w pracy licznika. Nie mam już pomysłu a cierpliwość też mi się kończy... Za podpowiedź będę wdzięczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 28.03.2011 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Ja po tez długim śledztwie doszedłem do wniosku że może rozwiazaniem będzie instalacja (nie ma obecnie) zaworu zwrotnego (antyskazeniowego). Także kupiłem dom z wodomierzem juz bez legalizacji. Wymienim wodomierz i montuję zawór zwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eswu5 11.04.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 (edytowane) nowy wodomierz + zawór zwrotny i po problemie! A już traciłem włosy na głowie doszukując się wycieków. Ekipa montująca z MPWiK raczej nie byla szczególnie zdziwiona tym ze takie cuda sie zdarzają, mówili o zawirowaniach w sieci wskazując że skokowe ruchy wodomierza to wlaśnie tego konsekwencja. Pewnie wielu ludzi o tym nie wie (trudno cokolwiek znaleźć o tym w necie - w sumie tylko OldDiver i ja na taki duży kraj) ale takie rzeczy się zdarzają. Czasem warto poobserwować no i ...nauczylem się zakładać pakuły:) Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez eswu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 12.04.2011 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 I ja też kilka dni temu wymieniłem wodomierz i zainstalowałem zawór zwrotny i ..... woda "stoi".No i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.04.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 I ja też kilka dni temu wymieniłem wodomierz i zainstalowałem zawór zwrotny i ..... woda "stoi". No i po problemie. nie tak do końca dopóki sprężynka w zaworze nowa to będzie ok ale za jakiś czas może problem powrócić wszystko jest zależne od różnicy ciśnień jakie występowały będą podczas tych zawirowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 08.01.2012 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Jak pisałem że wodomierz "stoi" miałem na myśli że nie zlicza fluktuacji ciśnieniowej wody .... chyba. Bo "wiatraczek"trochę chodził w lewo i prawo.Ale jak przerabiałem instalację przy okazji solara to instalator zamontował mi regulator ciśnieniowy z filtrem i teraz ciśnienie po mojej stronie i licznik stoją jak mur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts