Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POS a operat wodno prawny

JackWro

Recommended Posts

W dniu wczorajszym odebralem od geologa dokumentacje geologiczna pod budowe POS i okazalo sie ze wystepuja u mnie grunty gliniste nieprzepuszczalne do poziomu 5 metrow. W zwiaku z tym rozwazam budowe oczyszczalni biologicznej gdzie oszyczona woda byla by oddawana do rowu melioracyjnego.

W zwiazku z tym mam pytanie od czego zaczac / w jaki sposob uzyskac operat wodno prawny

Dodatkowo row melioracyjny jest oddzielony od mojej dziali przez droge wewnetrzna ( w tej chwili jest to nieutrwaldzana droga polna)

Czy w taki przypadku potrzebuje zgode nie tylko na oddawanie wody do rowu ale takze pozwolenie na przekopanie drogi?

Czy ktos sie spotkal z taka sytuacja oraz jakie pozwolnie sa potrzebne oraz kto przygotowuje operat wodno prawny.

thx za info

Witam, operat wodno prawny ktoś po ochronie środowiska - biuro konsultingowe,

1. Musisz znaleźć właściciela rowu melioracyjnego i drogi . Musisz mieć wypis i wyrys z rejestru gruntów ( ja muszę operat o te dane uzupełnić),

2. Musisz miec wyliczone przepływy sekundowe dobowe, zbadać jakość wypływanej wody - częstotliwość badania wody ustali starostwo w decyzji.

3. Za pozwolenie wodno prawne płacisz około 300 zł w starostwie przy składaniu wniosku.

4. Zgoda na przekopanie drogi - na pewno od właściciela

Pozdrawiam

Marzena

tak, racja

art 36 prawa wodnego

1. Właścicielowi gruntu przysługuje prawo do zwykłego korzystania z wód stanowiących

jego własność oraz z wody podziemnej znajdującej się w jego gruncie;

prawo to nie stanowi prawa do wykonywania urządzeń wodnych bez wymaganego

pozwolenia wodnoprawnego.

2. Zwykłe korzystanie z wód służy zaspokojeniu potrzeb własnego gospodarstwa

domowego oraz gospodarstwa rolnego, z zastrzeżeniem ust. 3.

3. Nie stanowi zwykłego korzystania z wód:

1) nawadnianie gruntów lub upraw wodą podziemną za pomocą deszczowni;

2) pobór wody powierzchniowej lub podziemnej w ilości większej niż 5 m3 na

dobę;

3) korzystanie z wód na potrzeby działalności gospodarczej;

4) rolnicze wykorzystanie ścieków lub wprowadzanie do wód lub do ziemi

oczyszczonych ścieków, jeżeli ich łączna ilość jest większa niż 5 m3 na dobę

Czyli jeżeli będe odprowadzał mniej niż 5 m3 na dobę to mogę tą wodę z POŚ biologicznej odprowadzać do melioracji bez żadnego zgłoszenia i informowania nikogo o tym?

Nie, oznacza to że gdy będziesz odprowadzał oczyszczone ścieki do SWOJEGO rowu melioracyjnego, to nie będziesz musiał uzyskać pozwolenia wodnoprawnego. Poza tym musisz dokonać zgłoszenia do własciwego wójta/burmistrza, ponieważ " zgłoszenia z uwagi na wprowadzanie ścieków do wód lub do ziemi wymagają oczyszczalnie ścieków o przepustowości do 5 m3 na dobę, wykorzystywane na potrzeby własnego gospodarstwa domowego lub rolnego w ramach zwykłego korzystania z wód".

Podstawa prawna: § 2. 1. ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 2 lipca 2010 r. w sprawie rodzajów instalacji, których eksploatacja wymaga zgłoszenia.