JackWro 12.01.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 W dniu wczorajszym odebralem od geologa dokumentacje geologiczna pod budowe POS i okazalo sie ze wystepuja u mnie grunty gliniste nieprzepuszczalne do poziomu 5 metrow. W zwiaku z tym rozwazam budowe oczyszczalni biologicznej gdzie oszyczona woda byla by oddawana do rowu melioracyjnego. W zwiazku z tym mam pytanie od czego zaczac / w jaki sposob uzyskac operat wodno prawny Dodatkowo row melioracyjny jest oddzielony od mojej dziali przez droge wewnetrzna ( w tej chwili jest to nieutrwaldzana droga polna)Czy w taki przypadku potrzebuje zgode nie tylko na oddawanie wody do rowu ale takze pozwolenie na przekopanie drogi? Czy ktos sie spotkal z taka sytuacja oraz jakie pozwolnie sa potrzebne oraz kto przygotowuje operat wodno prawny. thx za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlen7 14.01.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam, operat wodno prawny ktoś po ochronie środowiska - biuro konsultingowe, 1. Musisz znaleźć właściciela rowu melioracyjnego i drogi . Musisz mieć wypis i wyrys z rejestru gruntów ( ja muszę operat o te dane uzupełnić), 2. Musisz miec wyliczone przepływy sekundowe dobowe, zbadać jakość wypływanej wody - częstotliwość badania wody ustali starostwo w decyzji. 3. Za pozwolenie wodno prawne płacisz około 300 zł w starostwie przy składaniu wniosku. 4. Zgoda na przekopanie drogi - na pewno od właściciela Pozdrawiam Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 17.01.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 A to nie jest tak że operat jest potrzebny dopiero przy oddawaniu więcej niż 5m3/dobę ścieków? Coś gdzieś takiego właśnie obiło mi się o ...oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 18.01.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Operat wodnoprawny w sensie prawnym może sporządzić każdy, nie ma na to szczególnych uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlen7 18.01.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 tak, racja art 36 prawa wodnego 1. Właścicielowi gruntu przysługuje prawo do zwykłego korzystania z wód stanowiącychjego własność oraz z wody podziemnej znajdującej się w jego gruncie;prawo to nie stanowi prawa do wykonywania urządzeń wodnych bez wymaganegopozwolenia wodnoprawnego.2. Zwykłe korzystanie z wód służy zaspokojeniu potrzeb własnego gospodarstwadomowego oraz gospodarstwa rolnego, z zastrzeżeniem ust. 3.3. Nie stanowi zwykłego korzystania z wód:1) nawadnianie gruntów lub upraw wodą podziemną za pomocą deszczowni;2) pobór wody powierzchniowej lub podziemnej w ilości większej niż 5 m3 nadobę;3) korzystanie z wód na potrzeby działalności gospodarczej;4) rolnicze wykorzystanie ścieków lub wprowadzanie do wód lub do ziemioczyszczonych ścieków, jeżeli ich łączna ilość jest większa niż 5 m3 na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinWk 19.01.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) . Edytowane 4 Sierpnia 2017 przez MarcinWk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz_K 20.01.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Czyli jeżeli będe odprowadzał mniej niż 5 m3 na dobę to mogę tą wodę z POŚ biologicznej odprowadzać do melioracji bez żadnego zgłoszenia i informowania nikogo o tym? Nie, oznacza to że gdy będziesz odprowadzał oczyszczone ścieki do SWOJEGO rowu melioracyjnego, to nie będziesz musiał uzyskać pozwolenia wodnoprawnego. Poza tym musisz dokonać zgłoszenia do własciwego wójta/burmistrza, ponieważ " zgłoszenia z uwagi na wprowadzanie ścieków do wód lub do ziemi wymagają oczyszczalnie ścieków o przepustowości do 5 m3 na dobę, wykorzystywane na potrzeby własnego gospodarstwa domowego lub rolnego w ramach zwykłego korzystania z wód". Podstawa prawna: § 2. 1. ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 2 lipca 2010 r. w sprawie rodzajów instalacji, których eksploatacja wymaga zgłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts