adamfcb 12.01.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam, jestem tu nowy wiec wybaczcie mi jakies bledy czy brak jakiejs wiedzy, niedlugo bede wraz z zona posiadaczem malego domu (60m2) pokoj kuchnia lazienka i ganek, dom zostal postawiony ok 1960 niejest zamieszkany od 2003, sa widoczne pekniecia scian nad oknem, wiem ze pokoj byl postawiony najpierw pozniej dostawiona byla kuchnia i reszta, dom jest parterowy, wiem ze trzeba by wzmocnic i ocieplic fundamenty, niewiem jak sciany wygladaja pod tynkiem, wszelkie instalacje sa do wymiany, jedyny plus ze jest prad i nietrzeba by go ciagnac jak do budowy nowego domu, ale czy to az taki plus?? ja chyba bym wolal go rozebrac i postawic nowy choc dzialka jest nieduza(467m2) ale jakies male cudo bym tam wcisnal, poradzicie cos?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fjuxxxu 13.01.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Możliwości ewentualnej rozbudowy można ocenić lepiej po zapoznaniu się z konfiguracją działki i miejscowym planem zagospodarowania.Należy np. zachować odstępy ścian zewnętrznych od granicy, które są inne jeśli w ścianach będą okna lub nie. Wygodniejsze są raczej domy parterowe, ale z powyższych powodów budowa lub rozbudowa może być ograniczona w pewnym zakresie.Zazwyczaj istnieje jeszcze opcja dobudowy jednego lub więcej pięter. Moim zdaniem, im większy ma być ostatecznie nowy budynek ( np. wg powierzchni użytkowej), tym bardziej korzystna wydaje się opcja budowy od podstaw. Biorę tu pod uwagę ewentualne oszczędności finansowe związane z wykorzystaniem aktualnego budynku, w stosunku do możliwego dopasowania funkcjonalnego, zastosowania energooszczędnych technologii i ewentualnego ryzyka związanego ze stanem starej części budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 13.01.2011 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 nowy bylby ok 110m2 wmiare prosty i z dachem dwuspadowym dzialka 467m2 jest waskim prostokatem, niewiem tylko czy jest sens zostawiac te kilka starych scian, bo fundamenty i tak trzeba by wzmocnic jak ma byc pietro(a raczej musi byc bo mala dzialka), jedyny plus zostawienia starego to chyba to ze tam prad i licznik sa wiec te koszta odpadaja, aczkolwiek koszty zrobienia projekto chyba tez sa spore?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fjuxxxu 13.01.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 nowy bylby ok 110m2 wmiare prosty i z dachem dwuspadowym dzialka 467m2 jest waskim prostokatem, niewiem tylko czy jest sens zostawiac te kilka starych scian, bo fundamenty i tak trzeba by wzmocnic jak ma byc pietro(a raczej musi byc bo mala dzialka), jedyny plus zostawienia starego to chyba to ze tam prad i licznik sa wiec te koszta odpadaja, aczkolwiek koszty zrobienia projekto chyba tez sa spore?? Koszty dokumentacji projektowej do rozbudowy zależą od tego, na jakiego architekta Pan trafi. Trudno mi tu coś wyrokować, bo nominalne rozbieżności są duże. Ale też trzeba wziąć pod uwagę jakość samego projektu (rozplanowanie, funkcjonalność). Istnieją szanse, że tani architekt może być kiepski ale też, że może być dobry. Oprócz tego, architekt może chcieć ekspertyzy stanu aktualnego, aby jednoznacznie określić, co nadaje się konstrukcyjnie do wykorzystania. Licznik z prądem należy pominąć ( jako plus), bo obecnie zakłady energetyczne życzą sobie aby liczniki były montowane w ogrodzeniu ( inkasent nie musi wchodzić na posesję i może spisać stan licznika, nawet, kiedy nie ma mieszkańców). Zatem prawdopodobnie i tak będzie przeniesiony. Co do fundamentów - tu nie jestem fachowcem, bo to nie moja domena - ale wg mnie istotna jest szerokość stopy fundamentowej i głębokość posadowienia. Od tego zależy, jakie obciążenia mogą być dopuszczone ( czyli m.in. wysokość ścian i ilość pięter). Zatem "wzmocnienie" może też oznaczać "wykopać" i zrobić od nowa ... Przy tym trzeba będzie rozwiązać kwestię łączenia ścian opartych na starych i nowych fundamentach. Ale może zamiast doszczętnie grzebać w ziemi, korzystniej będzie zrobić zbrojoną płytę pod całym budynkiem - np. pod technologię szkieletową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 13.01.2011 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Wlasnie odebralem wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, i jest tam napisane ze minimalna wielkosc dzialki budowlanej 500m2, tzn ze gdy ja mam 467m2 to niedostane pozwolenia na ewentualna budowe nowego domu?? czy przepis ten tyczy sie raczej dzialek teraz dzielonych??i czy moge wczesniej sie dowiedziec czy dostane pozwolenie zanim cokolwiek tam zaczne?? przed ewentualna rozbiorka starego domu?? i czy na rozbudowe tez jest potrzebne pozwolenie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 13.01.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 adamfcb,a dostales do wypisu mapke,na ktorej sa zaznaczone poszczegolne obszary z opisem przypisanych funkcji dzialek(budownictwo jednorodzinne,zabudowa blizniacza,szeregowa,uslugowa itd).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 13.01.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Wlasnie odebralem wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, i jest tam napisane ze minimalna wielkosc dzialki budowlanej 500m2, tzn ze gdy ja mam 467m2 to niedostane pozwolenia na ewentualna budowe nowego domu?? czy przepis ten tyczy sie raczej dzialek teraz dzielonych??i czy moge wczesniej sie dowiedziec czy dostane pozwolenie zanim cokolwiek tam zaczne?? przed ewentualna rozbiorka starego domu?? i czy na rozbudowe tez jest potrzebne pozwolenie?? a dzialka budowlana jest? - powinna byc skoro jest na niej budynek na rozbudowe pozwolenie wymagane i takie na pewno dostaniesz co do rozbiorki i budowy nowego budynku popytaj w starostwie jak wyglada Twoj konkretny przypadek mozliwe sa odstepstwa od przepisow i te 33m2 nie stoja na przeszkodzie uogolniajac problemow byc nie powinno Edytowane 13 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 13.01.2011 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 mapki niedostalem bo to byl sam wypis, ale napisane jest w nim: zabudowa jednorodzinna we wszystkich formach(wolnostojaca,szeregowa i blizniacza), i zabudowa wielorodzinna.... a ogolnie przeznaczenie terenu :do zabudowy mieszkaniowo-uslugowej.I zapomnialem dodac ze w tym starym domu z tego co wujek mowi(mieszka dzialka obok, ze trzeba podkopac fundamenty i lawe podlac (co to jest ta lawa:) ). i wychodze z zalozenia ze w tym domu to trzeba prawie wszystko od nowa robic, bo zostana (moze) tylko sciany ktore trzeba gdzie niegdzie poprawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fjuxxxu 13.01.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Wlasnie odebralem wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, i jest tam napisane ze minimalna wielkosc dzialki budowlanej 500m2, tzn ze gdy ja mam 467m2 to niedostane pozwolenia na ewentualna budowe nowego domu?? czy przepis ten tyczy sie raczej dzialek teraz dzielonych??i czy moge wczesniej sie dowiedziec czy dostane pozwolenie zanim cokolwiek tam zaczne?? przed ewentualna rozbiorka starego domu?? i czy na rozbudowe tez jest potrzebne pozwolenie?? Nie wiem jak to jest. Prawo nie działa wstecz, czyli skoro już jest to powinien Pan mieć możliwość budowania. Tym bardziej, że nie brakuje Panu dużo m2. Myślę, że dotyczy to nowych działek. Powinien Pan zadzwonić do gminy a w razie wątpliwości można wystosować formalne zapytanie. Warto to zrobić zanim Pan cokolwiek zdziała na działce. Ewentualnie tu gdzieś na forum jest specjalny dział o prawie budowlanym i formalnościach. Tam pewnie wiedzą lepiej niż ja. Na rozbiórkę potrzebne jest pozwolenie ! Na budowę i rozbudowę też. Do pozwolenia na budowę i rozbudowę potrzebny jest m.in. projekt budowlany i parę papierów. Do projektu budowlanego potrzebny jest wypis - który Pan ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 13.01.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 mapki niedostalem bo to byl sam wypis, ale napisane jest w nim: zabudowa jednorodzinna we wszystkich formach(wolnostojaca,szeregowa i blizniacza), i zabudowa wielorodzinna.... a ogolnie przeznaczenie terenu :do zabudowy mieszkaniowo-uslugowej. I zapomnialem dodac ze w tym starym domu z tego co wujek mowi(mieszka dzialka obok, ze trzeba podkopac fundamenty i lawe podlac (co to jest ta lawa:) ). i wychodze z zalozenia ze w tym domu to trzeba prawie wszystko od nowa robic, bo zostana (moze) tylko sciany ktore trzeba gdzie niegdzie poprawic niech to obejrzy ktos uprawniony do wydania opinii o stanie technicznym, zeby sie nie okazalo ze tu podlejesz, tam dolejesz, gdzie indziej wzmocnisz, na koniec dostawisz pietro, obciazysz budynek i zacznie pekac skoro pekniecia ponad oknami to budynek sie rozchodzi na boki (sciany) - kiedys nie wykonywano wiency a lawy swoja droga moga pekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 13.01.2011 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 no z tego co wiem to w tym pokoju co nad oknem peka sufit jest bardzo kiepski, aczkolwiek przy rozbudowie zostana tylko sciany i fundamenty, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 13.01.2011 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 to teraz zapytam o cos innego, jesli juz nawet ten dom nadaje sie na rozbudowe, trzeba wzmocnic i ocieplic fundamenty,dostawic na dole ze 2 pomieszczenia, poprawic strop, dostawic pietro, tak zeby wyszlo ok 110-120m2, ile moze mnie to wyniesc?? czy z tego domu zrobie cos fajnego za np 150-200tys?? oczywiscie w srodku wszelkie instalacje do wymiany, wsumie start bylby z fundamentami i scianami. bardzo prosze o jakies opinie i szacunkowe koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fjuxxxu 13.01.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 to teraz zapytam o cos innego, jesli juz nawet ten dom nadaje sie na rozbudowe, trzeba wzmocnic i ocieplic fundamenty,dostawic na dole ze 2 pomieszczenia, poprawic strop, dostawic pietro, tak zeby wyszlo ok 110-120m2, ile moze mnie to wyniesc?? czy z tego domu zrobie cos fajnego za np 150-200tys?? oczywiscie w srodku wszelkie instalacje do wymiany, wsumie start bylby z fundamentami i scianami. bardzo prosze o jakies opinie i szacunkowe koszty Czyli średnio 1500-1600 zł za m2 powierzchni domu na gotowo... Zależy, co fajnego Pan ma na myśli. Dla niektórych fajne mieszkania i domy zaczynają się od 3500 - 4000,-/m2 Jakby Pan znalazł i wkleił tu parę fotek wnętrz, które Panu się podobają, to mozna pobawić się w szacowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 14.01.2011 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 chodzi mi o satn gdzie moge zaczac malowac sciany i wyposazac kuchnie i lazienke, bez podlog, taki surowy stan, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 14.01.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 poczytaj na tej stronie:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171092-Dom-do-ok.200-ty%C5%9B.-jest-sens-marzy%C4%87/page9 ogolnie caly watek jest ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 14.01.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam absolutnie sie w to nie pakuj ,nawet jakby cena byla o 50% nizsza.Domy budowane w latach 60-tych bydowalo sie z tego co bylo dostepne na rynku ,ze nic nie bylo wiec na wszystkim sie oszczedzalo.Dom nie jest do "odswierzenia" tylko do kaptalki ,praktyczne trzeba wywalic wszystko lacznie z drzwiami ,bo znjac zycie maja z 180 cm dlugosci,pokryciem dachowym itp,wiec co Ci zostanie?Praktycznie gole sciany i to z badzienych pustakow znjac zycie robionych wlansnemi recami przezbudujacego ten dom .Domek bez duszy budowany z byle czego do kaptalki i z duzo za wysoka cena do tego na malej dzialce.IMHO zupelnie bez sensu ,bo za taka sume mozesz wybudowac skromny nowy dom ,oczywiscie nie liczac kosztow zakupu dzialki.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 15.01.2011 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 dzialka bedzie moja, wiec jak niebede remontowal tego to go rozbiore i ostawie tam nowy (czego jestem akurat zwolennikiem), na wiosne podjade tam z kims kto zna sie bardzo dobrze na budownictwie, i jesli bedzie mial jakiekolwiek watpliwosci co do remontu to wtedy tego niezrobie, dzieki bardzo za porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.01.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 mialem kiedys przypadek do remontu...po demontazu wiezby i skuciu starej plyty sciany zaczely sie chwiac - wiec polecialylawa miala byc betonowa - okazalo sie ze jest czesc z piaskowca (ta byla franca mocna) czesc z pustakow betonowych dziurawych (rozlatywaly sie w rekach) a czesc betonowa dalo sie skuc majzlem i mlotkiem z remontu zrobila sie budowa - nieco kosztowniejsza z racji zlego zalozenia czyli remontujemygdyby od razu rozebrac to koszt mniejszy - koparka + auto i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamab_pl 16.02.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Na rozbiórkę potrzebne jest pozwolenie ! Na budowę i rozbudowę też. Do pozwolenia na budowę i rozbudowę potrzebny jest m.in. projekt budowlany i parę papierów. Do projektu budowlanego potrzebny jest wypis - który Pan ma. Wiem na pewno, że nie zawsze na rozbiórkę potrzebne jest pozwolenie. W niektórych, określonych w przepisach, przypadkach wystarczy tylko zgłoszenie o rozbiórce. Najlepiej o to zapytać w wydziale architektury w gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts