Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja schodowa-włacznik

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Na obecna chwile posiadam układ schodowy z dwoma włacznikami typu

http://images38.fotosik.pl/519/4a37bb320b3a21cb.jpg

Układ ten jednak nie spełnia moich oczekiwań

Załąnczam obwód włacznikiem na dole wyłąnczam na górze - wszysko ok.

Jednak 2 osoba idac od dołu do góry nie moze załaczyc juz oswietlenia włacznikiem dolnym bo górny znajduje się w innej pozycji.

Oświetlenie ma być sterowane za pomocą wielu przycisków, załączanie i wyłączania oświetlenia ma być realizować z dowolnego łącznika.

Załączenie oświetlenia następuje po naciśnięciu któregokolwiek przycisku łącznika.(przycisku chwilowego np dzwonkowego)

Wyłączenie oświetlenia nastąpi po naciśnięciu któregokolwiek przycisku łącznika.

Znalazłem w necie:

http://www.fif.com.pl/produkt/26/239

lub ze realizowaniem funkcji sciemnianie rozjaśnianie

http://www.fif.com.pl/produkt/27/288

Edytowane przez P:)apolinek

Witam serdecznie.

Na obecna chwile posiadam układ schodowy z dwoma włacznikami typu

[...]

Układ ten jednak nie spełnia moich oczekiwań

Załąnczam obwód włacznikiem na dole wyłąnczam na górze - wszysko ok.

Jednak 2 osoba idac od dołu do góry nie moze załaczyc juz oswietlenia włacznikiem dolnym bo górny znajduje się w innej pozycji.

Czyli układ jest źle podłączony. W sprawnym każdy z włączników pozwoliłby na niezależne włączanie i wyłączanie oświetlenia. Schemat jest dobry, jeśli to źle działa, to znaczy, że źle to połączyłeś w naturze.

Znalazłem w necie:

http://www.fif.com.pl/produkt/26/239

lub ze realizowaniem funkcji sciemnianie rozjaśnianie

http://www.fif.com.pl/produkt/27/288

No dobra, znalazłeś przekaźniki bistabilne, bardzo fajna i wygodna sprawa do sterowania światłem z wielu punktów. Gdzie jednak pytanie?

J.

Jak połączysz tak jak trzeba to każdym z wyłączników możesz zapalać i gasić żarówkę w dowolnym momencie, musisz mieć źle podłączone przewody w wyłącznikach bądź w puszkach. W tych wyłącznikach istotny jest zacisk kotwicy pozostałe dwa przewody obu wyłączników łączymy jak leci. Na tym rysunku wynika że kotwica powinna znajdować się na górze, w wyłączniku powinna być wyraźnie oznaczona niekoniecznie musi się znajdować akurat w miejscu jak masz na tym rysunku, różni producenci różne rozwiązania. Jeżeli rysunek pochodzi ze strony producenta tych wyłączników to pewnie kotwica znajduje się tak jak jest narysowane (chyba że błąd w druku, a nie pamiętam jak są rozmieszczone zaciski w legrandzie), ogólnie schemat jest jak najbardziej OK jeżeli zacisk kotwicy jest na górze .

No dobra, znalazłeś przekaźniki bistabilne, bardzo fajna i wygodna sprawa do sterowania światłem z wielu punktów. Gdzie jednak pytanie?

J.

Jak taki układ z bistabilnym sie spisóje w paktyce.

Czy mozna zakupic włacznik schodowy wraz ze ściemniaczem??

kotwica... w wyłączniku powinna być wyraźnie oznaczona niekoniecznie musi się znajdować akurat w miejscu jak masz na tym rysunku, różni producenci różne rozwiązania. .

Jest oznaczona L

Tak wygląda to w instalacji

http://images41.fotosik.pl/521/c334575f16f4e621med.jpg

Edytowane przez P:)apolinek

Bistabily spisuje się bardzo dobrze i jest bardzo wygodny.

Schodowy ze ściemniaczem - nie widziałem, szczerze mówiąc.

A co do twojej instalacji - jest źle połączona na 99%. Pozostałe 1% zostawiam na mało wg mnie prawdopodobne uszkodzenie wyłącznika bądź przerwany przewód.

J.

Stosujesz takie coś:

http://fif.com.pl/produkt/27/288

oraz dowolną ilość wyłączników monostabilnych ( dzwonkowych).

Dowolnym przyciskiem włączasz/wyłączasz światło. Przytrzymując długo regulujesz natężenie oświetlenia. Układ z pamięcią startuje od ostatniej ustawionej jasnośći.

Proste i funkcjonalne.

Układ się spisuje, ma jedną wadę jest wrażliwy na zakłócenia w sieci.

Ja się spotkałem z przypadkiem gdy spawarka sąsiada powodowała migotanie światła i sporadyczne wyłączenia/włączenia oświetlenia z bistabilnymi wyłącznikami.

Pomogło przerzucenie obwodu oświetlenia na inną fazę.

Schodowych ze ściemniaczem nie ma, natomiast są rozwiązania oparte na wyłącznikach bistabilnych.

Przykład F&F jest podany wyżej. Możesz jeszcze sprawdzić ofertę firmy - ZAMEL

Weź pod uwagę, że nie wszystkie źródła światła mogą pracować w układach regulacji oświetlenia.

Najlepiej pod tym względem spisują się zwykłe żarówki lub halogenowe.

• 4 years później...
Powiem tak jak ja mam podloczone i niech ktoś mi powie co złe zrobiłem bo mi działa tak że na dole jak zapala to u góry gasze a chcę żeby osoba po mnie zapaliła. W pierwszym wlocznku mam korospodencje zasilanie i lampę z zasilania i lampy waguje nienieskie i żółto ziel brazwoy z zasilania daje na L a brązowy z lampy waguje z brązowy z korospodecji żółto z zielony z korpospodecji .Daje .Do góry nad L a obok niebieskiego z koropodecji.A w drugim wlovzniku jest sama koropodecja brązowy na L zielony nad nim niebieski obok.proszę o odp

@kolo11

Nie waguj nienieskie i żółto ziel bo ci będzie różnicówka wybijać!!!

Na początku wątku masz schemat. Jak go nie rozumiesz, to przez forum ci nie wytłumaczę. Podłączanie schodowego, to skomplikowane zadanie. Z moich doświadczeń wynika że potrafi to zrobić bezbłędnie około 5% posiadaczy SEP, 10% podłączy po godzinnym drapaniu się po jajach, pozostali nie ogarniają wcale. No to jak to amatorowi wyjaśnić?

@kolo11

Nie waguj nienieskie i żółto ziel bo ci będzie różnicówka wybijać!!!

Na początku wątku masz schemat. Jak go nie rozumiesz, to przez forum ci nie wytłumaczę. Podłączanie schodowego, to skomplikowane zadanie. Z moich doświadczeń wynika że potrafi to zrobić bezbłędnie około 5% posiadaczy SEP, 10% podłączy po godzinnym drapaniu się po jajach, pozostali nie ogarniają wcale. No to jak to amatorowi wyjaśnić?

Rozumiem, że należysz do tych 95 %.

wyjaśnić też nie ma szans z tymi procentami, co ?

Rozumiem, że należysz do tych 95 %.

wyjaśnić też nie ma szans z tymi procentami, co ?

Tyle procent kumatych wynika z moich własnych obserwacji.

Nie moja wina, że świadectwa SEP otrzymują ludzie nie odróżniający prądu od napięcia. Ale wcale mnie to nie przeraża i nie widzę w tym problemu. Elektryk budowlany to "beznapięciowiec" i ma robić wg projektu + to co mu majster każe.

Od myślenia jest majster, projektant i nadzór budowlany. Elektryk ma robić a nie filozofować. Wymóg posiadania SEP dla monterów kabli, gniazdek i lamp to zwykła upierdliwość ustawodawcy.

[.......]

Elektryk budowlany to "beznapięciowiec" i ma robić wg projektu + to co mu majster każe.

Od myślenia jest majster, projektant i nadzór budowlany. Elektryk ma robić a nie filozofować. Wymóg posiadania SEP dla monterów kabli, gniazdek i lamp to zwykła upierdliwość ustawodawcy.

Chyba nie wiesz jak wygląda praca elektryków na budowie. Nie wiesz również jak plany są ogólne i czego nie obejmują. Elektryk KAŻDY ma na budowie jak najbardziej myśleć co i jak się robi a scedowanie całości na majstra jest kpiną. Co do SEP - tak, ja również to krytykuję ..... za śmieszną łatwość w uzyskaniu uprawnień i legalnego prawa do wykonywania zawodu. Poczytaj w internecie jak to wygląda w innych krajach.