Papolinek 12.01.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) Witam serdecznie.Na obecna chwile posiadam układ schodowy z dwoma włacznikami typuhttp://images38.fotosik.pl/519/4a37bb320b3a21cb.jpgUkład ten jednak nie spełnia moich oczekiwańZałąnczam obwód włacznikiem na dole wyłąnczam na górze - wszysko ok.Jednak 2 osoba idac od dołu do góry nie moze załaczyc juz oswietlenia włacznikiem dolnym bo górny znajduje się w innej pozycji. Oświetlenie ma być sterowane za pomocą wielu przycisków, załączanie i wyłączania oświetlenia ma być realizować z dowolnego łącznika.Załączenie oświetlenia następuje po naciśnięciu któregokolwiek przycisku łącznika.(przycisku chwilowego np dzwonkowego) Wyłączenie oświetlenia nastąpi po naciśnięciu któregokolwiek przycisku łącznika. Znalazłem w necie:http://www.fif.com.pl/produkt/26/239 lub ze realizowaniem funkcji sciemnianie rozjaśnianiehttp://www.fif.com.pl/produkt/27/288 Edytowane 12 Stycznia 2011 przez P:)apolinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.01.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Witam serdecznie. Na obecna chwile posiadam układ schodowy z dwoma włacznikami typu [...] Układ ten jednak nie spełnia moich oczekiwań Załąnczam obwód włacznikiem na dole wyłąnczam na górze - wszysko ok. Jednak 2 osoba idac od dołu do góry nie moze załaczyc juz oswietlenia włacznikiem dolnym bo górny znajduje się w innej pozycji. Czyli układ jest źle podłączony. W sprawnym każdy z włączników pozwoliłby na niezależne włączanie i wyłączanie oświetlenia. Schemat jest dobry, jeśli to źle działa, to znaczy, że źle to połączyłeś w naturze. Znalazłem w necie: http://www.fif.com.pl/produkt/26/239 lub ze realizowaniem funkcji sciemnianie rozjaśnianie http://www.fif.com.pl/produkt/27/288 No dobra, znalazłeś przekaźniki bistabilne, bardzo fajna i wygodna sprawa do sterowania światłem z wielu punktów. Gdzie jednak pytanie? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.01.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 jeżeli to łączniki schodowe (przełączne) i połączone jak na schemacie to ta druga osoba MUSI móc włączyć i wyłączyć śwaitło, jedynie gdy założyłęś jeden lub oba zwykłe łaczniki to będzie jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 12.01.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Jak połączysz tak jak trzeba to każdym z wyłączników możesz zapalać i gasić żarówkę w dowolnym momencie, musisz mieć źle podłączone przewody w wyłącznikach bądź w puszkach. W tych wyłącznikach istotny jest zacisk kotwicy pozostałe dwa przewody obu wyłączników łączymy jak leci. Na tym rysunku wynika że kotwica powinna znajdować się na górze, w wyłączniku powinna być wyraźnie oznaczona niekoniecznie musi się znajdować akurat w miejscu jak masz na tym rysunku, różni producenci różne rozwiązania. Jeżeli rysunek pochodzi ze strony producenta tych wyłączników to pewnie kotwica znajduje się tak jak jest narysowane (chyba że błąd w druku, a nie pamiętam jak są rozmieszczone zaciski w legrandzie), ogólnie schemat jest jak najbardziej OK jeżeli zacisk kotwicy jest na górze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 12.01.2011 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 (edytowane) No dobra, znalazłeś przekaźniki bistabilne, bardzo fajna i wygodna sprawa do sterowania światłem z wielu punktów. Gdzie jednak pytanie? J. Jak taki układ z bistabilnym sie spisóje w paktyce. Czy mozna zakupic włacznik schodowy wraz ze ściemniaczem?? kotwica... w wyłączniku powinna być wyraźnie oznaczona niekoniecznie musi się znajdować akurat w miejscu jak masz na tym rysunku, różni producenci różne rozwiązania. . Jest oznaczona L Tak wygląda to w instalacji http://images41.fotosik.pl/521/c334575f16f4e621med.jpg Edytowane 12 Stycznia 2011 przez P:)apolinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 12.01.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 No to jeżeli oba wyłączniki są na 100% schodowe to są dwie możliwości: 1- wadliwy wyłącznik, 2- błędne połączenie przewodów w puszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.01.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Jak taki układ z bistabilnym sie spisóje w paktyce. Czy mozna zakupic włacznik schodowy wraz ze ściemniaczem?? Bistabily spisuje się bardzo dobrze i jest bardzo wygodny. Schodowy ze ściemniaczem - nie widziałem, szczerze mówiąc. A co do twojej instalacji - jest źle połączona na 99%. Pozostałe 1% zostawiam na mało wg mnie prawdopodobne uszkodzenie wyłącznika bądź przerwany przewód. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 12.01.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Czy mozna zakupic włacznik schodowy wraz ze ściemniaczem?? Stosujesz takie coś: http://fif.com.pl/produkt/27/288 oraz dowolną ilość wyłączników monostabilnych ( dzwonkowych). Dowolnym przyciskiem włączasz/wyłączasz światło. Przytrzymując długo regulujesz natężenie oświetlenia. Układ z pamięcią startuje od ostatniej ustawionej jasnośći. Proste i funkcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 12.01.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Czy mozna zakupic włacznik schodowy wraz ze ściemniaczem?? Z tego co mi wiadomo to nie ma takich ale można zastosować zamiast dwóch schodowych - jeden ściemniacz (bez znaczenia czy przyciskowy czy obrotowy) i jeden schodowy. Podłącza się je jak dwa schodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.01.2011 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Jak taki układ z bistabilnym sie spisóje w paktyce. Czy mozna zakupic włacznik schodowy wraz ze ściemniaczem?? Układ się spisuje, ma jedną wadę jest wrażliwy na zakłócenia w sieci. Ja się spotkałem z przypadkiem gdy spawarka sąsiada powodowała migotanie światła i sporadyczne wyłączenia/włączenia oświetlenia z bistabilnymi wyłącznikami. Pomogło przerzucenie obwodu oświetlenia na inną fazę. Schodowych ze ściemniaczem nie ma, natomiast są rozwiązania oparte na wyłącznikach bistabilnych. Przykład F&F jest podany wyżej. Możesz jeszcze sprawdzić ofertę firmy - ZAMEL Weź pod uwagę, że nie wszystkie źródła światła mogą pracować w układach regulacji oświetlenia. Najlepiej pod tym względem spisują się zwykłe żarówki lub halogenowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 14.01.2011 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Problem ze schodówką rozwiazany,jeden z właczników nie działał poprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo111 04.01.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Powiem tak jak ja mam podloczone i niech ktoś mi powie co złe zrobiłem bo mi działa tak że na dole jak zapala to u góry gasze a chcę żeby osoba po mnie zapaliła. W pierwszym wlocznku mam korospodencje zasilanie i lampę z zasilania i lampy waguje nienieskie i żółto ziel brazwoy z zasilania daje na L a brązowy z lampy waguje z brązowy z korospodecji żółto z zielony z korpospodecji .Daje .Do góry nad L a obok niebieskiego z koropodecji.A w drugim wlovzniku jest sama koropodecja brązowy na L zielony nad nim niebieski obok.proszę o odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.01.2016 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Przeczytaj sam, co napisałeś i zastanów się, czy jesteś w stanie to zrozumieć. Bo ja za diabła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo111 05.01.2016 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Witam proszę o pomoc ponieważ Też mam podloczone tak ze jak na dole zapalam u góry gasze i następnie jak ktoś idzie na dole nie zapali na dole wloczniku mam zasilanie lampę i schodkowy A u góry sam schodkowy. Napiszcie co. Czym wagowac co Dac l L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.01.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Najlepiej waginą. Albo pyrą.Podobno pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 07.01.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) @papolinekŹle wkleiłeś link do zdjęć.Bistabilny spisóje się w praktyce bardzo dobże, tyle że trzeba inaczej okablować nisz dla schodowych. Wiec jak jusz masz instalację, to być może trzeba będzie kuć. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 07.01.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 @kolo11Nie waguj nienieskie i żółto ziel bo ci będzie różnicówka wybijać!!! Na początku wątku masz schemat. Jak go nie rozumiesz, to przez forum ci nie wytłumaczę. Podłączanie schodowego, to skomplikowane zadanie. Z moich doświadczeń wynika że potrafi to zrobić bezbłędnie około 5% posiadaczy SEP, 10% podłączy po godzinnym drapaniu się po jajach, pozostali nie ogarniają wcale. No to jak to amatorowi wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.01.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 @kolo11 Nie waguj nienieskie i żółto ziel bo ci będzie różnicówka wybijać!!! Na początku wątku masz schemat. Jak go nie rozumiesz, to przez forum ci nie wytłumaczę. Podłączanie schodowego, to skomplikowane zadanie. Z moich doświadczeń wynika że potrafi to zrobić bezbłędnie około 5% posiadaczy SEP, 10% podłączy po godzinnym drapaniu się po jajach, pozostali nie ogarniają wcale. No to jak to amatorowi wyjaśnić? Rozumiem, że należysz do tych 95 %. wyjaśnić też nie ma szans z tymi procentami, co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 08.01.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Rozumiem, że należysz do tych 95 %. wyjaśnić też nie ma szans z tymi procentami, co ? Tyle procent kumatych wynika z moich własnych obserwacji. Nie moja wina, że świadectwa SEP otrzymują ludzie nie odróżniający prądu od napięcia. Ale wcale mnie to nie przeraża i nie widzę w tym problemu. Elektryk budowlany to "beznapięciowiec" i ma robić wg projektu + to co mu majster każe. Od myślenia jest majster, projektant i nadzór budowlany. Elektryk ma robić a nie filozofować. Wymóg posiadania SEP dla monterów kabli, gniazdek i lamp to zwykła upierdliwość ustawodawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 08.01.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 [.......] Elektryk budowlany to "beznapięciowiec" i ma robić wg projektu + to co mu majster każe. Od myślenia jest majster, projektant i nadzór budowlany. Elektryk ma robić a nie filozofować. Wymóg posiadania SEP dla monterów kabli, gniazdek i lamp to zwykła upierdliwość ustawodawcy. Chyba nie wiesz jak wygląda praca elektryków na budowie. Nie wiesz również jak plany są ogólne i czego nie obejmują. Elektryk KAŻDY ma na budowie jak najbardziej myśleć co i jak się robi a scedowanie całości na majstra jest kpiną. Co do SEP - tak, ja również to krytykuję ..... za śmieszną łatwość w uzyskaniu uprawnień i legalnego prawa do wykonywania zawodu. Poczytaj w internecie jak to wygląda w innych krajach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts