Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysokość ściany kolankowej w praktyce

Recommended Posts

Witam,

będę wdzięczny za rady, jak się ma wysokość ścianki kolankowej na poddaszu do praktyczności jego użytkowania.

Spotkałem się z opiniami że cokolwiek poniżej 1m powoduje brak możliwości zagospodarowania połowy powierzchni poddasza. Napiszcie jak macie i czy jest OK. Może Wam brakuje np 10cm i wtedy wszystko by się już zmieściło.Wszelkie własne doświadczenia w tym względzie mile widziane.

Myślę że celowe będzie dodanie jaki dach ma kąt nachylenia. Inaczej się musi rozkładać 1m ścianki przy dachu 45st a inaczej przy 30st.

Jestem na etapie adaptacji projektu i coś jeszcze mogę zmienić - oryginalnie mam 85cm i 33st nachylenia dachu. Namawiają mnie na podniesienie o przysłowiowy "jeden bloczek" czyli 24cm, przy tym czasem dodają żeby nie podnosić kalenicy bo to zmieni wygląd domu, tylko zmniejszyć jeszcze delikatnie kąt nachylenia dachu. Nie mam własnych doświadczeń więc proszę Was o opinie.

ja przy dachu okolo 40° postawilem scianke na wysokosci okolo 100cm. z zalozenia przy samej sciance beda szafki, regaly, lozko itp.

masz juz to łóżko ustawione? mieści się wszystko jak chciałeś czy brakuje do komfortu tych magicznych 10cm?

przyszło mi jeszcze do głowy że dodatkowym czynnikiem jest wykończenie wew. połaci, które też może obniżyć użyteczną przestrzeń - to też trzeba wziąć pod uwagę?

pozdrawiam i dziękuję za opinie

właśnie. Musisz wziąć pod uwagę ile Ci zostanie miejsca po wszystkich zabiegach typu: wylewka, podłoga...(na dole) i ocieplenie, ruszt, płyty (na górze). U mnie "po wszystkim" zostało dokładnie 120cm i jest o.k. Tak jak u Toma przy ścianie staną szafki, łóżko (głowy w kierunku ścianki kolankowej :wink: )...a tam gdzie nic nie stanie jest wyżej bo mam 11 okien dachowych :D - polecam. Co do konta nachylenia dachu.... :o gdy stoję i patrzę na domek z daleka to dwie płaszczyzny dachu nie tworzą konta prostego tylko więcej - jakby ktoś z góry docisnął :wink: . To chyba kont ma około 40stopni...czy tak to się mierzy? Pozdrawiam

Pearl

Witam.

My mamy około 70 cm., nachylenie dachu 40st. Z praktycznego punktu widzenia to zdecydowanie za nisko. Swobodnie chodzić ponad metr od ściany. Można postawić jakąś małą szafkę itp.

Jednak jako zdeklarowany esteta, za nic nie chciałem zmieniać bryły domu. Świadomie decydowałem się na takie rozwiązanie. Na poddaszu mamy tylko sypialnie i łazienkę. W ciągu 3 miesięcy mieszkania, walnęliśmy w sufit/skos około 3 razy (raz ja i dwa razy małżonka). W sumie wychodzi raz na miesiąc, ale tendencja jest spadkowa ;-) Po jednym uderzeniu jeszcze się nie pamięta, po drugim już trochę a po trzecim, nie ma siły żeby się uderzyć.

Jeśli jednak bardziej niż wygląd cenisz swobodę, rób przynajmniej 1,5m.

Powodzenia.

Sebastian

ja przy dachu okolo 40° postawilem scianke na wysokosci okolo 100cm. z zalozenia przy samej sciance beda szafki, regaly, lozko itp.

masz juz to łóżko ustawione? mieści się wszystko jak chciałeś czy brakuje do komfortu tych magicznych 10cm?

przyszło mi jeszcze do głowy że dodatkowym czynnikiem jest wykończenie wew. połaci, które też może obniżyć użyteczną przestrzeń - to też trzeba wziąć pod uwagę?

pozdrawiam i dziękuję za opinie

wszystko trzeba wziac pod uwage, nawet dywan ;) , chyba ze robi sie tak jak Przekorek.

swojego lozka jeszcze nie ustawilem ale wysokosc obmiezylem u znajomych. oni maja okolo 80cm scianke ale troche bardziej stromy dach (na pewno powyzej 45°). to czy zabraknie centymetrow czy nie zalezy tez od wysokosci nie tylko lozka ale i materaca.

Ja mam 110 cm. Podniosłem o ten jeden bloczek, chociaż majster namawiał mnie na więcej. Teraz patrząc z zewnątrz na dom widzę, że o ten jeden bloczek jest za wysoko. Niewiele bo niewiele, ale dom stracił na proporcjach. Wiedziałem o tym i w pewnych granicach godziłem się z tym, chociaż nie przypuszczałem, że to będzie widoczne.( No ale ja mam dobre oko. Widzę np. jak majstrowi uciekła poziomica, on twierdzi że jest równo bo mierzył poziomicą, a ja na oko widzę , że jest krzywo). Jeśli komuś nie przeszkadza utrata proporcji domu, może podnosić do woli, chociaż nie wiem czy bezkarnie tak można.

nie spodziewalem sie szczerze mowiac ze macie az takie Wersale na poddaszach... :D

ja mam tu dylemat czy dawac maks 110cm a Wy macie ponad 150. Cale zycie bylem i jestem blokersem i pomieszczenie ze skosem wydaje mi sie bardzo ciekawym rozwiązaniem - a te okna połaciowe.... to musi być super.

Chodzilo mi o ustalenie jaka wysokosc gwarantuje funkcjonalność, wiadomo że nie zrobimy z poddasza parteru z pionowymi scianami. Tu sie trzeba pogodzić ze skosami, pytanie tylko gdzie one mają się zaczynać.

Dzięki GregGreg za radę dot. utraty zamierzonych proporcji budynku - właśnie tego się obawiam, bardzo mnie zmartwiła wypowiedź gościa że u niego podniesienie o jeden bloczek zepsuło całą bryłę. Mam tylko nadzieję że nie każdy ma takie "oko" jak gość.

pozdrawiam

No własnie zwroc jeszcze uwage na post powyzej. Jesli sciana kolankowa bedzie za wysoka- okno dachowe bedzie tylko do ogladania gwiazd na niebie, a jego funkcjonalne otwieranie bedzie graniczyc z cudem.

Sprobuj narysowac sobie elewacje przyszlego budynku na rysunkach elewacji w projekcie- ocenisz w ten sposob proporcje, ja przy tej okazji zjechalem ze spadem dachu z 45 na 43 stopnie co dalo zauwazalny efekt.

W moim projekcie sciana kolankowa miala pierwotnie 90 cm- ale to niefunkcjonalne rozwiązanie

Gość tomek_2

Sluchajcie, a co powiecie na moja konfiguracje: stary dom jednorodzinny, w obrysie dlugosc 14,5m, szerokosc 10m. Planujowane podniesienie poddasza, zmiana polaci i skosu dachu, pokrycia itd. Projektowana sciana kolankowa ok. 150 cm (po ociepleniu i polozeniu podlogi zostanie ok. 135-140 cm). Kat nachylenia bedzie 38 stopni. Na srodku dachu od poludnia bedzie duza kukula, zeby mozna bylo umiescic tam pionowe okno. Po bokach od tej strony duze okna polaciowo-kolankowe (94 x 160 polaciowe + 94 x 60 kolankowe, dwa podwojne bloki). Od tej samej strony (bo ta mnie najbardziej frapuje) na parterze sa trzy duze okna pionowe 167 cm x 207 cm. Wysokosc pomieszczen na parterze 2,95m. Troche sie boje o proporcje domu przy podniesieniu sciany kolankowej do wys. 150 cm.

Konkretnie o to, czy srodkowe okno pionowe na poddaszu (to w kukule) nie bedzie zbyt wysoko w stosunku do okna pod nim na parterze. Z projektu wynika, ze odleglosc ta bedzie ok. 165-170 cm. Wszystko z uwagi na to, zeby odleglosc od parapetu dop podlogi w tym pomieszczeniu byla ok 85-90 cm. Na projekcie proporcje domu sa w miare OK, ale czy w rzeczywistosci nie bedzie to totalna kobyla? Aha, sufit podwiesszany bedzie na wys. ok. 260 cm, natomiast po samaym skosem dachu bedzie stryszek na lekkie graty. Co o tym sadzicie?

no wlasnie - czy podnosząc wysokość przedmiotowej ścianki automatycznie podnosiliście kalenicę? czy tak jak GregGreg zmniejszaliście kąt nachylenia dachu?

A w ogóle to dlaczego to podnoszenie jest tak powszechne? Czy architekci projektujący te domy nie wiedzą od jakiej wysokości zaczyna się funkcjonalność?

Gość tomek_2
Odnosnie postu KaiM - nie wyobrazam sobie, by w moim domu podniesc sciane kolanowa i jednoczesnie zmniejszyc skos dachu. Wtedy to bylaby dopiero poczwarka, moim zdaniem. No, ale moge sie mylic.

Obnizylem wizualnie dach poprzez zmniejszenie kata nachylenia. Dalo to okolo 1 mniej w kalenicy. Inaczej proporcja wysokosci do podstawy bylaby fatalna. Ale to juz kwestia gustu i kompromisu miedzy funkcja i funkcjonalnoscia.

KaiM,

podniesienie ść.kolankowej do 110cm-jak najbardziej funkcjonalnie zasadne

jednak(patrzę na twój domek obok nicku) grozi ci duuuża zmiana w wyglądzie zewn.domku.Zobacz na Jasiową Akację(dzienniki)- będziesz wiedział o co chodzi(Jasiu, nie miej mi za złe, że sobie twoją Akacją gębę wycieram...)

nie dzialaj więc na własną rękę-niech ci architekt doda ten pustak, przeprojektuje dach,mogą pomóc też pewne sztuczki z elewacją-zobacz okładkę Muratora08/01!

a na marginesie- masz rację, że architekci więcej myślą o ładnej bryle niż o funkcjonalności-w końcu klienci wertujący katalogi patrzą na ładne obrazki i to kupują, a niską ściankę kolankową zauwazają nieraz dopiero jak stoi...

Pozdrawiam.Aga