Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Byłem u dentysty

jar.os

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja pier........le 500 zł ? to już lepiej te pięćset zainwestować w usunięcie zęba na jakiejś wiejskiej potupajce , teraz sobie mogę pozwolić na żarty bo już nie napier..........la jak wczoraj ,:wave:

nie ale $ ... od 500 do 900 uściślając :)

jar.os - ja też jestem uparta pod względem pozyskiwania usług w ramach NFZ. Właśnie wróciłam od dentysty - na wizytę umówiłam się 10 dni temu, więc według mnie jest to znośny termin, zwłaszcza, że prywatnie też 5-6 dni oczekiwania. Poszłam do innej niż zwykle placówki, bo wcześniejsza wywiesiła ogłoszenie, że w styczniu tylko prywatnie przyjmują. W tej "nowej" przychodni przyjemnie, ładna poczekalnia, nowocześnie wyposażony gabinet. W poczekalni leżą do przejrzenia wykaz usług refundowanych oraz cennik tego, co oferują prywatnie. Niestety za jeden ząb przyjdzie mi zapłacić, bo leczenie kanałowe powyżej trójek według NFZ jest ekstrawagancją właściciela zęba. Trudno. Za to dziś wizyta całkowicie darmowa ze znieczuleniem i opracowaniem jednego zęba. Podobało mi się, więc zamierzam pochodzić trochę - uzupełnić drobne ubytki, usunąć kamień, ogólnie doprowadzić zęby do porządku w ramach usług za darmo. Koszt kanałowego piątki to 200 zł.

ten gabinet nie jest może wypasiony pod względem dizajnu i sprzętu ale pani dentystka to nie jakaś młoda siksa tylko widać że fachowiec starej daty ale reformowalny , i bardzo sympatyczna i widać że chce robić to co robi a nie musi

No, no, no... - to się cenią. Pińcet $. :) Nie dziwota, że podobno turystyka dentystyczna kwitnie. Z cennika zapamiętałam jeszcze, że implant kosztuje 5500zł, więc skoro dentysta podejmuje się leczenia zamiast rwania, to ja chętnie skorzystam.

Choć tak naprawdę wszystko w rękach dentysty, to miło zobaczyć i poczuć w akcji, że i sprzęt bez zarzutu. :) I trafił mi się pan dentysta, choć zapisywałam się na wizytę w przekonaniu, że panie tam przyjmują.

tutaj troche o tym co jest bezplatne

http://www.tel-med.pl/pl/article/4/leczenie-w-ramach-nfz/60/stomatolog-w-ramach-nfz---bezplatne-leczenie-zebow

jak ktos jest z Lublina,to podobno w Instytucie Stomatologii studenci lecza bezplatnie ;)

A jak pomylą ząbek z gałką oczną (tak w ramach nauki ....:(

Przed leczeniem endodontycznym piątki za 200 pln raczej bym się głęboko namyślił chyba ,że jest to dolna piątka a cena obejmuje tylko leczenie kanału .W przeciwnym razie mogą to być miłe złego początki. W tym wypadku cena i tak jest bardzo promocyjna.

ProcedurePack - miło, że jesteś w temacie, ale mniej enigmatycznie poproszę. Jeżeli jesteś stomatologiem, to bardzo fajnie byłoby, gdybyś trochę mnie oświecił, zanim zaufam lokalnemu specjaliście i naiwnie wkroczę na niebezpieczną twoim zdaniem drogę.

Kanałowe to w cenniku kanałowe. Odbudowa korony osobno. A piątka akurat górna. Wyboru gabinetów nie mam, a jako matka z małym dzieckiem wolę leczenie bez podróży do miasta wojewódzkiego. Czy taka cena za kanałowe oznacza, że ząb nie będzie wyleczony prawidłowo? Reklamują swoją przychodnię m.in., że "nowoczesna endodoncja" - chwyt marketingowy?

No wiec tak .Jeżeli robią to jednoczasowo to mnie zajmuje to ok 2 godzin .Składa się na to wstępna odbudowa zęba, tak by ząb miał wszystkie ściany ,Wykonanie znieczulenia, założenie koferdamu -to taka np. lateksowa membrana oddzielająca leczony ząb od reszty j. ustnej,maszynowe, bądż też reczne opracowanie kanałów (górna piątka zazwyczaj ma dwa), irygacja kanałów środkami chemicznymi, wypełnienie kanałów, co najmniej dwa zdjęcia rtg ,przed leczeniem i po wypełnieniu kanałów, zamknięcie ubytku w zębie najlepiej ostatecznym materiałem.Jednak w przypadku przedtrzonowca nalerzy poważnie rozważyć wykonanie korony pprtetycznej gdyż te zęby po leczeniu endodontycznym dość często się łamią ,zwykle odłamuje się pionowo guzek policzkowy lub podniebienny .Czasem szczelina złemania schodzi tak głęboko poddziąsłowo ,że złamany ząb nadaje się tylko do ekstrakcji. Co do kosztów to dwie godziny pracy dla dentysty i przychód 200pln to strata czasu .W tym czsie założy przynajmniej 3 do 4 prostych wypełnień i zarobi minumum dwa razy tyle, nie mówiąc o poniesionych przez niego kosztach. Samo posadzenie a raczej położenie pacjenta na fotel bo zasadniczo tylko w takiej pozycji da się zrobić solidnie kanałówke to koszt około 15-18 pln(sterylizacja ,rękawiczki ,maski dla lekarza i asysty). Potem 2 zdjęcia rtg -każde 20-30 PLN , znieczulenie też przynajmniej 20-30 PLN , 3-5 strzykawek z igłami endo na płyny do irygacji ok 5 PLN , koferdam obligatoryjny przy kanałówce 1,6 ,narzedzia przy górnej piątce zwykle dość cienkie a w związku z tym część z nich jednorazowa- ręczne 15-25 PLN, maszynowe Ok 130 PLN. Można potraktować ,że 20 % tych narzędzi nie będzie nadawać się do ponownego użycia .Materiały pozostałe lubrikant, sealer gutaperka, sączki popierowe ok 5 PLN. Nie liczę amortyzacji i użycia sprzętu np mikroskop .Najważniejszym kryterium moim zdaniem jest czy używają koferdam, jeżeli tak to gabinet powinien być ok.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz!

Uspokoiłam się. :)

Używają koferdamu i pan przy zapisie powiedział, że wizyta może potrwać dość długo. Sugestie, co do korony wezmę pod uwagę i skonfrontuję z propozycjami stomatologa. Ząb pomimo konieczności leczenia kanalowego nie wymaga wstępnej odbudowy - nie wyhodowałam sobie potężnej dziury. :)

• 3 weeks później...

Gratuluję autorowi wątku. Czemu czekałeś 3 miesiące z psującym się zębem?? Trzeba było wizytę umówić 3 miesiące temu, to byś potem się z ręką w nocniku nie obudził.

Degustuje mnie brak dbałości o własne uzębienie. Nie wyobrazam sobie raz na pół roku nie iść do dentysty skontrolować uzębienia.

Mam znajomego, który otwarcie przyznał się ,że zębów nie myje. Z gęby mu jedzie na kilometr, szczoteczki do zębów w stanie dziewiczym na umywalce, płyny do płukania jamy ustnej w widocznym miejscu w łazience. No i oczywiśce seria perfum Diora pięknie wyeksponowana. Obrzydliwe.

P.S. Kolega ma lat 30, zęby z przodu czarne, z tyłu już usunięte.