keri80 13.01.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 ].Witam.Co sądzicie o tej metodzie murarskiej?http://www.youtube.com/watch?v=xOIB4TduZsoCzy tylko szlifowany pustak WIENERBERGERA można kłaść na tą piankę ?Mam zamiar zastosować ten klej w piance (dryfix) na zwykły Porotherm 25P+Winerb..Czy to ma sens i czy zda egzamin, pustaki tej firmy z" Dobrego" zakładu są dosyć równe to i może sie uda wybudować równą ścianę.Wiem ze producent sprzedaje tą piankę tylko z pustakami szlifowanymi.A może ktoś przede mną wpadł na taki pomysł i zastosował właśnie to rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majnow28 13.01.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 jest duzo opini podzielonych co do tej pianki , ja osobiscie zastosowalbym ta pianke do sciany jednowarstwowej . jezeli dwu warstwowa to wydaje mi sie za lepiej na zwykla zaprawe. przy zastosowaniu tej pianki naprawde trzeba przypilnowac ekipe przy pierwszej warstwie gdyz puzniej barzdo ciezko to wyprowadzic. Aczkolwiek w asortymencie znajdziesz oczywiscie masy wyrownujące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 14.01.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 zbyt nowe zeby moc konkretnie powiedziectemat juz sie przewijal na forum wiec poszukaj odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubek84 14.01.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Nie da rady zastosować tej technologi przy pustaku nieszlifowanym za duże odchyłki pustak szlifowany ma dokładność wymiarową do 0,2mmBrak sensu. Po co skoro do pustaków dryfix zaprawa jest w cenie a normalnie kosztuje 60 pln za puszkę/5m2 ścianyPolicz różnice w cenie i zobaczysz że dryfix bardziej się opłaca bo nei potrzebujesz piasku cementy wapna i dodatków.Robocizna też jest nieco tańszaA pilnowac pierwszej warstwy trzeba, zbudowałem już 2 domy w tej technologi i z doświadczenia powiem że dokładność pierwszej warstwy taka sama jak przy bloczku komurkowym na zaprawę cienkowarstwową.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majnow28 14.01.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 tylko patrzac na ten system to laczenie tych pustakow wyglada dosc licho, jakos taka mala ta powierzchnia styku tej pianki. Nie jestem do konca przekonany, tak jak pisza to nowa metoda. Chociaz sam jestem zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamka 03.12.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 stosowal ktos ta pianke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 04.12.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 ... Policz różnice w cenie i zobaczysz że dryfix bardziej się opłaca bo nei potrzebujesz piasku cementy wapna i dodatków. Robocizna też jest nieco tańsza ... Pozdrawiam Ja sobie policzyłem i zdecydowałem się na zwykłą zaprawę. Standardowy poroterm 25 P+W, wyszedł u mnie ponad 2700zł taniej, odjąć maks 1000zł na materiały potrzebne do zrobienia zaprawy, zostaje 1700zł w kieszeni, które mogę przeznaczyć na dalszy etap budowy. Wiadomo, że dryfixem muruje się szybciej ale wg mnie nie dużo szybciej, trzeba się męczyć z pierwszą warstwą i później z bardzo dokładnymi docinkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesoga 23.07.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Ja sobie policzyłem i zdecydowałem się na zwykłą zaprawę. Standardowy poroterm 25 P+W, wyszedł u mnie ponad 2700zł taniej, odjąć maks 1000zł na materiały potrzebne do zrobienia zaprawy, zostaje 1700zł w kieszeni, które mogę przeznaczyć na dalszy etap budowy. Wiadomo, że dryfixem muruje się szybciej ale wg mnie nie dużo szybciej, trzeba się męczyć z pierwszą warstwą i później z bardzo dokładnymi docinkami. 1000 zł na materiały? To mało odjąłeś za piasek, wodę, plastifikator i wynajęcie betoniarki na cały okres murowania... Poza tym po stronie zysków masz jeszcze mniejsze zużycie prądu i po prostu mniej roboty - transportowanie taczką zaprawę cementową na wyższe warstwy pustaków to mordęga! Buduje się w dryfixie szybciej, ale to oczywiście zależy od tego jak ogarnięta jest ekipa. Ale nie czas murowania jest najważniejszy, bo to w sumie nie są żadne wyścigi Ściany w suchej zaprawie nie musisz suszyć i możesz ją od razu obciążać belkami stropowymi. A to już spory zysk czasu, bo zaprawa cementowa potrafi długo przesychać, a i tak wszystko zależy od pory roku i okolicy, gdzie mieszkasz. Znam gościa, któremu ściany w ogóle nie chciały wyschnąć i nie odeszło się bez wynajęcia osuszczacza. A to już konkretne koszta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 26.07.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Buduje się w dryfixie szybciej, ale to oczywiście zależy od tego jak ogarnięta jest ekipa. Ogarnięta ekipa zrobi w dryfixie 1m2 ściany w około 30 minut. U mnie całość ścian zewnętrznych powstała w sumie w 80 roboczogodzin. Ekipa doświadczona, ale budująca z dryfixa dopiero drugi dom Także da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts