homer76 13.01.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Koleżanki i koledzy, Mam do kupienia miedzy innymi 2 okna o wymiarach jako fix (szklenie stałe), jednostronny kolor, PCV200cm x 235 cm240cm x 235 cm Otrzymałem odpowiedz od kilku oferentów, że nie jest to dobry pomysł i proponują podział. Czy posiadacie moze okna o podobnych wielkosciach i możecie mi podać czy u Was się sprawdzają Okna Ms pomorskie okna i oparte o profil Veka Alphaline i Perfectline Pozdrawiamhomer76 Edytowane 13 Stycznia 2011 przez homer76 zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Okienko 13.01.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) Pytanie czy oferenci mieli jakieś konkretne argumenty czy tylko odradzili, bo same wymiary są spore ale przecież drzwi tarasowe typu HST wykonuje sie szerokie na 5m z podziałem na dwie części, więc nic nadzwyczajnego nie ma w tych fixach Mając na uwadze bezpieczeństwo w takim oknie koniecznie musisz mieć zastosowane grubsze szyby, w tym przypadku 6mm które można stosować do 7 mkw. Istotna jest też waga okna która na pakietach z trzema szybami przekroczy 200kg tak więc należy brać to pod uwagę do montażu bo czasem dwie osoby mogą juz nie wystarczyć Edytowane 13 Stycznia 2011 przez Pan Okienko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 13.01.2011 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Ja zamawiając takie okna zwróciłbym uwagę na 3 rzeczy; bezpieczeństwo np.dzieci i zrobił je na laminacie 44.1 (bezpieczna 33.1 nie przejdzie ze względu na wymiary), koszt ewentualnej wymiany szyby jeśli jednak coś się jej przytrafi i jeszcze dobrze wykonać je na maksymalnie szerokiej ramce międzyszybowej, tak duże tafle mają tendencję do zbliżania się do siebie i mamy na środku zaparowane koła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezdachu 14.01.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam Dolaczam sie do pytania:3 fix-y 1500x1500 w profilu alphaline bez podzialu w pakiecie 3-szybowym i na co sie je powinno monotwac (beton komorkowy 24 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 14.01.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 te fixy to spoko w wymiarze 1,5 x 1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 14.01.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ja zamawiając takie okna zwróciłbym uwagę na 3 rzeczy; bezpieczeństwo np.dzieci i zrobił je na laminacie 44.1 (bezpieczna 33.1 nie przejdzie ze względu na wymiary), koszt ewentualnej wymiany szyby jeśli jednak coś się jej przytrafi i jeszcze dobrze wykonać je na maksymalnie szerokiej ramce międzyszybowej, tak duże tafle mają tendencję do zbliżania się do siebie i mamy na środku zaparowane koła. Pozdrawiam koła sa od ssawek, którymi przenosi się tafle jumbo przed pocięciem na stole. Szkło od wewnątrz pomieszczenia jak najbardziej laminat - VSG 44.2 czyli P2 A najlepiej ( 44.1 może pęknąć w transporcie ) Zewnątrzna szybka monolityczna o grubości 6mm - o`k. Ale...polecam zwrócić pilną uwagę przy montażu tak dużych konstrukcji. Znałem przypadek kiedy okno drgało podczas silnych wiatrów i w związku z tym dyble jak najbardziej wskazane. Co do ciężaru - nie zrobisz Ty bo Ci za ciężko zrobi kto inny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 14.01.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 koła sa od ssawek, którymi przenosi się tafle jumbo przed pocięciem na stole. Szkło od wewnątrz pomieszczenia jak najbardziej laminat - VSG 44.2 czyli P2 A najlepiej ( 44.1 może pęknąć w transporcie ) Zewnątrzna szybka monolityczna o grubości 6mm - o`k. Ale...polecam zwrócić pilną uwagę przy montażu tak dużych konstrukcji. Znałem przypadek kiedy okno drgało podczas silnych wiatrów i w związku z tym dyble jak najbardziej wskazane. Co do ciężaru - nie zrobisz Ty bo Ci za ciężko zrobi kto inny . Koła od ssawek to insza inszość, przy tak dużych taflach bywa tak; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101951-zaparowane-ko%C5%82a-na-HS-ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 15.01.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 homer76 - raczej nie znajdziesz nikogo kto wykona tak dużego fixa w jednym elemencie. bezdachu - nie będzie problemu z wykonaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tribalrs 15.01.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Nastała moda na możliwie duże przeszklenia. Mnie się osobiście też to podoba, ale nikt nie mysli o tym, jak te okna będą działały po okresie gwarancyjnym, w myśl zasady "jakoś to będzie".Trochę to irytujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts