Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wielkość okna (Fix) czy bezpieczna

Recommended Posts

Koleżanki i koledzy,

Mam do kupienia miedzy innymi 2 okna o wymiarach jako fix (szklenie stałe), jednostronny kolor, PCV

200cm x 235 cm

240cm x 235 cm

Otrzymałem odpowiedz od kilku oferentów, że nie jest to dobry pomysł i proponują podział.

Czy posiadacie moze okna o podobnych wielkosciach i możecie mi podać czy u Was się sprawdzają

Okna Ms pomorskie okna i oparte o profil Veka Alphaline i Perfectline

Pozdrawiam

homer76

Edytowane przez homer76
zmiana

Pytanie czy oferenci mieli jakieś konkretne argumenty czy tylko odradzili, bo same wymiary są spore ale przecież drzwi tarasowe typu HST wykonuje sie szerokie na 5m z podziałem na dwie części, więc nic nadzwyczajnego nie ma w tych fixach

Mając na uwadze bezpieczeństwo w takim oknie koniecznie musisz mieć zastosowane grubsze szyby, w tym przypadku 6mm które można stosować do 7 mkw. Istotna jest też waga okna która na pakietach z trzema szybami przekroczy 200kg tak więc należy brać to pod uwagę do montażu bo czasem dwie osoby mogą juz nie wystarczyć :)

Edytowane przez Pan Okienko

Ja zamawiając takie okna zwróciłbym uwagę na 3 rzeczy; bezpieczeństwo np.dzieci i zrobił je na laminacie 44.1 (bezpieczna 33.1 nie przejdzie ze względu na wymiary), koszt ewentualnej wymiany szyby jeśli jednak coś się jej przytrafi i jeszcze dobrze wykonać je na maksymalnie szerokiej ramce międzyszybowej, tak duże tafle mają tendencję do zbliżania się do siebie i mamy na środku zaparowane koła.

Pozdrawiam

Ja zamawiając takie okna zwróciłbym uwagę na 3 rzeczy; bezpieczeństwo np.dzieci i zrobił je na laminacie 44.1 (bezpieczna 33.1 nie przejdzie ze względu na wymiary), koszt ewentualnej wymiany szyby jeśli jednak coś się jej przytrafi i jeszcze dobrze wykonać je na maksymalnie szerokiej ramce międzyszybowej, tak duże tafle mają tendencję do zbliżania się do siebie i mamy na środku zaparowane koła.

Pozdrawiam

koła sa od ssawek, którymi przenosi się tafle jumbo przed pocięciem na stole.

Szkło od wewnątrz pomieszczenia jak najbardziej laminat - VSG 44.2 czyli P2 A najlepiej ( 44.1 może pęknąć w transporcie )

Zewnątrzna szybka monolityczna o grubości 6mm - o`k.

Ale...polecam zwrócić pilną uwagę przy montażu tak dużych konstrukcji. Znałem przypadek kiedy okno drgało podczas silnych wiatrów i w związku z tym dyble jak najbardziej wskazane.

Co do ciężaru - nie zrobisz Ty bo Ci za ciężko zrobi kto inny .

koła sa od ssawek, którymi przenosi się tafle jumbo przed pocięciem na stole.

Szkło od wewnątrz pomieszczenia jak najbardziej laminat - VSG 44.2 czyli P2 A najlepiej ( 44.1 może pęknąć w transporcie )

Zewnątrzna szybka monolityczna o grubości 6mm - o`k.

Ale...polecam zwrócić pilną uwagę przy montażu tak dużych konstrukcji. Znałem przypadek kiedy okno drgało podczas silnych wiatrów i w związku z tym dyble jak najbardziej wskazane.

Co do ciężaru - nie zrobisz Ty bo Ci za ciężko zrobi kto inny .

Koła od ssawek to insza inszość, przy tak dużych taflach bywa tak; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101951-zaparowane-ko%C5%82a-na-HS-ach