Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Raport końcowy ws. katastrofy Tu-154M - katastrofa smoleńska - rozwiązanie

lulkas

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co to jest 0,6 promila, w niektórych krajach można siadać za kółkiem mając 0,8,

ale przekaz dla opinii społecznej jest prosty, pijany generał zmusił pilotów do lądowania,

a tymczasem zapisy pracy urządzeń obsługi lotniska zaginęły,

wcale bym się nie zdziwił gdyby taśmy z czarnych skrzynek też uległy zniszczeniu w tajemniczych okolicznościach,

Jeszcze duzo dowodów ,,zawieruszy "sie. Czas robi swoje--.Pomaga prokuratorowi . to to ,że to nie był zamach.

Zamęczy sie opinie publiczną tematami zastepczymi i nie beda sie interesowac czy był zamach czy nie .

I jaki był motyw. Władza i kasa. KASA ..... 50 ustaw, które wetował L.K.

Kto najwiecej zarobił na Zamachu.

Mnie w tej sprawie martwi jedna rzecz.

Jesli Rząd wykazuje niekompetencję w kwestiach prawno-proceduralnych związanych z katastrofą smoleńską:

- konwencja chicagowska nie ma zastosowania do katastrofy smoleńskiej, gdyż nie obejmuje ona lotów państwowych,

- MAK zapożyczył jedynie na potrzeby śledztwa załącznik 13. do konwencji – określający procedurę badania,

- organizacja ICAO zajmuje się jedynie lotami cywilnymi, dlatego Polska nie będzie mogła odwołać się do tej instytucji od raportu MAK

lub alternatywnie, w sposób świadomy, przez długie miesiące podaje opinii publicznej nieprawdziwe informacje na w/w tematy, to co jest z rzetelnością działań i polityki informacyjnej Rządu w wielu innych sprawach. Czy np. w kwestii finansów publicznych jego działania są kompetentne i czy podaje się prawdziwe informacje na ten temat opinii publicznej. A może znowu panuje amatorszczyzna i/lub dezinformacja ?

W tej chwili jestem pewien fachowości Rządu tylko w jednej dziedzinie: polityce wizerunkowej.

Pozdrawiam

Kompromitacji Tuska ciąg dalszy:

Gazeta zapytała rzecznika ICAO w Montrealu, czy jest możliwe oddanie sporu wokół raportu MAK pod rozstrzygnięcie Rady. Okazało się to niemożliwe. - Prezydencki samolot był samolotem państwowym, konwencja dotyczy maszyn cywilnych. ICAO nie może więc zabierać w tej sprawie głosu ani komentować wyników dochodzenia MAK - powiedział Denis Chagnon, rzecznik ICAO.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/rzecznik-rzadu-zaskoczony-stanowiskiem-icao,1,4114810,wiadomosc.html

Gazeta zapytała rzecznika ICAO w Montrealu, czy jest możliwe oddanie sporu wokół raportu MAK pod rozstrzygnięcie Rady. Okazało się to niemożliwe. - Prezydencki samolot był samolotem państwowym, konwencja dotyczy maszyn cywilnych. ICAO nie może więc zabierać w tej sprawie głosu ani komentować wyników dochodzenia MAK - powiedział Denis Chagnon, rzecznik ICAO

Już wolałbym żeby to Rada rozstrzygnęła, to może wtedy przestano by p..eprzyć i jątrzyć.

ani ICAO ani MAK nie mogą prowadzić dochodzenia bo Tupolew nie był samolotem cywilnym,

samolot był wojskowy, miał wojskowych pilotów, nie miał OC, nie był wpisany do rejestru samolotów cywilnych

oraz przewoził Prezydenta na uroczystości Państwowe,

pisałem o tym od początku, ale pewnie się nie znam skoro rząd zadecydował inaczej

ani ICAO ani MAK nie mogą prowadzić dochodzenia bo Tupolew nie był samolotem cywilnym,

samolot był wojskowy, miał wojskowych pilotów, nie miał OC, nie był wpisany do rejestru samolotów cywilnych

oraz przewoził Prezydenta na uroczystości Państwowe,

pisałem o tym od początku, ale pewnie się nie znam skoro rząd zadecydował inaczej

tylko jakie to ma znaczenie wobec przyczyn katastrofy ?

Ja sie na polityce nie wyznaje , ale tak sobie mysle , ze Jaroslaw moze byc nastepny .Na jego miejscu bym juz nie latala. Wcale nic bym nie robila , bo pewnikiem ruscy cos kombinuja . A moze po prostu zechca go dobic zeby sie nie meczyl .

Dobrym miejscem , zeby sie uchronic jest szpital , najlepiej zeby mial grube kraty w oknach to moze nie wejda .

Na szczescie mam inne sprawy na glowie i te pierdoly mnie nie obchodza , ale jakby sie zastanowic co ludziom do glowy przychodzi - zamachy i co nie tylko to az zal dupe sciska .I to od samego poczatku tego przedstawienia z zamachem i tego gadania o elicie , ktora zginela , jeszcze jakos fajnie bylo smietanka polskiej inteligencji .

.Dobrze , ze ja zwykly glupek ze wsi jestem to i sie nie moge utozsamiac z ta elita i smietanka za przeproszeniem .

pamiętam jak dziś , stałem na rusztowaniu i murowałem wtedy garaż dla gościa , radyjko grało miło gdy nagle zaczął zmieniać się klimat w tym radyjku , jedne wiadomości , drugie ,trzecie , sytuacja stała się jasna , wpadł do mnie kumpel , mówi słyszałeś ???!!! , mówię słyszałem , pyta się mnie i co ty na to ? , a ja mówię - JEDNAK JEST BÓG NA TEJ ZIEMI , a ja jestem jakiś taki niewierzący

Oglądaliście ostatni kabaret?

Jak wyszedł wysoki kabareciarz,myślę sobie ,będą jaja.

Ale za chwilę wyszedł smutnooki i wtedy dopiero były jaja.

Po nim był jeszcze nawiedzony i postawił kropkę nad i.

Że też nikt nie krzyknął: czy na sali jest lekarz? (dla ścisłości- lekarz psychiatra).

Wychodzi facet i mówi że tą mgłę można było zrobić.

I strzelano....

Mam czyste sumienie, tych panów nie wybierałem....

Ja sie na polityce nie wyznaje ,,, Na szczescie mam inne sprawy na glowie i te pierdoly mnie nie obchodza ,

Rrmi, czyli nie obchodzi Pana, w jaki sposob polskie państwo reaguje w tej sprawie oraz jaki "image" Polski idzie w świat? Aha.

od samego poczatku tego przedstawienia z zamachem i tego gadania o elicie , ktora zginela , jeszcze jakos fajnie bylo smietanka polskiej inteligencji .

tam byli posłowie ze wszystkich partii politycznych, nie tylko z PiS. Do tego dowódcy sił zbrojnych, szefowie kilku polskich instytucji.. Coś takiego zdarzyło sie po raz pierwszy od dziesiątków lat. Coś właściwie bez precedensu nie tylko w Polsce, ale nawet na całym świecie. Jedna katastrofa, która zabiera wierchuszkę opozycji (w tym kobietę o której szeptano, że ma być przyszłym kandydatem PiS na prezydenta), prezydenta, czołowych dowódców, prezesa NBP, RPO, i tak dalej...

GW dzisiaj naprawde mnie wkurw*. Piszą, że załoga czekała na decyzję prezydenta, czy przerwać lądowanie.

Najpierw podali tytuł: "Niech prezydent powie, co robić" mimo, że najbliższy cytat to "

Dowódca załogi: Spróbujemy podejść, zrobimy jedno zajście, ale prawdopodobnie nic z tego nie będzie.

Dowódca załogi: Tak że proszę pomyśleć nad decyzją, co będziemy robić.

Czyli: dowódca uprzedza, że raczej nie uda się wylądować, i proszą Kaczyńskiego, by się zastanowił co dalej.

Dalej, z dwóch wersji odczytania stenogramu, wybierają tą z raportu MAK:

"Ktoś w kokpicie: Wkurzy się, jeśli jeszcze [niezrozumiałe]."

zamiast wersji odczytanej przez polskich ekspertów (podane wczoraj przez RP):

"AZ: Powiedz, że jeszcze jedna mila od pasa została"

I wreszcie: GW urywa na

"W ostatnich kilkunastu sekundach lotu ktoś w kokpicie dwukrotnie powtarza: "Nic nie widać".

Tymczasem po tych słowach padają słowa kapitana Protasiuka:

Głos w kabinie: Nic nie widać.

TAWS: TERRAIN AHEAD

8.40.45

AP: Odchodzimy na drugie.

AZ: Sto. Dziewięćdziesiąt.

TAWS: PULL UP

8.40.46

RG: Odchodzimy.

Czyli załoga podjęła decyzję o przerwaniu lądowania.

Czy teraz wszyscy już wiedzą, dlaczego uważam GW za skrajnie nieobiektywną i manipulatorską gazetę?