pumpaluna 24.08.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 ja też się rozliczałam zdjęciaminasi znajomi mieli problem bo fakturą nawet robociznę rozliczać musieli no i co za tym idzie tylko duże firmy na robotę się godziły i kasowali ich jak za zboże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 24.08.2012 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 ja też się rozliczałam zdjęciami nasi znajomi mieli problem bo fakturą nawet robociznę rozliczać musieli no i co za tym idzie tylko duże firmy na robotę się godziły i kasowali ich jak za zboże Jakaś masakra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 24.08.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Nie, u nas ma być 50% wydatków rozliczone fakturami. Przed ustaleniem wysokości każdej transzy sprawdzałam "mniej więcej" czy uda nam się tak zrobić A potem przyjeżdża Pan Kredycik i robi zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 24.08.2012 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 U mnie cały czas zdjciami tylko (jak na razie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 24.08.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Fulek a w jakim banku? taki ostateczny termin sami wybraliście ? Ale lecicie jak burza więc dacie radę z co to za kuchnia będzie? też bym chciała sama coś u siebie robić ,a nie tylko męża poganiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 24.08.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 O przypomniało mi się my mamy w baku termin na zakończenie budowy też wrzesień ale 2013;) Cześć Dracula:)Co u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 24.08.2012 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 MsDracula. W umowie bankowej miałam zapis, że dom ma być wykończony w terminie 2 m-cy od otrzymania ostatniej transzy. U mnie był to listopad 2011. Czyli do któregoś tam stycznia (nie pamiętam teraz kiedy) miałam mieć skjończone wszystko, choć fizycznie nawet nie było to możliwe (przynajmniej dla mnie). Dostałam karę za niewywiąznanie się z umowy. Napisałam więc pismo, że w związku z włamaniem, i z nieprzewidzianymi wydatkami związanymi z budową i wzrostem cen, takie tam bla bal (oczywiście wszystko to jest prawdą) i zaproponowałam termin 30-09-2012 (choć w duchu miałam nadzieje,że skończymy szybciej). Mrówa trochę mnie "przystopował" mówiąc, spokojnie, bo się zajedziemy..... No i posłuchałam Go. To był błąd! Bo trzeba było nakręcać atmosferę, to może dziś bym odpoczywała, a nie po pracy zapierniczała....A teraz, to już czas nagli i to bardzo. A co do kuchni, to projekt jest na stronie 5-tej dziennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 24.08.2012 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Lukarna czyli spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 24.08.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Msdracula my mamy "zdjęciowy" kredyt w ING, jeśli idzie o termin zakończenia budowy to u mnie widzę super opcja bo kredyt wzięliśmy w maju 2011 a papiery z zakończenia miały być złożone do końca kwietnia 2013 (złożyliśmy już w lipcu); w sumie do końca grudnia '12 mieliśmy jeszcze karencję w spłacie. Fulek, tak z ciekawości, duża jest taka kara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 24.08.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Lukarna a u nas jak to u nas, czyli powoli szukamy obecnie dachowców i mam nadzieję w poniedziałek zaczniemy strop to termin macie taki na spokojnie Fulek dzięki za edukację sorry, że tak wypytuje, bo nie każdy chce o tym pisać my musimy zaplanować transze i już chyba wiem co i jak przeraża mnie to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 24.08.2012 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 ... Fulek, tak z ciekawości, duża jest taka kara? Na razie symboliczna była - 100zł,ale sam fakt,ze była, bo nie o kwotę chodzi. Pomijam to,że bank widział,że chałpa stoi, ogrzewanie, tynki są..... Ostatni etap, który chcieli zobaczyć, to pomalowane ściany (tynk też ma kolor:D), podłogi, meble w zabudowie i ceramikę sanitarną. Czyli wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 24.08.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 u nas ostatni etap to było ogrodzenie, kostka i elewacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 24.08.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Pumpaluna po ostatniej transzy też mieliście fotoinspekcję? nie wystarczył odbiór budynku? u nas w kosztorysie musiało być ogrodzenie, ale właśnie ppo ostaniej wystarczy odbiór budynku, a do tego ogrodzenie niepotrzebne. Mam taka nadzieję Fulek i przyjeżdżają na sam koniec z banku? jaki to bank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 24.08.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Po ostatniej transzy żeby bank "zamknął" sprawę (i została tylko spłata) trzeba było złożyć dokumentację świadczącą o odbiorze budynku i nadaniu numeru plus dziennik budowy plus zdjecia wszystkich pomieszczeń, zagospodarowania terenu wokół domu. Dobrze ze nie chcieli sprawdzić czy już "zieleń" sobie zrobiłam bo trawka kijowo rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 24.08.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 He he niedługo będą sprawdzać czy jest woda w spłuczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 24.08.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Chociaż patrząc na to jakie wymagania były u znajomych (faktury, inspekcja za która płacili od 300 do 800zł w zależności od banku) to my i tak mieliśmy lajcik. W sumie jeszcze rok czasu mieliśmy do złożenia papierów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 24.08.2012 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 (edytowane) Fulek i przyjeżdżają na sam koniec z banku? jaki to bank? Tego nie wiem, czy przyjadą. Zawsze dostawali dziennik budowy i zdjęcia...do tej pory to wystarczało. Mój bank był reklamowany przez Piotra Fronczewskiego. Nie jest to bank, w krórym chciałam wziąć kredyt. Poprostu nie miałam wyjścia, bo na działkę rolną nikt nie chciał mi dać kasy, a oni dali. Następnie na dom....Kredyt konsolidacyjny nie wchodził w grę (jedn w zł, drugi we CHF). No i musiałam wziąć ślub z tym bankiem.... . Nie czuję się szczęsliwa w tym małżeństwie, ale cóż.... Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez fulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasioMar 25.08.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Kasiu...na ostatnie pytanie odpowiedź znajdziesz w dzienniku No... w dzienniku jest tyle szczegółów... W każdym razie gratuluję składanych szafek!!! U nas stoją dolne szafki, ale bez frontów i blatu. Blat już zresztą mieliśmy zamówić, ale na miejscu, już w czasie zamawiania, okazało się, że jednak to co wcześniej ustaliliśmy, nie podoba się mojemu mężowi. Mi nie podobało się znowu to, co on w zamian proponował i nic nie zamówiliśmy. Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez KasioMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agalind 28.08.2012 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Kurcze, skąd Ty bierzesz na to wszystko siłę? Szczerze podziwiam. A układanie płytek po łuku to juz mistrzostwo świata:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fulek 28.08.2012 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Aga. Jak na razie jestem nakręcona, choć czasem dopada mnie kryzys tzw. jednego dnia - czyli dzisiaj nie mam sił żeby coś zrobić, ale jutro to nadrobię - muszę (np. wczoraj nic nie zrobiłam, kręciłam się po domu niczmym ćma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts