Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w glicyniach na polanie - komentarze

fulek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

A kominek:

- gdzie kupiłaś?

- co to za model i ile ma kW?

Piękny jest...

Dzięki Lukarna.

Kominek kupiłam w firmie CENTRUM KOMINA http://www.centrumkomina.pl/pl/?porcja=1 ale byłam fizycznie w sklepie, bo mam "rzut beretem".

Jest to Arysto 10 SJ z szybą giętą

Dane techniczne : Moc max [kW] - 14Sprawność [%] - 71Wysokość fasady [mm] - 510

Szerokość fasady [mm] - 650

Głębokość [mm] - 555

Waga [kg] - 190

Max długość polan [cm] -50

Średnica wylotu spalin [mm] - 200

Kosztował mnie z montażem 5250 zł

no i teraz jeszcze trzeba doliczyć te wszystkie taśmy, wełnę, płyty... kurde kominki to jednak droga impreza :( Nasz zwyklak kosztował już ze wszystkim (kratki, rurki, robocizna) coś ok 4-4,5 już dokładnie nie pamiętam. Mój mąż stwierdził, że nie ma opcji na łamaną szybę bo szkoda kasy na kaprysy. W sumie to veto było jednym z nielicznych przy całej budowie...

My braliśmy pod uwagę tańszą wersję - czyli prosty kominek z jedną szybą i tańszy, ale stwierdziliśmy, że jak teraz nie kupimy takiego jak chcemy, to już potem nie będzie opcji... Przycisnęłam pasa (bardzo bardzo), podliczyłam budżet i kupiliśmy ten który nam najbardziej pasował (chociaz mnie się marzył jeszcze większy - dłuższy). Za obudowę Pan nam zaśpiewał drugie tyle co kominek, więc....obudujemy go sami :-).

U Was robota aż furczy:) Coraz bardziej podziwiam. Kominek to jest wydatek, ale żeby obudowa tyle kosztowała to juz przegiecie.Najdroższe chyba sa te płyty krzemianowo-wapniowe.

Tu nie było nawet mowy o takiej obudowie...to regis i wełna. A kamień to też nie "z Marsa" tylko jakiś granit z dolnej półki.

Nie mam pojęcia co tam takiego drogiego w tym jest.

• 1 month później...

Fulek, masz w dzienniku zaległości do nadrobienia;) Mam nadzieję, ze jest to spowodowane pucowaniem pięknej podłogi i pichceniem w nowej kuchni:cool:

Mrówa już całkiem zdrowy? Pewnie trochę z przemeczenia infekcja go złapała. Zdrowia życzę:)

Zdaje mi się, czy w salonie jest Masto bianco?

Agalind.

Myślałam,że już nikt nie czyta mojego dziennika....dlatego trochę "olałam" pisanie. Poza tym miałam trochę kłopotów rodzinnych i mało czasu na pisanie. Pstrykam zdjęcia i jak będę miała dłuższą chwilę to wrzucę. Mrówa (po jakimś wirusie) już "stanął" na nogi i kończy montować naszą kuchnię.

W salonie jak słusznie zauważyłaś - MASTO BIANCO.

Pozdrowionka.

Zmęczenie rozumiem, bo jak Ty nawet druty lutujesz:jawdrop: to nie dziwię się, ze czasami organizm sie buntuje;)

Kuchnia coraz ładniejsza:yes:. Na "plecach"szafek od strony salonu będzie berek czy tylko chciałaś odgrodzić kuchnię od salonu?

U Was lisy, u nas zające;)

Hej Aga.

Barek już gotowy, tylko zdjęcia brak. Może jutro pstryknę już całej i gotowej kuchni.

Teraz mam etap rozglądania się za hokerami ;-).

A co do lisów...to wczoraj jeden, który ciągle przychodzi - nazwaliśmy go Czarna Łapa - usiadł sobie koło samochodu, siedział i patrzył co się dzieje u nas w domu...a w zasadzie czejał żeby coś dać jemu do jedzenia. Mrówa się zlitował i rzucił kilka kości z obiadu ;-)

Drogi Fulku,

ja też potwierdzam, że czytam z ogromną ciekawością i z wielką niecierpliwością czekam na Twoje kolejne wpisy :) Mój małżowin nawet pyta: "No, a co tam u Mrówy?" Im dłuższy robi się Twój dziennik, tym większy nasz podziw :jawdrop: Dodam że swoją zaradnością zainspirowałaś mnie i w tym roku sama, własnymi ręcami przystapiłam do zakładania ogrodu. I WOW! Rośnie nam trawa. Choć, gdybym wiedziała jak się nachapię nie wiem czy zdecydowałabym się - całe lato miałam odciski na rękach. Wiec jesli tylko znajdziesz chwilkę pisz co tam u Was :bye: Efekty Waszej pracy są REWELACYJNE!!!

Hej Aga.

Barek już gotowy, tylko zdjęcia brak. Może jutro pstryknę już całej i gotowej kuchni.

Teraz mam etap rozglądania się za hokerami ;-).

O widzisz, a ja myślałam, ze te zdjecia sa aktualne. W takim razie czekam na gotową kuchnie:) Jak sie gotuje?

Cześć Fulek:)

Ja tez zaglądam, podglądam i czekam na nowości:)

Nie zawsze od razu trafię do Dziennika bo ostatnio z braku czasu przeważnie tylko odwiedzam komentarze;)

Ale teraz idę zobaczyć co u Was bo może się coś nowego pojawiło:)

edit: przypomniało mi się:) wczoraj byłam u Ciebie ale przyszedł ktoś do biura i musiałam się szybko spadać

Bukiet z kań bardzo romatyczny, a Wasze (a szczególnie Twoje poczynania) - nieziemskie.

I nie piszę tego po to żeby pisac ale serio szczerze Cię podziwiam

Edytowane przez Lukarna

Piękny Wasz kominek. Też mi się podoba taki narożny i dobrze by się wpasował do naszej Glicynki. Przymierzamy się powoli do kominka i trochę się boję jak to będzie z taką robótką. Czy prace przy kominku są uciążliwe tzn. kurzy się mocno? Mogliśmy zrobić wczesniej, na etapie wykończeniówki, ale wtedy nie było juz środków :sad:

......Jak sie gotuje?

Ja ostatnio gotowałam grochówkę...ale Mrówa jednak częściej spędza tam czas. Nie powiem, że nie umiem gotować, ale u nas role są trochę inaczej podzielone - przynajmniej na razie.

Dziewczyny! Bardzo Wam dziękuję za słowa uznania.

Mariolka....A Ciebie to może w listopadzie odwiedzę (jeśli pozwolisz).....Chcę uderzyć na Poznań i dojechac do IKEI. Może zobaczyłabym wówczas Waszą Glicynię ;-)

Ja ostatnio gotowałam grochówkę...ale Mrówa jednak częściej spędza tam czas. Nie powiem, że nie umiem gotować, ale u nas role są trochę inaczej podzielone - przynajmniej na razie.

Dziewczyny! Bardzo Wam dziękuję za słowa uznania.

Mariolka....A Ciebie to może w listopadzie odwiedzę (jeśli pozwolisz).....Chcę uderzyć na Poznań i dojechac do IKEI. Może zobaczyłabym wówczas Waszą Glicynię ;-)

Ja bym tego nie nazwała inaczej tylko dobrze, bo w każdym domu układ jest taki jaki najlepiej się sprawdza.