Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w glicyniach na polanie - komentarze

fulek

Recommended Posts

Pumpaluna ale Tobie zazdroszczę. Tak pozytywnie, nie zawistnie.

Ja ze swoją Mrówą właśnie sobie uświadomiliśmy,że tak naprawdę,to jesteśmy skazani sami na siebie. Zero fachowców budowlanych w rodzienie. Są inni, ale nie od budowy i wykończeniówki. Poza tym nikt się nie budował, ani nie buduje blisko nas (nawet znajomi kupują w blokach...cytuje - "bo to wygoda"). A wujas i kuzyn Mrówy, którzy przerabiaj stodołę na dom są za daleko.... :-(

Niektórym to tak zazdroszę tych ojcow, braci, teściów, którzy czynnie uczestniczą w budowie, że aż mi sie przykro robi,że my nikogo nie mamy.

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale my sąsiadowi też przecież zapłacimy, a wszystko inne wykonywane jest przez fachowców za niemałą kasę. Zawsze coś za coś :( Ja też zazdroszczę tym gdzie w rodzinie znajdzie się ktoś do pomocy no i mężów którzy mają umiejętności i czas żeby pracować na budowie. Mój będzie musiał w przyszłym roku kombinować z urlopem pewnie jakimiś trzydniówkami+weekend żeby było jak panele ułożyć i pomalować bo on niestety nie bardzo może wziąć dłuższe wolne szczególnie od marca do października a tu czasu nie ma żeby przenosiny przekładać.

Ja nie mam na myśli,że za darmo, ale, że podpowiedzą, pomogą technicznie....

Moja Mrówa tez nie zna się na budowaniu, ale tak jak piszesz panele, malowanie będziemy robić sami. Może się jeszcze odważymy na ocieplanie poddasza, kładzenie styropianu na podłogach...ale to jeszcze chwilka.

a to fakt, z tymi poradami i znajomościami mamy nieźle, są znajomi którzy podpowiedzą a to zawsze trochę łatwiej podejmować decyzje. No i możliwości tańszych zakupów dzięki znajomościom też się pojawiły a to już w ogóle przy takich wydatkach sprawa nieoceniona.

Co do wkładu pracy własnej to mieliśmy w planach samodzielne ocieplanie poddasza ale ja bym mężowi nie mogła pomóc ze względu na astmę a zresztą jak poczytałam na forach jakie są skutki nieumiejętnego zrobienia ocieplenia to wolę nie ryzykować. Fakt duża kasa na to pójdzie ale mam gwarancję, że nic się nie powinno wydarzyć bo robią to ludzie którzy się tym zajmują od lat a nie laicy. Nawet nie tyle można schrzanić położenie wełny co te nieszczęsne stelaże. Przykładowo moja kuzynka z mężem zrobili sami - jakiś mądry kazał im folię przybijać takkerem a przecież to na taśmę powinno się robić no i teraz tylko czekają czy im się czkawką nie odbije to ulepszenie i przyspieszenie prac. Na dodatek w rok później sufity im popękały na złączeniach. To ja podziękuję za taką oszczędność. Panele, malowanie czy styropian na podłogę zrobimy sami ale to co można zepsuć oddajemy w ręce fachowców. Nie chcę żadnych napraw i remontów przez następne 10 lat :D

a nie możecie umówić się z hydraulikiem za robociznę za całość? u nas fachman wycenił na 4tys rozłożenie rur do ogrzewania i wody, podłogówki a później montaż pieca i grzejników

tak samo mamy z elektrykiem, normalnie liczą po 50zł punkt za robociznę a ten nasz weźmie 2tys za dom, niezależnie od ilości punktów

w jakim programie robiłaś łazienkę? szukam czegoś co da w miarę realny pogląd ;)

co do projektu to ja lubię minimalizm i wg mnie stanowczo za dużo się dzieje - pionowe dekory w ogóle mi nie podchodzą, napstrzone to wszystko strasznie.

nie brałaś pod uwagę wstawienia wanny tam gdzie masz sedes i bidet? fajnie by się wpasowała

a nie możecie umówić się z hydraulikiem za robociznę za całość? u nas fachman wycenił na 4tys rozłożenie rur do ogrzewania i wody, podłogówki a później montaż pieca i grzejników

tak samo mamy z elektrykiem, normalnie liczą po 50zł punkt za robociznę a ten nasz weźmie 2tys za dom, niezależnie od ilości punktów

U nas za całość wycenił z materiałem 34 tys. A elektryk: jednen liczy za każdy punkt 40 zł, a inny 40 za punkt świetlny bez względu na ilosć podłączonych do niego włączników + każde gniazdo.

w jakim programie robiłaś łazienkę? szukam czegoś co da w miarę realny pogląd ;)

co do projektu to ja lubię minimalizm i wg mnie stanowczo za dużo się dzieje - pionowe dekory w ogóle mi nie podchodzą, napstrzone to wszystko strasznie.

nie brałaś pod uwagę wstawienia wanny tam gdzie masz sedes i bidet? fajnie by się wpasowała

Tu masz linka do programiku http://www.dobreprogramy.pl/Light-Decor-Paradyz,Program,Windows,12172.html

Co do sedesu i bidetu, to włąsnie o to chodziło,żeby były schowane za ścianką....

Co do dekorów, to jeszcze będe kombinowała.

Długo na transzę musicie czekać? nam powiedzieli, że od momentu wysłania fot i papierków góra w 10dni wszystko załatwią i kasa na koncie będzie, z reguły ponoć w ciągu 5dni pieniądze spływają. W sumie mam taką nadzieję że w ciągu tych 2tyg się wyrobią jak przyjdzie płacić za hydraulikę.

Do tej pory było do 5 dni. Ale czekam aż skończą dach i wstawią okna. Dopiero wtedy mogę iść po transzę, czyli musze mieć taki etap jaki został określony w umowie kredytowej i w kosztorysie, inaczej kasy niet. Czyli np. 30%, potem np 50%, potem 70% zaawansowania budowy. Edytowane przez fulek

Cześc Fulek:)

Powiedz co to za dachówka bo dach wygląda rewelacyjnie:) (ps. po cichutku liczę że to kasztan robena;))

Co do elewacji to ja też za opcją 4:)

A łazienka jak dla mnie trochę dużo dekorów ma, ale to już sama mówiłaś że pokombinujesz jeszcze:)

Jak macie fajnie, że już tak blisko mieszkanie w domu....

Teraz ja się witam u Ciebie:) Przepiękna działka i tereny wokół (mimo że trochę mokro), dom bardzo podobny do mojego Bławatka, Twój parter na pewno bardziej obszerny, ale poddasze przypomina mój domek.

Tylko nie mów, że poważnie na widok tych puszystych maleńkich kaczuszek myślałaś o jedzeniu...

Cześc Fulek:)

Powiedz co to za dachówka bo dach wygląda rewelacyjnie:) (ps. po cichutku liczę że to kasztan robena;))

Co do elewacji to ja też za opcją 4:)

A łazienka jak dla mnie trochę dużo dekorów ma, ale to już sama mówiłaś że pokombinujesz jeszcze:)

Jak macie fajnie, że już tak blisko mieszkanie w domu....

Dachówka - oczywiście,że kasztan Robena (Monza Plus).

Co do łazienki...kombinuję. Jak coś sensownego wykombinuję, to wrzucę.

A do domu...jeszcze daleko. Teraz to się dopiero zacznie jazda bez trzymanki.