Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt instalacji i ogrzewania gazem

gentile

Recommended Posts

Pytanko jak w temacie. Mieszkanie, stare budownictwo, wysokie, nad mieszkaniem strych, nieocieplone, metraż ok 140m. Brak istniejącej instalacji co wiec trzeba wszystko robić od podstaw. Jaki byłby koszt całosci instalacji, piec, rury, grzejniki, robocizna...i koszty eksploatacji? Ile zeżre gazu(koszt w zł) takie wielkie mieszkanie w skali miesiąca w sezonie grzewczym?

Z góry dzieki za odpowiedż

za duże rozbieżności mogą byc w odpowiedziach. Koszt instalacji od 10000-50000, koszt eksploatacji 300-1300 na miesiąc. pozdr adam

Wydawało mi się, że podając dość precyzyjne dane na temat metrażu, kubatury(3,5 m wys) i standardu mieszkania można uzyskać dość precyzyje odpowiedzi bez tak znaczacego rozrzutu cenowego.

Oczywiście nie zakładam średniej temp w mieszkaniu ani na poziomie 10 stopni C ani 30 w sezonie grzewczym(to mogłoby tłumaczyć te rozbieżnosci). Powiedzmy ,ze temperatura byłaby w granicach 20-21. przy temp zewnętrznej -5.

nie dość precyzyjnie.... jaki kocioł ? kondensacyjny czy z zamkniętą komorą a może jest szansa na atmosferyczny ? najtańszy czy najdroższy ?jak wygląda sprawa z kominem ? czy masz opinie kominiarską? czy jesteś właścicielem budynku i sam sobie wyrazisz zgodę na te prace. Czy gaz jest w budynku ? dolicz koszty projektów - powinny być zrobione. Czy całą papierologię załatwisz sobie sam czy zlecisz wykonawcy ( na inst gazową wewnętrzną musisz mieć pozwolenie na budowę i kierownika z uprawnieniami) jak ma być prowadzona instalacja : natynkowo czy wkuwana, z czego ta instalacja ? miedz lutowana, zaciskowa, stal : spawana, zaciskowa, pex czy pp?

To wszystko wpływa na cenę ostateczna ... Pozdrawiam

nie dość precyzyjnie.... jaki kocioł ? kondensacyjny czy z zamkniętą komorą a może jest szansa na atmosferyczny ? najtańszy czy najdroższy

?jak wygląda sprawa z kominem ? czy masz opinie kominiarską? czy jesteś właścicielem budynku i sam sobie wyrazisz zgodę na te prace. Czy gaz jest w budynku ?

dolicz koszty projektów - powinny być zrobione. Czy całą papierologię załatwisz sobie sam czy zlecisz wykonawcy ( na inst gazową wewnętrzną musisz mieć pozwolenie na budowę i kierownika z uprawnieniami) jak ma być prowadzona instalacja : natynkowo czy wkuwana, z czego ta instalacja ? miedz lutowana, zaciskowa, stal : spawana, zaciskowa, pex czy pp?

To wszystko wpływa na cenę ostateczna ... Pozdrawiam

Nie znam się na rodzajach kotłów ale powiedzmy dowolny w średniej cenie, nie najdroższy i nie najtańszy. Nie mam jeszcze opini bo na razie nie zdecydowałem jakiego rodzaju ogrzewanie zainstaluję(uzależniam to od kosztów), Nie jestem właścicielem budynku więc sam sobie zgody nie wyrazę. Gaz jest w budynku.

Papierologię...hmmm, raczej wykonawcy. Najchętniej oczywiscie instalacja wkuwana(niewidoczna) ale podejrzewam, ze znaczaco podniesie to koszt. Powiedzmy instalacja z miedzi lutowanej..., nie wiem co to pex, pp

Mam nadzieje, ze te dane sa już podstawą do szacunkowego określenia kosztów.

Dzięki za odpowiedz

Pozdrawiam