Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie elektryczne + rozprowadzenie ciepła wodne

aki007

Recommended Posts

Czy ktos zastanawial sie na wariantem, zeby zrobic ogrzewanie podlogowe wodne, ale podlaczone byloby one do jakiejs grzalki elektrycznej.

Jezeli zdecydujemy sie na ogrzewanie elektryczne, to nie robimy podlogowki "wodnej", jak sie zmienia ceny pradu itd, to klops.

A gdyby tak, zrobic podlogowke wodna, jakas grzalke, pompe cyrkulacyjna jakis tam buforek i grzac tylko w 2 taryfie,

taki uklad jest przygotowany do "wpiecia" jakiegos kotla na inne paliwo, nie prad.

Co wy na taki pomysl?

Czy ktos zastanawial sie na wariantem, zeby zrobic ogrzewanie podlogowe wodne, ale podlaczone byloby one do jakiejs grzalki elektrycznej.

Jezeli zdecydujemy sie na ogrzewanie elektryczne, to nie robimy podlogowki "wodnej", jak sie zmienia ceny pradu itd, to klops.

A gdyby tak, zrobic podlogowke wodna, jakas grzalke, pompe cyrkulacyjna jakis tam buforek i grzac tylko w 2 taryfie,

taki uklad jest przygotowany do "wpiecia" jakiegos kotla na inne paliwo, nie prad.

Co wy na taki pomysl?

Ja myślę o czymś takim podłogówka wodna napędzana piecem el.kospel(rzuć okiem na nie).taki piec kosztuje ok.2500 i całkiem niezle wygląda.pózniej jak za drogo może PC(może od razu) a TY jak piszesz podpinasz inny nie elektryczny piecyk.Masz tzw.furtkę....

oczywiście 2 taryfa i ogrzewanie akumulacyjne.

Mam na tapecie też opcję z podłogowym elektrycznym kablami devi albo elektry.

Tu mniej wyjść awaryjnych .

Dużo zależy od domu ,jego zapotrzebowania na ciepło i preferencji mieszkańców.

Ja dalej kombinuję co wyjdzie narazie nie wiem ...zobaczymy:)

A tak z moich spostrzezeń to nie znalazłem nikogo z wodną na prąd kto by coś tu pisał(może Tobie się uda)Pzdr.

Nie ma sensu bufor do ogrzewania elektrycznego,niepotrzebne straty ciepła.

Kospel nie jest drogi,Elterm trochę tańszy,do cwu wystarczy bojler,całość zamykasz w 3tys.zł.

Myślałem o takim systemie ale będą jednak kable+pci do cwu :)

Po całości powinno wyjść taniej niż piec+bojler+wodna podłogówka.

Strat ciepla nie ma, jesli nawet cieplo "ulatuje" z bufora to ogrzewa dom, wiec to nie jest strata

Nie ma sensu bufor do ogrzewania elektrycznego,niepotrzebne straty ciepła.

Kospel nie jest drogi,Elterm trochę tańszy,do cwu wystarczy bojler,całość zamykasz w 3tys.zł.

Myślałem o takim systemie ale będą jednak kable+pci do cwu :)

Po całości powinno wyjść taniej niż piec+bojler+wodna podłogówka.

Witam .Z tego co kojarzę czytając Twoje posty byłes nastawiony na wodną?(jeśli dobrze kojarzę)

powiedz co Cię przekonało do kabli?

Czyzby dom Marcina?:yes:

Kable Marcina utwierdziły mnie w wyborze :)

Z jednej strony pomyślałem sobie,że nie po to dobrze ocieplam dom,żeby kiedyś móc wpakować się w PCi mając wodną podłogówkę,nie interesuje mnie paliwo stałe a gazu nie uważam.Kolejną przyczyną była możliwość precyzyjniejszego wysterowania kabli w poszczególnych pomieszczeniach,no i tak jakoś taniej mi się wydaje wyniosą :)

Wlaśnie paliwo stałe nie,gazu nie mam i raczej nie będzie.dom będzie ciepły.

Też mnie zaciekawił:)

To sterowanie mnie też ciągnie wydaje mi się prostsze i dokładniejsze w obsłudze.

rzeczywiście chyba taniej i prościej w montazu (mniej komponentów)

planujesz kominek lub coś podobnego?

No to się rozczuliłem, aż mi się żal zrobiło mojego kociołka KOSPEL 12kW. który montowałem w 2005r i ogrzewałem pierwszy sezon w naszym nowym domku 120m2.

Właśnie go odpaliłem po ponad 4-letniej przerwie po przeczytaniu tego postu.. Odpalam i działa bez zarzutów.

Nie korzystam bo mamy od 2006 roku gaz GZ50 i nie ma co ukrywać wychodzi nieco taniej. ale bez przesady.

Kotła nie zdemontowałem bo licho wie kiedy może się przydać. Dałem za niego chba 3000zł albo coś koło tego. Poza tym mam również KOSPEL 18kW drugi egzemplarz lecz na wodę przepływowy z płynną regulacją, który również jest wpięty w całą instalację. Jeden przełącznik i wszystko wraca na piec gazowy, no i zawory które trzeba otworzyć a inne zamknąć. No to go wyłączam 20 minut mu wystarczy (-_-) by nie zardzewiał ha,ha. Właściwie to sam w tej chwili się wyłączył. Przez ten czas z 24stC wody w instalacji podgrzał wodę w do 65stC, (11grzejników RADSON). Regulator w domu ustawiony na 22stC. Powiem tylko że mnie przy zimie 2005/2006 nie zawiódł.

Zakres temperatur 40-85stC

Elektroniczny wyświetlacz LED wskazujący

temperatura nastawiona

temperatura wody na wejściu

temperatura wody na wyjściu

przepływ wody litry na minutę

aktualna moc pobierana od 2 do 12kW

Im mniejsza różnica temp wody na wej i wyjściu tym mniejszy pobór energii.

Wrzucił bym zdjęcie ale nie wiem jak to zrobić

Pozdrawiam

Edytowane przez marekw14

Obawiam się, że możesz sobie zrobić kuku...

Problem był bogato dyskutowany i prosty nie jest...

A z tymi grzałkami i podłogówką....

Kombinujecie jak grabarski koń pod górę.

JEŻELI chcecie pobierać energię w "tanim nocnym prądzie" TO MUSICIE mieć sposób na przesunięcie jej na godziny dzienne, kiedy też jest potrzebna.

Nocą ładuje się BUFOR-AKUMULATOR ciepła (taka beczka z wodą i grzałkami, około tony wody).

Wtedy ogrzewanie podłogowe (niskotemperaturowe) pobiera sobie w czasie, gdy potrzebuje i tyle ile potrzebuje.

Układ prosty i elegancki, podatny na podpięcie wszystkiego, co umie grzać wodę.

Żaden dodatkowy kocioł elektryczny potrzebny już nie jest.

Bajeruje Was ten wyświetlacz, co tyle fajnych rzeczy umie pokazać? :lol:

To TAK piszcie!

Adam M.

Adam podpowiedz

Pozostaje tylko kilka pytan, do rozwazenia:

1. Czy np dwa bufory (C.o. + Cwu) ale jest to drozsze rozwiazanie nieznacznie,

czy np jeden bufor 500 - 800 l, podlogowka z dolu bufora zasilana, cwu z gory zbiornika

Wyczytalem od jednej uzytkowniczki kospela co prawda,

ze temp w ciagu dnia spadla jej w domu o 0,75 C nie grzejac

Kospel ma okolo 140 l, zatem bezwladnosc domu, podlogowki dosyc duza ,

to przy 500 l, bufora zamiast 140 powinno satrczyc nawet w duze mrozy.

Czy dobrze kalkuluje?

Ile takich grzalek nalezaloby wpakowac do bufora, ktos wie?

• 9 months później...

Mam problem, jesli ktos to jeszcze czyta to prosze o pomoc.

To pierwszy sezon grzewczy w nowym domu. Mam ogrzewanie tylko elektryczne. Legalett plyty fundamentowej z 2 grzalkami łącznie 8 kW. Piec elektryczny Kospel 24 kW ze sterowaniem pogodowym, zasobnik i Solary Biawar, kaloryfery z termostatami Danfoss Living (programowalne).

Zasobnik biawar z 2 wężownicami, dolna solar, górna c.o.. Mam problem z tym aby grzejniki grzały. Najpierw wyczaiłem, że zawór trójdrogowy nie puszczał c.o., Nastawiłem do ręcznie na otwarty i puscił. Potem przyszły temp. dodatnie w dzien do plus 14st. i system się wychłodził (termostaty na 21st. temp. max. na piecu 24 st.). Temp. w pokojach spadły do 20/21 st. dałem termostaty wyżej i nic, ale grzeje tylko kaloryfer w garażu bez żadnego termostau (pomieszczenie obok). Kaloryfery odpowietrzone, piec nastawiłem na auto, pompa c.o. praca ciągła, C.O. temp. dzienna max. 27~st. przez 24 h, cwu 42 st. przez 24h, temp. zewn. 15 st.. Piec podgrzewa co. w zależnosci od temp. zewn. od 42 do 61 stopni i grzałki ciągle cos pobierają. Termostaty ustawiłem na 25st. i nic.