raul9 13.01.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam wszystkich mam pytanko,w projekcie mam 3 różne wymiary fundamentów 45cm 55cm 65cm chodzi o szerokość.Ten 65 to ściana nośna wewnątrz domu,to tak zostawię a te pozostałe to zewnętrzne i chciałem je wylać wszystkie na 55 czy tak można.I jeszcze jedno co taniej lać samemu czy z gruchy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 13.01.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 moze byc 55 cm wszedzie lepiej z gruchy - szybciej = taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 13.01.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) możesz, jeśli poszerzysz ławy to dom będzie większą powierzchnią spoczywał na ziemi. Wg mnie lepiej lać z gruchy....po pierwsze szybciej, po drugie pewna jakość betonu, po trzecie mniej się urobicie (co do ceny to nie wiem, ale policz koszt swojego czasu na mieszanie w betoniarce i wożenie go w szalunki... Zaznaczam, moje opinie nie są opiniami profesjonalisty moze byc 55 cm wszedzie a skąd wiesz jakie kolega ma warunki gruntowe, że tak twierdzisz? Edytowane 13 Stycznia 2011 przez Łukasz80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 13.01.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) możesz, jeśli poszerzysz ławy to dom będzie większą powierzchnią spoczywał na ziemi. Wg mnie lepiej lać z gruchy....po pierwsze szybciej, po drugie pewna jakość betonu, po trzecie mniej się urobicie (co do ceny to nie wiem, ale policz koszt swojego czasu na mieszanie w betoniarce i wożenie go w szalunki... Zaznaczam, moje opinie nie są opiniami profesjonalisty a skąd wiesz jakie kolega ma warunki gruntowe, że tak twierdzisz? wszedzie (nie dopisalem) gdzie chce poszerzyc Edytowane 13 Stycznia 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 13.01.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 wszedzie (nie dopisalem) gdzie chce poszerzyc no spoko chodziło mi właśnie, żeby kolega źle nie zrozumiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 13.01.2011 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Dzięki za odpowiedz.Może ktoś wie ile wychodzi mat. na m3 betonu (żwir,cement,woda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 13.01.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Witam wszystkich mam pytanko,w projekcie mam 3 różne wymiary fundamentów 45cm 55cm 65cm chodzi o szerokość. Ten 65 to ściana nośna wewnątrz domu,to tak zostawię a te pozostałe to zewnętrzne i chciałem je wylać wszystkie na 55 czy tak można. I jeszcze jedno co taniej lać samemu czy z gruchy ??? raul lej z gruchy beton jest lepszy .Zamów beton w Krotoszynie w firmie Ochman mają bardzo dobrą cenę,dobry sprzęt i ilościowo się zgadza. W Kaliszu i Ostrowie chcieli 240 -250 zł za m3 betonu ,do tego trzeba doliczyć pompę .W Krotoszynie dałem 225 brutto z wliczoną pompą,na fundamencie zaoszczędziłem jakieś 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 13.01.2011 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 raul lej z gruchy beton jest lepszy .Zamów beton w Krotoszynie w firmie Ochman mają bardzo dobrą cenę,dobry sprzęt i ilościowo się zgadza. W Kaliszu i Ostrowie chcieli 240 -250 zł za m3 betonu ,do tego trzeba doliczyć pompę .W Krotoszynie dałem 225 brutto z wliczoną pompą,na fundamencie zaoszczędziłem jakieś 500zł Dzięki wiem ostrów chce 240 m3 +pompa, o krotoszynie słyszałem ale nie wiedziałem ile chcą dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinzac 14.01.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Bez zastanowienia lej z gruchy beton. Dużo szybciej i najważniejsze lepsza jakość beton. Podstawowym parametrem jest wytrzymałość. Uzyskuje się ją dzięki dobremu wymieszaniu cementu z piaskiem. W betoniarce jest taki problem, że nie jesteś w stanie tak dobrze wymieszać cementu. Ziarenko cementu musi zostać oblepione z piaskiem i przy pomocy wody stworzyć wiązania. W betoniarce możesz uzyskać beton o klasie wytrzymałości max 10 nie więcej. No chyba, że będziesz kręcił wsad z 5 godzin:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 14.01.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Bez zastanowienia lej z gruchy beton. Dużo szybciej i najważniejsze lepsza jakość beton. Podstawowym parametrem jest wytrzymałość. Uzyskuje się ją dzięki dobremu wymieszaniu cementu z piaskiem. W betoniarce jest taki problem, że nie jesteś w stanie tak dobrze wymieszać cementu. Ziarenko cementu musi zostać oblepione z piaskiem i przy pomocy wody stworzyć wiązania. W betoniarce możesz uzyskać beton o klasie wytrzymałości max 10 nie więcej. No chyba, że będziesz kręcił wsad z 5 godzin:) mieszanie niema z tym nic wspólnego,a w betoniarce można uzyskać beton klasy b15(nowe oznaczenie c12/15)Maksymalny czas mieszania w betoniarce to 10-15 minut. Beton towarowy uzyskuje się z mieszaniny różnych kruszyw i specjalnych dodatków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 15.01.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Uzyskuje się ją dzięki dobremu wymieszaniu cementu z piaskiem. W betoniarce jest taki problem, że nie jesteś w stanie tak dobrze wymieszać cementu. Ziarenko cementu musi zostać oblepione z piaskiem i przy pomocy wody stworzyć wiązania. W betoniarce możesz uzyskać beton o klasie wytrzymałości max 10 nie więcej. No chyba, że będziesz kręcił wsad z 5 godzin:) Taka tylko formalna uwaga,że cement + woda + piasek to nie jest beton. Faktycznie w betoniarce w praktyce właściwie niemożliwe jest uzyskanie niczego powyżej dawnego B15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 15.01.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Taka tylko formalna uwaga,że cement + woda + piasek to nie jest beton. Faktycznie w betoniarce w praktyce właściwie niemożliwe jest uzyskanie niczego powyżej dawnego B15. racja:) styklo by jeszcze troche "kamieni" no i jakies plastyfikatory:) a tak wogule to sie mieszac oplaca?? bo mnie jakbym nie policzyl to wychodzi ze nie - do tego to uwarstwienie w lawie i nieciaglasc materialowa - pozioma jeszcze ujdzie ale pionowa to juz nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 15.01.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 jak ogólnie wiadomo ulubionym zajęciem inwestorów budujących domki "jednorodzinne" jest odlewanie próbek betonu i wożenie ich do laboratoriów w celu ustalenia wytrzymałości na różne obciążenia /to tak na temat osiąganych gatunków betonu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts