Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament

raul9

Recommended Posts

Witam wszystkich mam pytanko,w projekcie mam 3 różne wymiary fundamentów 45cm 55cm 65cm chodzi o szerokość.

Ten 65 to ściana nośna wewnątrz domu,to tak zostawię a te pozostałe to zewnętrzne i chciałem je wylać wszystkie na 55 czy tak można.

I jeszcze jedno co taniej lać samemu czy z gruchy ???

możesz, jeśli poszerzysz ławy to dom będzie większą powierzchnią spoczywał na ziemi. Wg mnie lepiej lać z gruchy....po pierwsze szybciej, po drugie pewna jakość betonu, po trzecie mniej się urobicie (co do ceny to nie wiem, ale policz koszt swojego czasu na mieszanie w betoniarce i wożenie go w szalunki...

Zaznaczam, moje opinie nie są opiniami profesjonalisty :)

face napisał:
moze byc 55 cm wszedzie

a skąd wiesz jakie kolega ma warunki gruntowe, że tak twierdzisz?

Edytowane przez Łukasz80

Łukasz80 napisał:
możesz, jeśli poszerzysz ławy to dom będzie większą powierzchnią spoczywał na ziemi. Wg mnie lepiej lać z gruchy....po pierwsze szybciej, po drugie pewna jakość betonu, po trzecie mniej się urobicie (co do ceny to nie wiem, ale policz koszt swojego czasu na mieszanie w betoniarce i wożenie go w szalunki...

Zaznaczam, moje opinie nie są opiniami profesjonalisty :)

a skąd wiesz jakie kolega ma warunki gruntowe, że tak twierdzisz?

wszedzie (nie dopisalem) gdzie chce poszerzyc

Edytowane przez face

raul9 napisał:
Witam wszystkich mam pytanko,w projekcie mam 3 różne wymiary fundamentów 45cm 55cm 65cm chodzi o szerokość.

Ten 65 to ściana nośna wewnątrz domu,to tak zostawię a te pozostałe to zewnętrzne i chciałem je wylać wszystkie na 55 czy tak można.

I jeszcze jedno co taniej lać samemu czy z gruchy ???

raul lej z gruchy beton jest lepszy .Zamów beton w Krotoszynie w firmie Ochman mają bardzo dobrą cenę,dobry sprzęt i ilościowo się zgadza. W Kaliszu i Ostrowie chcieli 240 -250 zł za m3 betonu ,do tego trzeba doliczyć pompę .W Krotoszynie dałem 225 brutto z wliczoną pompą,na fundamencie zaoszczędziłem jakieś 500zł

zibi465 napisał:
raul lej z gruchy beton jest lepszy .Zamów beton w Krotoszynie w firmie Ochman mają bardzo dobrą cenę,dobry sprzęt i ilościowo się zgadza. W Kaliszu i Ostrowie chcieli 240 -250 zł za m3 betonu ,do tego trzeba doliczyć pompę .W Krotoszynie dałem 225 brutto z wliczoną pompą,na fundamencie zaoszczędziłem jakieś 500zł

Dzięki wiem ostrów chce 240 m3 +pompa, o krotoszynie słyszałem ale nie wiedziałem ile chcą dzięki

Bez zastanowienia lej z gruchy beton. Dużo szybciej i najważniejsze lepsza jakość beton. Podstawowym parametrem jest wytrzymałość. Uzyskuje się ją dzięki dobremu wymieszaniu cementu z piaskiem. W betoniarce jest taki problem, że nie jesteś w stanie tak dobrze wymieszać cementu. Ziarenko cementu musi zostać oblepione z piaskiem i przy pomocy wody stworzyć wiązania. W betoniarce możesz uzyskać beton o klasie wytrzymałości max 10 nie więcej. No chyba, że będziesz kręcił wsad z 5 godzin:)

marcinzac napisał:
Bez zastanowienia lej z gruchy beton. Dużo szybciej i najważniejsze lepsza jakość beton. Podstawowym parametrem jest wytrzymałość. Uzyskuje się ją dzięki dobremu wymieszaniu cementu z piaskiem. W betoniarce jest taki problem, że nie jesteś w stanie tak dobrze wymieszać cementu. Ziarenko cementu musi zostać oblepione z piaskiem i przy pomocy wody stworzyć wiązania. W betoniarce możesz uzyskać beton o klasie wytrzymałości max 10 nie więcej. No chyba, że będziesz kręcił wsad z 5 godzin:)

mieszanie niema z tym nic wspólnego,a w betoniarce można uzyskać beton klasy b15(nowe oznaczenie c12/15)Maksymalny czas mieszania w betoniarce to 10-15 minut. Beton towarowy uzyskuje się z mieszaniny różnych kruszyw i specjalnych dodatków

marcinzac napisał:
Uzyskuje się ją dzięki dobremu wymieszaniu cementu z piaskiem. W betoniarce jest taki problem, że nie jesteś w stanie tak dobrze wymieszać cementu. Ziarenko cementu musi zostać oblepione z piaskiem i przy pomocy wody stworzyć wiązania. W betoniarce możesz uzyskać beton o klasie wytrzymałości max 10 nie więcej. No chyba, że będziesz kręcił wsad z 5 godzin:)

Taka tylko formalna uwaga,że cement + woda + piasek to nie jest beton. Faktycznie w betoniarce w praktyce właściwie niemożliwe jest uzyskanie niczego powyżej dawnego B15.

Aedifico napisał:
Taka tylko formalna uwaga,że cement + woda + piasek to nie jest beton. Faktycznie w betoniarce w praktyce właściwie niemożliwe jest uzyskanie niczego powyżej dawnego B15.

racja:)

styklo by jeszcze troche "kamieni" no i jakies plastyfikatory:)

a tak wogule to sie mieszac oplaca?? bo mnie jakbym nie policzyl to wychodzi ze nie - do tego to uwarstwienie w lawie i nieciaglasc materialowa - pozioma jeszcze ujdzie ale pionowa to juz nie bardzo