Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jednowarstwowa Ytong Energo - decydować się?

Recommended Posts

Witam,

w projekcie mam ściany z Ytonga 36 cm. Jest to ściana 1 warstwowa. Ostatecznie po przeczytaniu forum zamieszało mi sie w głowie od za i przeciw.

I tu moja prośba bo puki co ( do wiosny mam czas ) jestem za Ytong'iem ENERGO 36.5 cm.

Może ktoś z forumowiczów wypowiedzieć sie na ten temat najlepiej na własnym przykładzie.

Wyczytałem wiele opininii że ludzie po roku jeszcze docieplali dom styropianem ale z technicznego punktu widzenia U=0,25.

Zakładając że trafie na ekipe która wykona to porządnie i nie bedzie mostków termicznych ( zbyt wiele)

Pozdrawiam...

• 1 year później...
Witam, tez staje przed pytaniem co wybrać ? powiedzmy ze jak zacznę stawiać to od razu do dachu i dość szybko otynkuje dom, może nie namoknie, chyba ze duże deszcze będą podczas prac budowlanych, jaka jest różnica w cenie jeśli chodzi o stropy z ytonga a tradycyjne ? jaka jest ostateczna dopowiedz, najlepiej jak by wypowiedziała się osoba która ma postawiony dom z ytonga a nie taka co gdzieś coś słyszała :) dzięki z góry

• 2 months później...

Witam,

Mam YTONGA PP2/04, 40cm. wybudowany 2004r. Mieszkamy od 2005 / 7rok, Otynkowałem dopiero po 6latach. dokładając 5cm wełny Rockvool. Naprawdę nic się nie działo i nie dzieje z ścianami ani na zew ani wew budynku. Zaczynałem we wrześniu a zadaszyłem w grudniu. przezimował do kwietnia i w 2005 roku zakończyliśmy budowę. Nie raz zamókł i nic się nie działo. Nie przesadzać z tą wilgocią.

Pewnie wielu zapyta po co ocieplałem, stałem przed podobnym dylematem. A po to by mieć własne doświadczenie w tym zakresie, oczywiście finanse też miały znaczenie. Miałem kamere termowizyjną i ściana jednowarstwowa wykazywała bardzo dobre właściwości izolacyjne. Jednak sam koszt zazbrojenia i tynków jest wyższy niż samodzielne położenie wełny fasadowej którą ja użyłem. Wszystko po to by koszty ogrzewania były jak najniższe w sezonach grzewczych.

Jeżeli miałbym drugi raz budować (nie będę) to wybrałbym ponownie ten sam materiał. Pozdrawiam YTONG-owców.

Edytowane przez marekw14

ale z technicznego punktu widzenia U=0,25.

Nie chce się wtrącać w dywagacje Ytongowców i wkładać kija w mrowisko ale U=0,25 to żadna rewelacja, tyle, że spełnia normy. Za te same pieniądze można mieć mur z silikatów 18cm+ np. 25 cm zwykłego styro (choć mozna dać i wiecej) lambda=0,04 i uzyskujemy "U" prawie 2x lepsze bo ok 0,14-0,15. To chyba znacząca różnic

ja mam sciany 48 ytong, stoja od ponad miesiaca :), na razie gole

mokną i szybciutko wysychaja, spece z xelli, którzy byli na mojej budowie, twierdza, ze nie ma problemu, moga tak stac przez zime (nie ma dachu) tylko zanim sie otynkuje trzeba poczekac kilka miesiecy, az porzadnie podeschna

jak jednowarstwowa to, moim zdaniem, 48, bedzie cieplej

jednowartwowa sciana zapewni dobry mikroklimat wewnatrz, szybko sie uklada, ale dochadza koszty systemowych nadprozy, kształtek na słupy, elementów docieplenia wienca, a to jest drogie

trzeba wymurowac bardzo dokładnie, bo potem juz niczym niedorobek nie zakitujemy :) i bedzie wiac

a i jeszcze o stopie z ytonga...

ja miałam wyceniony strop (wielkosci 150m) drewniany na ok 15- 20tys, terive 20-25 tys bez robocizny, strop smart 30tys z wykonaniem, wiazary (strop drewniany +wiezba) 50tys z robocizna, strop ytong ponad 60 tys

ytong odpadł ze wzgledu na cene, choc to kuszaca propozycja bo jest ciepły i uklada sie tylko kilka godzin!

wybralismy wiazary, strop i wiezba z przyzwoitego drewna z montazem w 3 dni za dobra cene

Szerokosc sciany oprocz izolacji ma jeszcze jedno znaczenie. Strop na budynku w przypadku sciany jednowarstwowej daje sie nico za polowe szerokosci sciany, dajac dodatkowo izolacje na boku stropu. I czym grubszy mur tym lepiej mozna zaizolowac strop zeby nie bylo mostka termicznego. 36 cm daje minimalne mozliwosci.

• 4 weeks później...

Witam,

przyłączam się do tematu. Obecnie zastanawiam się nad 1W YTONG ENERGO 48. Ale trochę sceptycznie podchodzę do technologii 1W. Bo o ile ściany pewnie są OK. To co do nadproży czy wieńca nie mam już takiej ufności przy 1W.

Zgodnie z dokumentem Alternatywna propozycja technologii wykonania ściany 2-warstwowej z zastosowaniem materiałów YTONG, YTONG ENERGO PP2/0,35 + 12 izolatora (o współczynnik λ = 0.04). Uzyskuje się U na poziomie 0,18 [W/m2K]. Gdzie trzeba pamiętać, że izoluje się całość razem z nadprożami i wieńcem. Więc dom powinien być cieplejszy (poprawcie mnie jeżeli się mylę).

A dodatkowo, jeżeli już buduje się dom 2W. To z tego co się zorientowałem, inwestorzy jeżeli już wybierają 2W to 25 (bc 400)+15 lub 25 (bc 400)+20 styro. W obu przypadkach U powinno uzyskać się poniżej oferowanego przez YTONG ENERGO 48. Przy założeniu, że bc zawsze jest kładziony na zaprawę klejową.

Z tego co rozumiem, technologia ytong 1W dodatkowo oferuje (czyli co tracimy budując w 2W):

- materiał paroprzepuszczalny, współczynnki oporu dyfuzyjnego µ = 3 (zgodnie z YTONG ENERGO - energooszczędna ściana zewnętrzna)

Zdaje się... że to tyle plusów ścian 1W.

Czy ten jeden punkt jest tak super istotny, o który warto walczyć?

Dodatkowo, mam zdanie, że stosując ścianę 2W jest miejsce na eliminację jakiś 'niespodzianek'.

Bardzo proszę was o weryfikację mojego toku myślenia. Ponieważ w trakcie rozmów z przedstawicielem Ytonga, jest duże parcie na ściany 1W. A co w drugim zdaniu występuje słowo energo i dodatkowo to wszystko jest oblane marketingowym lukrem.

Dzięki.

Edytowane przez GreDi

Przy Ytong Energo 36cm, jeżeli nadproże masz np. z U-kształtek, to jedynym ociepleniem nadproża jest grubość ścianki U-kształtki. Na pewno nie jest to 0,25. Dla mnie to główny minus.

Drugi minus jest taki, że musisz budować fundamenty o grubości 30cm, co oznacza, że pakuje się kasę w fundament zupełnie bez uzasadnienia.

Po trzecie, tynkowanie (siatka + klej) na ścianę 1W nie pozwoli na poprawienie pionów, poziomów i płaszczyzn skopanych przez murarzy - a nie ma się co oszukiwać, zrobienie ściany zupełnie idealnej jest w praktyce nie takie proste. Przy oklejaniu styropianem wszelkie nawet drobne nierówności się niwelują.

Po czwarte, za różnicę w cenie między Ytong 24 a Ytong 36 (nie mówię już nawet o nadprożach systemowych czy U-kształtkach, tylko o samym podstawowym bloczku), kupisz spokojnie styropian grafitowy o grubości 15cm, osiągając dużo lepszy współczynnik U, niż 0,25.

Na niekorzyść (finansową) ściany 2W przychodzi koszt przyklejenia styropianu (ale tylko przyklejenia, nie oklejenia go siatką i klejem).

Jak dla mnie, ściana 1W jest dla ludzi, którzy bardzo się śpieszą z budową, chcą się wprowadzić w 1 rok, lub dla deweloperów.

Też byłem na początku zajarany, na szczęście się nie zdecydowałem, a teraz, po wybudowaniu 2W (ytong 24 + 15cm grafitowego styro), jestem przekonany, że ściana 1W ma sporo wad.

pzdr

Ja w zyciu jak na razie bralem udzial w jednej budowie. Budowala to bardzo fachowa firma. Zero zastrzezen. (budowali dla mojej tesciowej) i szef tej firmy powiedzial ze on nie odwazylby sie budowac sciany 1W z Ytonga poniewaz on nie jest w stanie zagwarantowac ze ona bedzie prawie ze idealna ( a taka musi byc, zeby do konca zycia nie zyc z zabkami na elewacji).

Gosc byl szczery, a tym co mowia ze sa w stanie to radze sie porzadnie przyjzec.

Dla mnie to jest za duze ryzyko nie mowiac juz o kosztach i parametrach. Moj przedmowca bardzo dobrze napsial.

• 1 year później...
  • 2 years później...

Jak dla mnie, ściana 1W jest dla ludzi, którzy bardzo się śpieszą z budową, chcą się wprowadzić w 1 rok, lub dla deweloperów.

Też byłem na początku zajarany, na szczęście się nie zdecydowałem, a teraz, po wybudowaniu 2W (ytong 24 + 15cm grafitowego styro), jestem przekonany, że ściana 1W ma sporo wad.

Jaki sens ma murowanie ściany 2W opartej na słabym akustycznie betonie komórkowym? Jeżeli ściana i tak idzie do docieplania to murujmy z bardziej solidnego materiału - choćby pustaków ceramicznych.