omnic 13.01.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Kupiłem gotowy projekt. Chce wprowadzić 3 zmiany:1. Zamiana Ytong 36,5 na Porotherm 25 + 12 styropianu2. Rezygnacja z 1 okna3. Podniesienie ściany kolankowej o jedną cegłę Czy jest sens, żeby zmiany te wprowadził architekt w projekcie przed pozwoleniem na budowę? Czy to szkoda pieniędzy na pracę architekta?Czy lepiej, żeby zmiany wprowadził na bieżąco kierownik w trakcie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 13.01.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 to są nieznaczne zmiany za które dużo nie zapłacisz ,a adaptację projektu i tak musi zrobić projektant do pozwolenia na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raul9 13.01.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Kupiłem gotowy projekt. Chce wprowadzić 3 zmiany: 1. Zamiana Ytong 36,5 na Porotherm 25 + 12 styropianu 2. Rezygnacja z 1 okna 3. Podniesienie ściany kolankowej o jedną cegłę Czy jest sens, żeby zmiany te wprowadził architekt w projekcie przed pozwoleniem na budowę? Czy to szkoda pieniędzy na pracę architekta? Czy lepiej, żeby zmiany wprowadził na bieżąco kierownik w trakcie budowy? Witam Rozmawiałem ze swoim projektantem bo mam zamiar też podnieśc ściankę kolankową i powiedział mi,że niema problemu jeśli chcesz podnieść o 20-30 cm to na etapie budowy wystarczy wpis w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 13.01.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Według mojej wiedzy podniesienie ściany kolankowej zmienia kubaturę budynku, a to zmiana istotna i najlepiej ją zrobić na etapie adaptacji, niż potem projektu zastępczego. Mój architekt zmiany wysokości ściany kolankowej, likwidację 1 okna, przesunięcie drugiego i zmniejszenie drzwi wejściowych wycenił na 200 zł. Jeśli jesteście przed adaptacją, to nanieść te zmiany, bo koszt niewielki, a śpicie spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.01.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Według mojej wiedzy podniesienie ściany kolankowej zmienia kubaturę budynku, a to zmiana istotna i najlepiej ją zrobić na etapie adaptacji, niż potem projektu zastępczego. Mój architekt zmiany wysokości ściany kolankowej, likwidację 1 okna, przesunięcie drugiego i zmniejszenie drzwi wejściowych wycenił na 200 zł. Jeśli jesteście przed adaptacją, to nanieść te zmiany, bo koszt niewielki, a śpicie spokojnie. Nic ująć nic dodać. Prawidłowa definicja co należy zrobić by wprowadzić swoje przeróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
omnic 22.01.2011 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Skoro podniesienie ściany kolankowej o 25 cm to zmiana istotna, która zwiększa kubaturę i wysokość budynku to mam jeszcze jedną wątpliwość. Dostałem kredyt w Banku Milenium na zakup działki i budowę. Pierwszą transzę na zakup działki już otrzymałem. Drugą transzę wypłacą po dostarczeniu pozwolenie na budowę. W umowie kredytowej mam zapisane ile budynek będzie miał m2 powierzchni użytkowej, analityk skserował też projekt. Czy bank może nie wypłacić transzy jeżeli zrobię zmiany w projekcie? Czy te zmiany są zapisany w pozwoleniu na budowę czy tylko na projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 22.01.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 W pozwoleniu jest tylko napisane, że zatwierdzam projekt i udzielam pozwolenia na budowę. To projekt jest integralną częścią pozwolenia. Zmiany nanosi architekt na projekt (czerwonym pisakiem- aby odróżnić od oryginału). Podniesienie ściany o 25 cm znacząco nie zwiększy powierzchni, ale jak to np. kredyt rodzina na swoim to należy przeliczyć, czy mieści się w metrażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 23.01.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Czy jest sens, żeby zmiany te wprowadził architekt w projekcie przed pozwoleniem na budowę? Czy to szkoda pieniędzy na pracę architekta? Z takim podejściem... to wogóle nie zaczynaj budowy. Czy lepiej, żeby zmiany wprowadził na bieżąco kierownik w trakcie budowy? Kierownik budowy NIE MA PRAWA ZMIENIAĆ NIC W PROJEKCIE. Wykonanie budynku niezgodnie z projektem zwalnia projektanta z odpowiedzialności a ty będziesz mieć problem z odbiorem budynku wykonanego niezgodnie z dokumentacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazia666 31.03.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Za kilka dni odbieram pozwolenie na budowę. Nasz budynek spełnia założenia programu Rodzina na Swoim, ale... poszerzyliśmy garaż (a przez to pokoje nad nim) o 0,6 m i podnieśliśmy ściankę kolankową o 35 cm. Po adaptacji projektu widniała na nim nadal taka powierzchnia jak przed adaptacją. Stąd pytanie: czy architekt adaptujący powinien przeliczyć powierzchnię na nowo? Obawiam się, że po wprowadzeniu zmian powierzchnia użytkowa przekroczy 140m2, ale po adaptacji nie ma o tym słowa. Czy analityk w banku może się przyczepić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts