Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System Bezpieczny Fundament Icopal®

XDKXX

Recommended Posts

witam czy ktoś stosował powyższy system i czy warto dom niepodpiwniczony 15/10m ok 100 mb fundamentu wychodzi grunt cz. przepuszczalny woda ponizej postanowienia ławy koszt 7500tys za kompletny system

Siplast Primer® Szybki Grunt SBS

Siplast Fundament® Szybka Izolacja SBS

Siplast Klej® Szybki Styk SBS

Papa Fundament Szybki Profil® SBS

Grzybo-Izol Mur

xps 8cm

+ewentualnie ok 1500 za Icodren 10 Szybki Drenaż SBS

moim zdaniem to w miare cena co sadzicie poproszę o inne propozycje????

• 2 weeks później...

Witam

Również rozważam użycie ich systemu hydroizolacji - mają jeden z najlepszych podkładów gruntujacych (Siplast Primer), i świetną papę do fundamentów. Niestety jest też trochę ale: ich środek do hydroizolacji na ściany pionowe (Siplast Fundament) zawiera rozpuszczalniki organiczne rozpuszczające styropian i styrodur. Firma twierdzi, że po kilku godzinach (max 2 dni) zwiazki te całkowicie odparowywują i można bezpiecznie przyklejać EPS i XPS (podobno robili testy). Wątpliwość druga: Ich papa (Fundament szybki profil SBS) jest bardzo wytrzymała min. dzięki dobrej folii na niej. Czy do tej folii (z papy leżącej na ławie) idealnie przyklei się ich warstwa bitumiczna (z izolacji pionowej sciany fundamentowej?

pozdrawiam

Grzegorz

witam powiem szczerz ze dostałem lepszą ofertę na również bardzo dobry jakościowo system fundamentowy z firmy izochan

http://www.izohan.pl/pl_,systemy.php?PHPSESSID=47fe014b5ebef2f98b4e8ea73ad407c8

ich inżynier proponował zamiast ich uzycia ich foli wysokociśnieniowej bardzo drogiej zastosowanie foli np dorken system cenowo nawet parę zł tańszy a dostosowany do trudniejszych warunków a nie wiadomo co będzie z wodą gruntowa za parę lat

• 4 months później...

Witam,

Dom niepodpiwniczony, - parterowy ok. 140m2, grunt przepuszczalny, poziom wód poniżej fundamentów.

U siebie zastosowałem Sinplat Primer Szybki Grunt SBS x2, na to będę kład styrodur.

Pomalowałem pierwszą warstwę, odczekałem 24hi na to drugą warstwę. Zrobiła się z tego ładna powłoka nie przepuszczająca wody.

Sinplast Primer ma to do siebie, że jest płynny i dobrze się rozprowadza. Chciałem zastosować Siplast Fundament® Szybka Izolacja SBS, ale jego konsystencja przypomina dobrze ubitą śmietanę (problematyczne układanie), poza tym w instrukcji masz napisane, że może spływać - dlatego zrezygnowałem!

W moim przypadku Sinplat Primer Szybki Grunt SBS wydawał na początku ostrą woń rozpuszczalników, po 2 dniach nic już nie czuć, tak więc nie przewiduję problemów przy kontakcie z styrodurem.

Koszt materiału 3x30l = tj.1200zł

Zastosowałem SBS Primer , Siplast Fundament® Szybka Izolacja SBS, Icodren, Papę Fundament szybka izolacja, styrodur od zewnątrz i od srodka ( ścaina trójwarstwowa - fundament też ) oraz drenaż na wysokości ławy fundamentowej ( dom niepodpiwniczony, ale grunt słaboprzepuszalny, i częściowo nieprzepuszalny - glina ) i na razeie jest OK ( ale zbyt krótko aby wypowiedziec się autorytatywnie ). Tanio nie było ale mam nadzieję na wiele lat spokoju.

PS. odkopanie i ponowna izolacja fundamentów tania nie jest.

ale primer jest tylko podkładem. Między szczeliny płyt styroduru będzie przenikać woda, która w niedługim czasie przesączy się do ścian i spowoduje ich zawilgocenie. Z drugiej strony będzie to samo. Chyba że na styrodur położysz tynk cienkowarstwowy na siatce i to będziesz dopiero izolował hydroizolacją zasadniczą.

W swojej wypowiedzi odniosłem się do pytania autora wątku

W projekcie miałem 2x Dysperbit jako izolacja przeciwwilgociowa, zastosowałem j.w. mając na uwadze warunki gruntowe i zasobność portefla plus brak potrzeby wykonywania pełnej izolacji która jest IMO zbędna w tym przypadku.

Woda nie przesączy się do ścian - dlaczego? Doczytaj poprzedni post ;)

Jeżeli uważasz, że tynk na styrodurze + izolacja poniżej poziomu gruntu jest zasadna, to polecam doczytać instrukcję ze strony Icopal, Izohan, itp. albo forum muratora ;)

Pozdrawiam

Nie nadążam za twoim tokiem rozumowania: co wspólnego ma układ warstw 2xsiplast primer i na to styrodur ze szczelnością ściany fundamentowej podparty tezą konieczności doczytania instrukcji Icopala?

Ma na celu wyjaśnienie, że Twoja rada:

Chyba że na styrodur położysz tynk cienkowarstwowy na siatce i to będziesz dopiero izolował hydroizolacją zasadniczą.
to przerost formy nad treścią, gdzieś coś przeczytałeś i próbujesz innym wmówić, że takie rozwiązanie ma sens. Po to kładziesz styrodur, żeby nie kłaść kleju, siatki poniżej gruntu. Smarowanie czymkolwiek tynku na styropianie, nic Ci nie pomoże, a woda i tak się "przesączy":yes:. Dlatego polecałem Ci doczytać instrukcję ze strony Icopal. Wiem, nie chciało sie szukać, więc załączam link do w/wym. http://www.fundament.icopal.pl/doc/swf/radon/r_211a.pdf

[cut]Z drugiej strony to twoja decyzja jak izolujesz fundamenty.

Wszystko jest dla ludzi i każdy system również, tylko czy jest sens stosować pełen pakiet Icopala dla moich warunków?! Ja stwierdziłem, że nie. Dziękuję, ale wybrałem świadomie, a nie dałem sobie wcisnąć kit marketingowy. Odpisałem na pytanie XDKXX. Ktoś wcześniej napisał, po prostu, że nie warto stosować pełnego pakietu Icopala*.(*w opisanym przypadku)

Przez lata mieszkałem w domu w którym cały fundament był lany do ziemi a na powierzchni pomiędzy deskowanie. Nie poszło grama stali do środka. Nie był niczym smarowany. I stał spokojnie. W małej piwniczce czasami pojawiała się woda ale nie powodowała trwałego zawilgocenia ścian. Czyli zgodnie z wiedzą FM ten dom nie powinien istniec a istnieje i myślę że wiele takich domów stoi w całej Polsce.

To tak nie na temat?!

To było dla ciebie, że niezależnie jak robisz to tylko ty będziesz mieszkał w tym domu. może będzie OK a może nie. Przekonasz się po latach.

Wybrałem świadomie po uwzględnieniu badania gruntu, konsultacji z kierownikiem budowy i inspektorem nadzoru, zajrzałem też w szklaną kule i przejrzałem fusy itp. Napisałem też Tobie wcześniej jakiej ochrony potrzebowałem. Czytasz "po łebkach", narzucasz swoje "dziwne metody" i "wszyscy tak robią", a na końcu próbujesz mi wmówić, że robię źle.

Życzę przyjemności i świadomych wyborów przy budowie ;) EOT

• 3 weeks później...