Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jako, ze przed zakupem osprzętu el. jestem zastanawiam się czy warto inwestować w podświetlane łączniki? ile takie cuda mogą zużyć energii zakładając że będzie ich np. 20szt? ktoś wie?
jako, ze przed zakupem osprzętu el. jestem zastanawiam się czy warto inwestować w podświetlane łączniki? ile takie cuda mogą zużyć energii zakładając że będzie ich np. 20szt? ktoś wie?

Ok 2-3W/sztuka. I będą Ci mrugać świetlówki... Odradzam.

świetlówki liniowe czy kompaktowe,bo te kompaktowe energooszczędne mam w piwnicy dwie, obie włączane łącznikiem z podświetleniem (ospel chyba akcent) i żadna nie mruga

2-3W to niemało, wydawało mi się że mniej, przy 20 szt wychodzi 60W, czyli jakby taką żarówkę 60 non stop świecić na darmo...

Podświetlenie może być neonowe lub LED.

W obu przypadkach są podświetlenia słabsze i mocniejsze.

Pobór prądu od 0,3mA do 5mA. Czyli max ~1,2W.

Tutaj przykład jednego z producentów - http://www.gira-esklep.pl/Pokojowy_regulator_temperatury-k427-0-3-default.html

Moc podświetlenia jest podana na opakowaniu łącznika, ewentualnie w katalogu producenta osprzętu.

Za duży pobór? To proste nie dawaj wszędzie podświetlenia.

Jeśli myślisz o dzieciach to lepsze są lampki LED z czujnikiem zmierzchowym włożone na stałe do gniazdka.

Jeśli liczysz ile bierze podświetlenie to policz przy okazji ile żrą inne urządzenia w STAND BY.

Co do mrugania, to mogą ale nie muszą.

A nawet gdyby to są na to proste, tanie i skuteczne sposoby.

Więc nie jest to żaden argument.