czester 1 14.01.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam, tak to jest jak sie czlowiek zabiera do czegoś o czym nie ma pojecia wiec tak, przed termomodernizacją domku pmyślałem żeby poprowadzić instalacje pod instalację alarmową. Tak też zrobiłem: w pomieszczeniach 5 czujek + doprowadzenie instalacji do syreny zewnętrznej.Wszystkie przewody (wraz z zasilaniem 230V) doprowadziłem do ganku przy drzwiach wejściowych, i tu był mój błąd bo zapomniałem że od tego jest obudowa z centalą , a przy wejściu tylko manipulator. Nie ma już możliwości przłożenia tych przewodów.Teraz pytanie. Czy jest na rynku jakiś alarm który ma w zestawie zintegrowaną obudowę wraz z manipulatorem (czyli manipulator jest wbudowany w obudowe centrali)?. Miejsca jest tam ok 250x350 mm dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 22.01.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 To wielce nierozsądne by połączyć manipulator z centralą w jedną całość. Przecież wystarczy zerwać taką centralę i koniec alarmu. A gdzie miejsce na zasilanie awaryjne? Może da rade jakoś się wkuć w ścianę i schować centralę? Może da się przebić z przewodami do sąsiedniego pomieszczenia i tam schować centralę? Z przewodem do manipulatora można wrócić do przedsionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.01.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Ewentualnie wyryć bruzdę do miejsca, gdzie będzie pucha z alarmem. W miejscu dotychczasowego zejścia wszystkich nitek wkuć podtynk głowice kronowską, rozszyć dojścia, rozszyć wyjścia nowych przewodów (przedłużka) do nowej lokalizacji puchy z centralą, nie zapomnieć o powrocie do manipulatora, zakryć puchę łączeniową, zatynkować. Aha. Sama syrena słabo rusza otoczenie. Ja robię na każdym z 3 szczytów syrenę z sygnalizatorem, powiadomienie GPRS. Nieduży koszt, a odstrasza - dużo pracy z ew. eliminacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_w 04.03.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Witam, tak to jest jak sie czlowiek zabiera do czegoś o czym nie ma pojecia wiec tak, przed termomodernizacją domku pmyślałem żeby poprowadzić instalacje pod instalację alarmową. Tak też zrobiłem: w pomieszczeniach 5 czujek + doprowadzenie instalacji do syreny zewnętrznej. Wszystkie przewody (wraz z zasilaniem 230V) doprowadziłem do ganku przy drzwiach wejściowych, i tu był mój błąd bo zapomniałem że od tego jest obudowa z centalą , a przy wejściu tylko manipulator. Nie ma już możliwości przłożenia tych przewodów. Teraz pytanie. Czy jest na rynku jakiś alarm który ma w zestawie zintegrowaną obudowę wraz z manipulatorem (czyli manipulator jest wbudowany w obudowe centrali)? . Miejsca jest tam ok 250x350 mm dzieki. Ja w takiej sytuacji załozyłbym centralke na piloty np. Micra Satela http://market.istore.pl/pl/modul-alarmowy-micra.html Centralka ma wbudowane powiadomienie sms, więc jeżeli ktoś wejdzie bez wyłączenia alarmu centrala zdązy wysłać powiadomienie sms. Później niech intruz rozbija obudowe Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 07.11.2011 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Witam, tak to jest jak sie czlowiek zabiera do czegoś o czym nie ma pojecia wiec tak, przed termomodernizacją domku pmyślałem żeby poprowadzić instalacje pod instalację alarmową. Tak też zrobiłem: w pomieszczeniach 5 czujek + doprowadzenie instalacji do syreny zewnętrznej. dzieki. Kup z Allegro to: http://www.elkom.com.tw/relay_b/PLC2011B0_Instrukcja_polska_036.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.11.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 (edytowane) Kup z Allegro to: http://www.elkom.com.tw/relay_b/PLC2011B0_Instrukcja_polska_036.pdf No i oczywiście jest chińszczyzna. Szkoda tylko, że nie czytasz wcześniejszych postów, bo dużo lepsze i tańsze rozwiązanie podał kolega Darek_w Edytowane 7 Listopada 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts