Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki alarm do niekompletnej instalacji?

Recommended Posts

Witam,

tak to jest jak sie czlowiek zabiera do czegoś o czym nie ma pojecia

wiec tak, przed termomodernizacją domku pmyślałem żeby poprowadzić instalacje pod instalację alarmową. Tak też zrobiłem: w pomieszczeniach 5 czujek + doprowadzenie instalacji do syreny zewnętrznej.

Wszystkie przewody (wraz z zasilaniem 230V) doprowadziłem do ganku przy drzwiach wejściowych, i tu był mój błąd bo zapomniałem że od tego jest obudowa z centalą , a przy wejściu tylko manipulator.

Nie ma już możliwości przłożenia tych przewodów.

Teraz pytanie. Czy jest na rynku jakiś alarm który ma w zestawie zintegrowaną obudowę wraz z manipulatorem (czyli manipulator jest wbudowany w obudowe centrali)?

. Miejsca jest tam ok 250x350 mm

dzieki.

• 2 weeks później...

To wielce nierozsądne by połączyć manipulator z centralą w jedną całość. Przecież wystarczy zerwać taką centralę i koniec alarmu. A gdzie miejsce na zasilanie awaryjne?

Może da rade jakoś się wkuć w ścianę i schować centralę? Może da się przebić z przewodami do sąsiedniego pomieszczenia i tam schować centralę? Z przewodem do manipulatora można wrócić do przedsionka.

Ewentualnie wyryć bruzdę do miejsca, gdzie będzie pucha z alarmem. W miejscu dotychczasowego zejścia wszystkich nitek wkuć podtynk głowice kronowską, rozszyć dojścia, rozszyć wyjścia nowych przewodów (przedłużka) do nowej lokalizacji puchy z centralą, nie zapomnieć o powrocie do manipulatora, zakryć puchę łączeniową, zatynkować.

Aha. Sama syrena słabo rusza otoczenie. Ja robię na każdym z 3 szczytów syrenę z sygnalizatorem, powiadomienie GPRS. Nieduży koszt, a odstrasza - dużo pracy z ew. eliminacją.

• 1 month później...
Witam,

wiec tak, przed termomodernizacją domku pmyślałem żeby poprowadzić instalacje pod instalację alarmową. Tak też zrobiłem: w pomieszczeniach 5 czujek + doprowadzenie instalacji do syreny zewnętrznej.

Wszystkie przewody (wraz z zasilaniem 230V) doprowadziłem do ganku przy drzwiach wejściowych, i tu był mój błąd bo zapomniałem że od tego jest obudowa z centalą , a przy wejściu tylko manipulator.

Nie ma już możliwości przłożenia tych przewodów.

Teraz pytanie. Czy jest na rynku jakiś alarm który ma w zestawie zintegrowaną obudowę wraz z manipulatorem (czyli manipulator jest wbudowany w obudowe centrali)?

. Miejsca jest tam ok 250x350 mm

dzieki.

Ja w takiej sytuacji załozyłbym centralke na piloty np. Micra Satela

http://market.istore.pl/pl/modul-alarmowy-micra.html

Centralka ma wbudowane powiadomienie sms, więc jeżeli ktoś wejdzie bez wyłączenia alarmu centrala zdązy wysłać powiadomienie sms.

Później niech intruz rozbija obudowe :)

Pozdr.

• 8 months później...
Witam,

dzieki.

Kup z Allegro to:

http://www.elkom.com.tw/relay_b/PLC2011B0_Instrukcja_polska_036.pdf