kurt76 14.01.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam W moim projekcie mam wiatrolap wewnatrz bryly budynku. Jest to male pomieszczenie o wymiarach okolo 1,5 * 2 m ograniczone drzwiami wejsciowymi i z drugiej strony druga para drzwi (jeszcze niezamontowana). Zastanawiam sie jak rozwiazac sprawę ogrzewania lub izolacji domu od czynnikow zewnetrznych podczas wchodzenia. Dom jest energooszczedny, zalezy mi na malych stratach w kazdym punkcie. Do wyboru mam takie warianty: - mata grzejna 150 W/m2 i druga para drzwi - jakie drzwi zastosowac? szklane diabelnie drogie.- kurtyna powietrzna i brak drugiej pary drzwi - nie znalazlem nikogo kto wypowiedzial by sie z pozycji uzytkownika (tylko mam w robocie etc..)- brak ogrzewania i dobra druga para drzwi (moze szklane)? Korci mnie ta kurtyna powietrzna, ale boje sie jakis nieprzewidzianych uciazliwosci (halas), a Wy co sadzicie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 14.01.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Kurtyna jest dobra wtedy, kiedy ruch pieszych (a co za tym idzie: ciągłe otwieranie drzwi) jest bardzo częsty. Jeśli do domu wchodzi się lub wychodzi kilka razy dziennie, to kurtyna nie zda egzaminu.Ja mam wiatrołap oddzielony od przedpokoju drzwiami, a w wiatrołapie ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 14.01.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Kurtyna jest dobra wtedy, kiedy ruch pieszych (a co za tym idzie: ciągłe otwieranie drzwi) jest bardzo częsty. Jeśli do domu wchodzi się lub wychodzi kilka razy dziennie, to kurtyna nie zda egzaminu. Ja mam wiatrołap oddzielony od przedpokoju drzwiami, a w wiatrołapie ogrzewanie podłogowe. Dokładnie - kurtyna jest zakładana tam gdzie jest duży ruch przy drzwiach. U mnie będzie ogrzewanie podłogowe (tak jak w całym domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 14.01.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Nie masz ssawki wm w wiatrołapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 14.01.2011 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Dokładnie - kurtyna jest zakładana tam gdzie jest duży ruch przy drzwiach. U mnie będzie ogrzewanie podłogowe (tak jak w całym domu). Kurtyna powietrzna wlaczala by sie tylko przy otwartych drzwiach, nikt nie uzywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 14.01.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ale zanim kurtyna zadziała, to już zamkniesz drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 14.01.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Ja mam wiatrołam oddzielony od hallu drzwiami-zwykłymi, takimi jak w pokojach. W wiatrołapie ma tez podłogówke, której nie używam-jest cały czas zakręcona i w zasadzie tak sobie mysle, że niepotrzebnie w ogóle robiłam tam te ogrzewanie bo wystarczająco go ogrzewają straty domu. W wiatrołapie jest troche chłodniej niż w domu (nie mierzyłam więc nie wiem, ale może ok 18 st.) ale wystarczająco być czuć się tam komfortowo, zwłaszcza wchodząc z dworu. Poza tym drzwi wejściowych ostatnio uzywamy baaardzo sporadycznie, bo ciagle wychodzimy, a raczej wyjeżdżamy garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 15.01.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Mimo, że w sąsiednim pomieszczeniu mam podłogówkę, to w wiatrołapie (7m2) zamontowałam grzejnik. Będzie łatwo regulować temperaturę i w razie potrzeby wysuszyć wnukom rękawiczki, czapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 15.01.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Witam.W wiatrołapie mamy podłogówkę i doskonale się sprawdza. Szczególnie zimą szybko wysychają przemoczone ubrania i buty dzieciaków. Jest to też doskonałe miejsce by "przechwycić" wracającego z dworu psa i wytrzeć mu "podwozie". Wiatrołap od holu oddzielają normalne drzwi wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts