..Piotrek.. 14.01.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam wszystkich i proszę o radę specjalistów i doświadczonych użytkowników. Dom ma powierzchnie użytkową 170 m2 czy 17 kW wystarczy bo niektórzy mówią że za mało drudzy że spokojnie da radę. Zastanawiam się nad piecem z dodatkowym rusztem gdzie można palić drewnem itd... Chodzi mi o to żeby w ciepłe dni przepalać tam tylko po to by podgrzać wodę w zasobniku (300L). Czy to dobry pomysł czy nie ma sensu i to samo można zrobić z ekogroszkiem. Nie wiem czy paląc tylko ekogroszkiem jest możliwość ustawienia by piec sam się wygaszał po podgrzaniu zasobnika. Ciekawi mnie też czy można w taki sposób dogrzewać dom np. wiosną czy jesienią gdy nie jest jeszcze tak zimno czy wtedy przyda się te dodatkowe palenisko na drewno, którego w sumie mam pod dostatkiem. Na dole będzie podłogówka, na górze tradycyjne grzejniki (oprócz łazienki- podłogówka) W sumie podłogówki jest niecałe 80m2. Czy ma to jakiś wpływ jeśli chodzi o wybór pieca oraz jego mocy. No i ostatnie pytanie jaki piec wybrać. Cena w sumie nie jest wyznacznikiem. Wolę zapłacić teraz więcej i kupić piec który jest oszczędniejszy ( jeśli to oczywiście idzie w parze). No właśnie czy zawsze jest tak że im piec droższy tym wydajniejszy i oszczędniejszy? Czy to tylko kwestia odpowiedniego doboru?Proszę o wytłumaczenia jak chłop krowie na rowie bo pojęcia o tym nie mam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.01.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 17kW na 170m2 wystarczy w zupełności.Prawidłowym wyborem na tej powierzchni jest też 25kW. Można wybrać z wyjmowanym rusztem żeliwnym. Generalnie sterowania obsługują CWU, także z automatu można grzać wodę, nawet latem. Kwestia odpowiedniej instalacji.Sterownik np. PUMA ma też strefy czasowe na CWU i C.O.Strefy czasowe na C.O. ma także RT09pid Sterowniki z modulacją mocy reagują na temp. zewnętrzną i dostosowują ilość podawanego paliwa i powietrza do zapotrzebowania na moc (obrazowo w duże mrozy podają częściej i dmuchają mocniej a jak jest ciepło podawana jest mała ilośc paliwa przy minimalnym nadmuchu, tak, aby nie zgasło) Ruszt żeliwny jest ciekawą opcją, gdy chcemy ok raz na miesiąc przepalic sobie, ewentualnie w weekend podgrzać wodę.Może byc montowany tuż nad palnikiem, to daje duży zasyp, ruszt żeliwny układany gęsto pozwala na przepalenie większą ilością paliwa, nawet drobniejszego.Kwestia, czy się chcemy bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.01.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Można wybrać z wyjmowanym rusztem żeliwnym. Kwestia, czy się chcemy bawić. Nie chcemy się bawić. Kupiłem kocioł z takim rusztem. Palę w nim prawie 2 lata non-stop (lato-zima). Myślałem przed zakupem że na pewno się przyda ale jak zobaczyłem ile kocioł zużywa paliwa latem do podgrzewania CWU, jeszcze nie korzystałem z tego rozwiązania i raczej nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts