Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam zamiar podwiesiś sufit ze styropianu na łatach 4cm. w garażu. Podczas zera firma zapomniała opuścić garaz o jeden bloczek niżej i ocieplenie podłogi w całym domu jest przewidziane na 10 cm. natomiast graż 4/5max z uwagi na wysokość do nadproża. Zamocowałem łaty 4cm. do wiązarów i do nich mam zamiar zamontować styropian twardy 10cm.

Od góry będzie wkładana wełna - góra jest nieużytkowa więc dach nie zostaje ocieplany. Ocieplenie pozostaje w podłodze.

Pytamie czy pomiędzy styropian a wełne dawać folie i jaką ???

Jak to sie ma do reszty pomieszczeń z wyjątkiem oczywiście kotłowni, pralni, łazienek i kuchni. Czy pokoje można tez zrobić tym systemem ???

Pozdrawiam i oczekuje na odpowiedź !!!!

https://forum.murator.pl/topic/152317-podwieszany-syfit-ze-styropianu-na-wi%C4%85zarach-pomocy/

W garażu nie ma stropu i tu jako izolację powinieneś wykorzystać wełne. Konstrukcja drewniana powinna być z drewna struganego i impregnowana ognioochronnie.

Tu wracy na ziemię i zrobisz pewnie tak od dołu folia - konstrukcja drewniana - styropian - wełna.

Łatwiejsze rozwiązanie to ruszt stalow od g-k i na nim wełna mineralna a od spodu folia.

Z czasem uzbierasz grosz i obłozysz to płytą może i nawet g-w

Edytowane przez DIY

Tak tak wiązary są strugane i nają ok. 15 cm. serokości więc tam jest przeznaczone ocieplenie wełną.

Natomiast syfit zamiast płyta g-k ocieplam dodatkowo styropianem 10cm

Nadal pozostaje dylemat co do reszty pokoju -

Jak to sie ma do reszty pomieszczeń z wyjątkiem oczywiście kotłowni, pralni, łazienek i kuchni. Czy pokoje można tez zrobić tym systemem ???

Można ,ale po co sobie utrudniać sprawe.

Łatwiej będzie tak jak napisał DIY,ale zamiast zwykłej wełny użyć granulatu.

Wysypiesz go bezposrednio na plyty,zrob tylko solidną konstrukcje.

• 3 weeks później...

Skończyłem mocowanie łat oraz profili metalowych do płyt GK.

Moje pytanie brzmi czy dawać folie pomiędzy łatami a styropianem i miedzy profilami a zpłyta GK.

Poddasze mam nie użytkowe i ocieplenie idzie w podłodze a dokładnie pomiędzy wiązarami.

Proszę o porady !!!