Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza

pete.c

Recommended Posts

mój domek ma mieć poddasze użytkowe i nieużytkowe (ok. 2 m wysokości)

zabieramy się za ocieplanie.

ma być 15 + 5 cm wełny

wykonawca zrobił wycenę - w skład ocieplenia wchodzi - połacie poddasza użytkowego, strop poddasza użytkowego, ściany poddasza nieużytkowego.

wyszło drogo jakby.

przejrzałem projekt i okazuje się że poddasze nieużytkowe nie jest przewidziane do ocieplania - strefa ciepła kończy się na stropie poddasza.

pokazałem wykonawcy - zdziwiony.

zadzwonilem do kierbuda - mówi wszystko jedno wg niego, ale tak to mi wiatr bedzie hulal.

prosze o opinie czy to dodatkowe docieplenie coś faktycznie nam da?

bo to sie przeliczy na jakies 50 m.kw. ocieplenia + robocizny czyli 2500-3000 zł.

to ma znaczenie - widzę dno skarbonki.

na poddaszu nieużytkowym zostałaby tylko dachówka i folia paraprzepuszczalna.

ale jakiś konkretny argument za tym dodatkowym ociepleniem jest?

myślę żeby zostawić te 15+5 (niestety mam już kupiony materiał zadatek zapłacony, zjechał z Polski), góry nie ocieplać, kiedyś jak będą lepsze czasy i jeżeli faktycznie będzie zimno te skosy obłożyć czy styropianem czy wełną - prosta robota - zrobię to sam i będę na robociznie do przodu (bo stropów na bank sam nie zrobię).