pete.c 14.01.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 mój domek ma mieć poddasze użytkowe i nieużytkowe (ok. 2 m wysokości)zabieramy się za ocieplanie.ma być 15 + 5 cm wełnywykonawca zrobił wycenę - w skład ocieplenia wchodzi - połacie poddasza użytkowego, strop poddasza użytkowego, ściany poddasza nieużytkowego.wyszło drogo jakby.przejrzałem projekt i okazuje się że poddasze nieużytkowe nie jest przewidziane do ocieplania - strefa ciepła kończy się na stropie poddasza.pokazałem wykonawcy - zdziwiony.zadzwonilem do kierbuda - mówi wszystko jedno wg niego, ale tak to mi wiatr bedzie hulal.prosze o opinie czy to dodatkowe docieplenie coś faktycznie nam da?bo to sie przeliczy na jakies 50 m.kw. ocieplenia + robocizny czyli 2500-3000 zł.to ma znaczenie - widzę dno skarbonki.na poddaszu nieużytkowym zostałaby tylko dachówka i folia paraprzepuszczalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 14.01.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Osobiście te 2-3 tys wolałbym wpakować w w dodatkowe ocieplenie skosów i stropu.Dodaj te 5 cm ,a pewnie nie będziesz żałował.25 cm w dzisiejszych czasach to raczej standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete.c 14.01.2011 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 ale jakiś konkretny argument za tym dodatkowym ociepleniem jest?myślę żeby zostawić te 15+5 (niestety mam już kupiony materiał zadatek zapłacony, zjechał z Polski), góry nie ocieplać, kiedyś jak będą lepsze czasy i jeżeli faktycznie będzie zimno te skosy obłożyć czy styropianem czy wełną - prosta robota - zrobię to sam i będę na robociznie do przodu (bo stropów na bank sam nie zrobię). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 14.01.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 15+5 fajnie powiedz tylko jakie ma parametry każda z warstw. Podaj Rd lub lambdę.Strych nieużytkowy to pomieszczeni do którego nie ma dostępu. Ocieplanie takiej powierzchni mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts