aaroncio 24.01.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 do aaroncia. kościół musiał mieć wieeeelkie finanse, że opłacił tyle rycerstwa aby wyrżnęło miliony ludzi na wyprawach krzyżowych. to się nazywa mocne podwaliny pod wiarę. powtarzam z uporem maniaka, że to się w ogóle nie powinno zdarzyć (kk). a możesz mi wymienić grupy, które dążą do zniszczenia kk? owszem duża grupa ludzi społeczeństwa dąży do ograniczenia jego macek. Nie wiem, skąd te miliony zabite przez kościół, chyba że masz na myśli wszystkie wojny na przestrzeni 1000lat, prowadzone przez narody chrześcijańskie? To w takim razie tylko ateiści mogą zabijać a chrześcijanie mają czekać biernie aż ich wytłuką? Kościół ma wielkie pieniądze i wielkie wpływy, a jak wiesz z historii, człowiek to takie zwierzę jak ktoś ma więcej i za wszelką cenę próbuje zdobyć lub zabrać drugiemu. Jak widać wielu jest chętnych aby zwiększyć swój stan posiadania oraz wpływy wobec np. Kościoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 24.01.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 co dokładnie znaczy dla ciebie zwrot "kościół'? ależ nie dla mnie. Definiowanie Kościoła to nie sprawa indywidualnej semantyki. Aż się boję odpowidać bo nie wiem dokąd ta dyskusja zmierza ale OK, niech będzie, pojadę encyklopedią z którą się co do kropki zgadzam: wspólnota wiernych założona przez Jezusa Chrystusa. Potocznie w tym znaczeniu jest to ogół wierzących w Chrystusa, określający się jako lud Boży, połączony wspólnotą wiary i sakramentów (głównie chrztu) ponadto w biblii pisze ,że bóg nie mieszka w kościele ręką uczynionym. no pisze, pisze ale jak sam widzisz z definicji powyżej wynika, że wspólnoty i w ogóle wspólnotowości nie da się uczynić ręką. Mam rozumieć, że Tobie przeszkadza kościół jako budynek? No zgłupiałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 24.01.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Jednak od razu mi sie jawi, zesmy rzeczywiscie zacofani ale przez nieszczesliwe dzieje historyczne 123 lata zaborow, wojny swiatowe, 40 lat komunizmu i ponad 20 lat III RP. Amen. KK ma niewątpliwe zasługi dla utrzymania polskości i odzyskania niepodległości. Ale obecna ekspansja we wszelkie dziedziny życia jest nie do zniesienia. I to nie KK jest winny mojej opinii o zacofaniu i ciemnocie, ale parlamenty, które przegłosowały taki porządek prawny, że Polska pomału jawi się jako państwo wyznaniowe. * W RFNie po tragedii zwiazanej ze smiercia kilkunastu osob w drodze na koncert muzyki elektronicznej, na miejscu powstal doslownie las krzyzy i morze kwiatow, zniczy. Dla nikogo nie bylo to dziwne ani tym bardziej nie bylo podstawa do sadowania na temat poziomu swiatopogladowego spoleczenstwa naszych zachodnich sasiadow. Sam zauważyłeś, że krzyże zostały postawione w miejscu tragedii a nie w miejscu pracy czy zamieszkania poległych. K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 24.01.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 odpowiem chyba po raz ostatni bo i tak się nawzajem nie przekonamy.miło, że starasz się porównać kościół stworzony przez chrystusa z dzisiejszą jego hm... sam nie wiem jak to nazwać kontynuacją (żeby nikogo nie obrazić).mam nadzieję, że wiesz na czym polega sakrament chrztu tylko ten biblijny, no chyba, że go negujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 24.01.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Kościół ma wielkie pieniądze i wielkie wpływy, a jak wiesz z historii, człowiek to takie zwierzę jak ktoś ma więcej i za wszelką cenę próbuje zdobyć lub zabrać drugiemu. Jak widać wielu jest chętnych aby zwiększyć swój stan posiadania oraz wpływy wobec np. Kościoła. zaraz, zaraz nie tak prędko. to tym usprawiedliwiasz krew na rękach takiej świętej instytucji? tak najłatwiej. a gdzie nadstawianie drugiego policzka? swoją drogą to może odpowiesz mi skąd kk ma "wielkie pieniądze i wielkie wpływy"? bo rozumiem że część z nich to ofiary wiernych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 24.01.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 miło, że starasz się porównać kościół stworzony przez chrystusa z dzisiejszą jego hm... sam nie wiem jak to nazwać kontynuacją hej, ale albo czytasz to co piszę albo skończmy rozmawiać. Ja nigdzie nie porównuję. Dla mnie to wciąż ten sam Kościół. Ty po prostu nie mówisz o Kościele a o Kościele Katolickim. Dopóki nie nauczysz sie rozróżniać, nie będziesz mógł mówić o żadnym z nich bo po prostu mieszasz pojęcia. mam nadzieję, że wiesz na czym polega sakrament chrztu tylko ten biblijny, no chyba, że go negujesz? który biblijny? Bo skoro czytałeś Pismo Święte to wiesz pewnie, że chrzest został ustanowiony przez Chrystusa przed Jego wniebowstąpieniem, a ustanowił go mówiąc do Apostołów: „Idźcie i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem” (Mt 28,19-20). W Starym Testamencie mozna znaleźć obrzędy analogiczne zaś w Nowym rytualne całozanurzenia praktykowane w Jordanie przez Jana Chrzciciela. Chodzi Ci o ryt towarzyszący czy o symbolikę chrztu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaroncio 24.01.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 zaraz, zaraz nie tak prędko. to tym usprawiedliwiasz krew na rękach takiej świętej instytucji? tak najłatwiej. a gdzie nadstawianie drugiego policzka? swoją drogą to może odpowiesz mi skąd kk ma "wielkie pieniądze i wielkie wpływy"? bo rozumiem że część z nich to ofiary wiernych. Tak często używany argument o nadstawianiu drugiego policzka, to typowa manipulacja ateistów. Można nadstawić drugi policzek jak ktoś Ci ubliży, znieważy i tym podobne ale to jest zarezerwowane dla najsilniejszych i Świętych. Większość nawet takiej zniewagi nie odpuszcza i jest to ludzkie. Nie słyszałem nic o tym, że nie wolno bronić siebie rodziny, kraju przed bezpośrednim zagrożeniem życia, włącznie z zabiciem przeciwnika, jeżeli nie ma innej możliwości. Chrześcijanie to nie idioci tylko ludzie jak inni. Jeżeli chodzi o wyprawy krzyżowe, to w zamyśle było krzewienie i nawracanie na wiarę ale jako, że człek grzeszny jest i ulega pokusom, różnie to bywało. Jeżeli chodzi o dobra, to na świecie wielu było bogatych ludzi którzy jako gorliwi Chrześcijanie ochoczo wspomagali Kościół. Większość gruntów pod kościołami, to darowizny prywatne lub państwowe (miejskie albo wiejskie). Kościoły też były budowane ze składek, a potem to wszystko przechodziło wraz z gruntem na własność Kościoła. W kościołach pracowali artyści wszelkiej maści, teraz uważani za wielkich i malowali, strugali i rzeźbili różne dzieła uważane teraz za bezcenne). Bardzo wielu bogatych ludzi, przekazywało po śmierci całe swoje majątki na rzecz różnych Kościołów, słusznie uważając, że przynajmniej te dobra nie zostaną rozkradzione i sprzeniewierzone przez doczesnych władców i ludzi. Możesz uważać co chcesz ale Kościół to najpewniejsza i najstabilniejsza instytucja od 2000 lat. Zmieniają się papieże, biskupi a majątek się nie kurczy. Nie dziw się, że jest tylu chętnych do dawania pieniędzy np. Ojcu Dyrektorowi. Kościół nie sprzeniewierza pieniędzy, jak czegoś nie wybuduje to trzyma w sejfach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 24.01.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) dandi wielkie dzięki za wytłumaczenie różnicy między kościołami. jak zatem możesz porównywać kościół chrystusowy sprzed 2000 lat z tym, który ustanawiany jest przez księży dziś? przecież dziś wszystko jest pozmieniane. co chwila zmiany. raz celibat jest w imię boga a raz go nie ma, dogmat o nieomylności papieża. z resztą nie ma sensu przytaczać lawiny przykładów. i powiem ci że masz rację, ja ciągle mówię o kk a ty ciągle przymykasz oko na jego gigantyczne przestępstwa. bo co ma kościół jako wierni wspólnego z kościołem katolickim? niewiele. przecież wiara ciągle jest wypaczana przez kler. kiedyś post był postem w imię boga. teraz księża gadają, że mięso już można jeść bo coś tam, coś tam. przecież to kpina. czy z takim kościołem chrześcijanin ma się utożsamiać? oczywiście bardzo wygodnie jest zmieniać prawo zwłaszcza jeśli działa ono dla naszych potrzeb. nie odnosisz czasem wrażenia, że to ludzie stworzyli sobie tą wiarę? dla wygody? jak plebs był krnąbrny to straszono go potępieniem (jak w faraonie). dziś to już nie skutkuje więc bóg teraz jest wybawieniem. a wymysł czyśca? owszem jest w piśmie o nim wzmianka ale nie ma wyjaśnienia co to dokładnie jest. a tu dzielni księża wiedzą. niestety kk pomylił interpretację z nadinterpretacją w wieeeeelu kwestiach. no nie wiem czy jest się nad czym rozwodzić bo dowody winy aż biją po oczach.co się tyczy chrztu. to oczywiście chodzi mi o chrzest przyjęty przez chrystusa bo czyż nie na tą pamiątkę (czy jak tam zwać) kropi się nieświadome oseski? kolejna paranoja. ale wiesz co... już mi nie odpowiadaj w tej kwestii bo zaraz będę musiał wyciągnąć biblię z szafy żeby się z tobą przekomarzać.proszę cię za to o wytłumaczenie twojego pierwszego pytania do mnie. mianowicie co by było gdybym był ochrzczony za "młodu"? Edytowane 24 Stycznia 2011 przez SAVAGE7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 24.01.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 T W kościołach pracowali artyści wszelkiej maści, teraz uważani za wielkich i malowali, strugali i rzeźbili różne dzieła uważane teraz za bezcenne). . :lol2: A to ciekawy argument , zwłaszcza w tej dyskusji, tylko nie wiem czego ma dowodzić ? Może tego , że ci różnej maści strugali i tworzyli za "Bóg zapłać" na chwałę pana? Podaj chociaż takiego jednego artystę. To niemal podobnie jak z dziesięciną i spontanicznym obrobkiem chłopskim owych gruntów kościelnych, pozyskanych w tak altruistyczny sposób. Dzisiaj to się nazywa tak światowo : "dzieła". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaroncio 24.01.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 :lol2: A to ciekawy argument , zwłaszcza w tej dyskusji, tylko nie wiem czego ma dowodzić ? Może tego , że ci różnej maści strugali i tworzyli za "Bóg zapłać" na chwałę pana? Podaj chociaż takiego jednego artystę. Na pewno nie pracowali za darmo, a Kościół płacił całkiem nieźle i bez oszukiwania. Który z wielkich dzisiaj mógł przewidzieć, że jago prace będą bezcenne, albo takiej wartości której nie są w stanie nawet pojąć. To byli zwykli czeladnicy i mistrzowie swojego fachu ale na pewno nie mieli pojęcia jak wielkie dzieła tworzą i jak będzie ich wartość w przyszłości. To niemal podobnie jak z dziesięciną i spontanicznym obrobkiem chłopskim owych gruntów kościelnych, pozyskanych w tak altruistyczny sposób. Dzisiaj to się nazywa tak światowo : "dzieła".. Też mnie uczono, że biedni rolnicy musieli oddawać dziesiątą część dochodów. Uważasz że to było dużo? Tez bym chciał dzisiaj płacić tylko dziesiątą część moich dochodów państwu. Wiesz, że to propaganda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 24.01.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Ja Cię prosiłem , żebyś mi podał nazwisko choćby jednego artysty, który dostał kasę od tak dobrze płacącego kościoła a nie oczekuję charakterystyki ich artystycznego manifestu.Tylko nie mów mi proszę, tak jak pewien oszołom tutaj kiedyś próbował wmówić nam swoją prawdę o zabytkach, że te drobne, to z tacy były. PS Coraz bardziej odbiegamy od tematu.Temat właściwy był taki, że pewna grupa ludzi postanowiła sobie wybudować wirtualną figurę i podzielić się ze swoimi kolegami tą radosną dla nich wiadomością.Natomiast druga grupa, która nie należy do tej pierwszej próbuje wmówić jej, że ta figura jest kompletnie nieodpowiednia.O ile mogę zrozumieć tych pierwszych, że to ich potrzeba i tego po cichu oczekiwali, o tyle u tych drugich tylko głupota tłumaczy krytykę wyboru.Zupełnie jakbym kontestował, kto u sąsiadów trzyma w domu kasę.Jak będą mieli ochotę to i z Gosiewskiego mogą sobie zrobić błogosławionego, obchodzić to powinno tylko ich, bo tylko ich to dotyczy.Wkurwię się dopiero kiedy zrobią obowiązkowe pielgrzymki albo każą mi płacić na jego statuę . Edytowane 24 Stycznia 2011 przez Pepeg z Gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 24.01.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 . Zmieniają się papieże, biskupi a majątek się nie kurczy. Nie dziw się, że jest tylu chętnych do dawania pieniędzy np. Ojcu Dyrektorowi. Kościół nie sprzeniewierza pieniędzy, jak czegoś nie wybuduje to trzyma w sejfach. ...a gdy ktoś chce rozliczyć matactwa bankowe....to się go otruje ......Jan Paweł I jakoś długo nie po papieżowal sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 24.01.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 ...a gdy ktoś chce rozliczyć matactwa bankowe....to się go otruje ......Jan Paweł I jakoś długo nie po papieżowal sobie. ach ta CIA, co robic panie dziejaszku co robic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 24.01.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Prędzej Opus Dei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 24.01.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 OOOOOOOOOOO, sorencja Pepegulu, ale jakby kanonizowali Gosiewskiego to byś się excusez le mot chyba zesrał a ja z Taboju pospołu. proszę cię za to o wytłumaczenie twojego pierwszego pytania do mnie. mianowicie co by było gdybym był ochrzczony za "młodu"? ja wciąż mam wątpliwości co do tego Twego chrztu więc nie powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 24.01.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (...)Wkurwię się dopiero kiedy zrobią obowiązkowe pielgrzymki albo każą mi płacić na jego statuę . Tobie bezpośrednio nie każą płacić [póki co]. Ale samorząd we Włoszczowej dorzuci kilka milionów, sejm przyjmie ustawę o dofinansowaniu [jak Świątyni Opatrzności] znajdą się środki unijne, do których trzeba będzie dołożyć wkład własny itd, itp. K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 24.01.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 a kiedy zimny lech bedzie wniesiony na oltarze ? nie wiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 24.01.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 a kiedy zimny lech bedzie wniesiony na oltarze ? nie wiecie? Lech zimny to leszcz, jak patrzę na tego co został. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 24.01.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 a kiedy zimny lech bedzie wniesiony na oltarze ? nie wiecie? zaraz po Pieknym Olu i Boleslawie Walesie podobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 24.01.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 ...a Jaruś ? ..zawsze dziewica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts