Łukasz80 14.01.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 witajcie,czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa kotłowni, w której jest np. piec gazowy dwufunkcyjny? Chodzi mi konkretnie o to, że chciałbym mieć podciągnięte zasilanie do kotłowni i w niej mieć skrzynkę bezpiecznikową do urządzeń CO, CWU oraz `esy` do reszty instalacji w piwnicy. Chciałbym także, postawić w niej kompresor, żeby nie hałasował mi w garażu u góry...czy nie ma przeciwskazań co do takiego rozwiązania? Chodzi mi np. o iskrzenie czy coś takiego w urządzeniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.01.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Jeśli kocioł jest z zamkniętą komorą spalania, to nie ma żadnych przeciwwskazań. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 15.01.2011 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Jeśli kocioł jest z zamkniętą komorą spalania, to nie ma żadnych przeciwwskazań. J. aha dzięki, jeszcze nie mam kupionego pieca. Nie jestem jeszcze zbytnio zgłębiony w temacie pieców, ale wtedy taki piec ma doprowadzone powietrze rurą z zewnątrz? Ok, to skrzynkę bezpiecznikową mogę dać za drzwi, a kompresor? A co oświetleniem? Czy jeśli piec będzie z otwartą komora spalania, muszę mieć lampy z hermetyczną obudową...? Wiem, że to mi doradzi elektryk, ale chciałbym wiedzieć na przyszłość dla swojej wiedzy... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.01.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Kotły z zamkniętą komorą spalania to obecnie niemal standard, taki piec możesz sobie powiesić choćby w kuchni, tak więc siłą rzeczy nie ma problemu z normalnymi lampami, kompresorami i tym podobnymi w pobliżu. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 16.01.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Wszystkie kotłownie, bez znaczenia czy z piecem na "wszystko", czy z gazowymi takimi czy takimi muszą mieć kanał wentylacyjny. Ponadto Ty jako właściciel jesteś zobowiązany do tego by odpowiednie osoby sprawdzały stan techniczny pieca i kanałów wentylacyjnych i dymowych. Jeżeli te warunki będą spełnione to możesz powiesić co chcesz.Kolejna sprawa to co według Ciebie znaczy oprawa hermetyczna? IP 44? Taka oprawa nie uchroni Cie w przypadku nieszczelnej instalacji gazowej. Przykładem jest wybuch w wieżowcu jakieś 16 lat temu w Gdańsku Przymorze. Edytowane 16 Stycznia 2011 przez Wakmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 16.01.2011 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 aha spoko, oczywiście kotłownia ma kanał wentylacji grawitacyjnej, będzie również "zetka". No z tym hermetykiem, tak zapytałem profilaktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts