tom003 14.01.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witam. Będę budował dom ( jak większość forumowiczów ) projektant zaproponował mi kotłownie gazową na poddaszu użytkowym. Czy ktoś już ma kotłownie na piętrze? Jak się sprawdza? Jest to dla mnie dobre rozwiązanie, ale nie jestem do tego przekonany. Nigdzie wcześniej się z tym nie spotkałem, a również gotowe projekty maja kotłownię na parterze. Bardzo proszę, o informację czy jest to dobre rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcyg 14.01.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 To jest coraz częstsze rozwiązanie i niema różnicy w efektywności działania. 30 grudnia serwisowałem kocioł u pani która ma kotłownie na poddaszu już od 8lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom003 15.01.2011 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 To jest coraz częstsze rozwiązanie i niema różnicy w efektywności działania. 30 grudnia serwisowałem kocioł u pani która ma kotłownie na poddaszu już od 8lat Dziękuję za odpowiedź. Moje wątpliwości dotyczą nie tylko czy instalacja " da radę " ale równiez czy nie będzie nadmiernego hałasu. W przypadku budowy kotłowni na parterze jest ona przy kocioł jest obok garażu, lub w kuchni/ łazience. Na piętrze kotłownia będzie sąsiadowała z sypialnią. Nie wiem czy będzie słychać pracę pompki lub pieca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.01.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Mam kocioł gazowy (CO + CWU) schowany w łazience.Słychać szum wody w rozdzielaczu i w grzejnikach w mieszkaniu.Kwestia, czy masz dobry słuch, Ja słyszę, żona nie wie o czym do niej rozmawiam. No cóż, przyzwyczaiłem się i da się z tym żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom003 16.01.2011 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Każda informacja jest dla mnie ważna. A jak z wydajnością systemu? Potrzebne jakaś pompka o większej sile? Może instalator będzie wiedział co zrobić? Na co zwrócić uwagę? czekam na informacje od kogoś kto już ma i użytkuje taką instalacje. Pozdrawiam:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.01.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 poza granicami polski robi się od dawna takie instalacje i jeśli się je dobrze zrobi to pięknie się odpowietrzają przez piec praktycznie nie spotyka się zapowietrzonych grzejników, co do wydajności i mocy pompki niema żadnych różnic, tylko doradzam kupno dobrej jakości pieca bo z tym hałasem to różnie bywa zawłaszcza jak się piecyk troszkę zestarzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom003 23.01.2011 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 dzięki za odpowiedzi. Może ktoś z użytkowników takiego rozwiązania, będzie miał chwilę i napisze kilka zdań od siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom003 29.01.2011 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Cóż dzięki wszystkim za podpowiedzi. Projekt już prawie gotowy, jak sie spisze kotłownia na piętrze zobaczymy. Oby wsz:yes:ystko był OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malgoska76 30.01.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Moja koleżanka mieszka ponad rok w domku z kotłownią na piętrze (dodatkowo w pomieszczeniu znajduje się odkurzacz centralny i pralnia) i jest bardzo zadowolona. Aby piec pracował cicho instalator doradził piec kondensacyjny turbo, zamknieta komora spalania powoduje, ze nia słychać pracy wentylatora. Ja także planuję takie rozwiązanie, choć my na razie będziemy korzystać z sypialni na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom003 30.01.2011 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Dzięki za odpowiedź, Małgośka76. Zawsze to poprawia samopoczucie, jeżeli ktoś już ma takie niekonwencjonalne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Ja takie rozwiązania znam masowo z Holandii, tam to prawidłowość.Większość kotłów gazowych jest tam na poddaszu. W odwiedzinach u rodzinki kocioł był na poddaszu, gdzie zrobiona była taka suszarnia na ciuchy i prasowalnia.Spałem pięterko niżej, także nic nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom003 20.02.2011 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedzi. Czas przełamać stereotypy i w Polsce. Zgodzę się z projektantem, i w moim domku będzie kotłownia na piętrze. Dom to jednak jedna wielka decyzja, składająca się z wieeeeeeeeeeeeeeeeeelu mniejszych decyzji na temat każdej rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts