Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotłownia na piętrze

tom003

Recommended Posts

Witam. Będę budował dom ( jak większość forumowiczów ) projektant zaproponował mi kotłownie gazową na poddaszu użytkowym. Czy ktoś już ma kotłownie na piętrze? Jak się sprawdza? Jest to dla mnie dobre rozwiązanie, ale nie jestem do tego przekonany. Nigdzie wcześniej się z tym nie spotkałem, a również gotowe projekty maja kotłownię na parterze. Bardzo proszę, o informację czy jest to dobre rozwiązanie. Pozdrawiam. :)

To jest coraz częstsze rozwiązanie i niema różnicy w efektywności działania. 30 grudnia serwisowałem kocioł u pani która ma kotłownie na poddaszu już od 8lat

Dziękuję za odpowiedź. Moje wątpliwości dotyczą nie tylko czy instalacja " da radę " ale równiez czy nie będzie nadmiernego hałasu. W przypadku budowy kotłowni na parterze jest ona przy kocioł jest obok garażu, lub w kuchni/ łazience. Na piętrze kotłownia będzie sąsiadowała z sypialnią. Nie wiem czy będzie słychać pracę pompki lub pieca. Pozdrawiam.

poza granicami polski robi się od dawna takie instalacje i jeśli się je dobrze zrobi to pięknie się odpowietrzają przez piec praktycznie nie spotyka się zapowietrzonych grzejników, co do wydajności i mocy pompki niema żadnych różnic, tylko doradzam kupno dobrej jakości pieca bo z tym hałasem to różnie bywa zawłaszcza jak się piecyk troszkę zestarzeje

Moja koleżanka mieszka ponad rok w domku z kotłownią na piętrze (dodatkowo w pomieszczeniu znajduje się odkurzacz centralny i pralnia) i jest bardzo zadowolona. Aby piec pracował cicho instalator doradził piec kondensacyjny turbo, zamknieta komora spalania powoduje, ze nia słychać pracy wentylatora. Ja także planuję takie rozwiązanie, choć my na razie będziemy korzystać z sypialni na parterze.

• 3 weeks później...