jazda27 14.01.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Witajcie, proszę o pomoc w następującej sprawie. Jestem na etapie budowy domu z płaskim dachem. Fachowcy wykonali dach prawidłowo jednak w skutek zamarznięcia wylotu rury spustowej woda i śnieg gromadziły się na dachu.W trakcie roztopów śnieg i lód zaczeły topnieć i poziom wody był na tyle wysoki , że woda przelewała się ( długo i baaaardzo dużo przez kominki wentylacyjne ). Pomimo kilku otworów zrobionych od środka z których leci woda już kilka dni mam świadomość że nadal pomiędzy wszystkimi warstwami dachu tj. stop,folia,styropian,wylewka ze spadkami,papa podładowa,papa wierzchniego krycia ) jest ogroma ilość wody , której odparowanie moim zdaniem może zająć kilka lat. Pomijam kwestię naprawy dachu bo jest to oczywiste , że trzeba to zrobić ( zalecają mi przy tym likwidację kominków ). Jak osuszyć te wszystkie warstwy dachu unikając problemów na przyszłość typu grzyg, wilgoć itp. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam i życzę mniej poważnych problemów marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 14.01.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 (edytowane) 1. Na płaskim dachu warto było od początku przewidzieć przewody grzewcze w rynnach i rurach spustowych (i nie byłoby tego problemu). 2. Jak te kominki wentylacyjne są połączone z wentylowanymi pomieszczeniami (w jaki sposób i gdzie się z nich leje)? Tak prawdę powiedziawszy po twoim opisie sytuacji widać, że ...nieźle ci "schrzaniono" ten dach Pozdr. Edytowane 14 Stycznia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.01.2011 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 .... Jestem na etapie budowy domu z płaskim dachem. Fachowcy wykonali dach prawidłowo jednak w skutek zamarznięcia wylotu rury spustowej woda i śnieg gromadziły się na dachu.W trakcie roztopów śnieg i lód zaczeły topnieć i poziom wody był na tyle wysoki , że woda przelewała się ( długo i baaaardzo dużo przez kominki wentylacyjne ). .... Zamarzł wylot rury spustowej, tutaj wystarczyła interwencja właściciela i można było udrożnić ten spust w odpowiednim czasie. Nie znam się na dachach, ale te kominki to chyba wystają kilkadziesiąt cm ponad powierzchnię.... basen (w zimie lodowisko) masz na dachu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.01.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Mam SSZ w parterówce z dachem kopertowym o nachyleniu 30o. Ilość śniegu była swego czasu tak duża, że nie tylko kominki, ale i sam komin był nim przykryty. Nie podejrzewam, że drożna rura spustowa rozwiąże problem. Wg mnie pozostaje jedynie usuwanie jego nadmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.01.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Wg mnie pozostaje jedynie usuwanie jego nadmiaru. ...no właśnie - na dachu płaskim jest to łatwiejsze i o wiele bezpieczniejsze, niż na dachu spadzistym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 16.01.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 no masz poważny problem. Teraz wiesz dlaczego większość dachów płaskich robi się membraną pcv a nie papą, bo membrana umożliwia niewielką ale jednak przenikalność pary wodnej, a z papą to niestety dupa blada. W teorii, pomiędzy papą podkładową a nawierzchniową powinny być kominki wentylacyjne tzw. jeże możesz zapytać swoich wykonawców czy o nich nie zapomnieli. Pewnym wyjściem może być doółożenie tych kominków, ale możliwe też że cała papa będzie do zrzucenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts