Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wystarczy jedno okno?

Recommended Posts

Witam,

Jak tylko pogoda pozwoli, na wiosnę ruszam z budową. Mam dylemat odnośnie okna w salonie. Planuję okno HST ok. 3200x2200h mm oraz po drugiej stronie w kuchni 1500x1500mm. Proszę o Wasze opinie, czy uważacie, że wystarczająco będzie jasno w pokoju? Dodatkowo na niekorzyść wpływa fakt, że duże okno jest w „podcieniu” nad tarasem. Czy uważacie, że niezbędne będzie dodatkowe okno w miejscu wskazanym na rysunku? Dom jest parterowy, więc podcień będzie na wysokości ok. 2800 – 2900mm. Ja wołałbym nie robić okna, ale boję się, że może być za ciemno. Proszę, kto ma doświadczenia w tej kwestii o wypowiedź

Rzut sytuacyjny w załączniku.

Pozdrawiam

salon..jpg

Ja mam w domu HST 2,7x2,2 i okno 1,4x1,4 w pokoju 6x5 okna są na tej sćianie 6m. Ilość światła jest w zupełności wystarczająca. Dodatkowo nad drzwiami HST jest zamontowana markiza która w upalne dnia zawsze jest rozwinięta. W Twoim przypadku zastanowilbym się czy nie poszerzyć drzwi do ok 4m i jednak dać dodatkowe okne takie jak w kuchni.

Napisz wg jakiego projetu budujesz dom to napewno łatwiej będzie Ci wymienić się uwagami

Edytowane przez Pan Okienko

Napisz wg jakiego projetu budujesz dom to napewno łatwiej będzie Ci wymienić się uwagami

Buduję wg Z19, natomiast wiele pozmienialiśmy więc dużo odbiega salon od oryginału. Poszerzyliśmy go oraz usunęliśmy wykusz. I właśnie tu powstaje długa ściana bez okna.

Zdecydowanie dużo "cieplej" w mieszkaniu będzie, jeśli dasz okno także od strony wschodniej. Tak duży podcień od południa powoduje, że być może żadne bezpośrednie promenie słońca nie dotrą do salonu (no, może zimą, kiedy słońce jest niżej).

Myślę, że to słuszna uwaga, którą na pewno przemyślę. Wiadomo dodatkowe okno, to większe straty ciepła (tylko to przemawia, by go tam nie było), natomiast brak tego okna może spowodować, że w pokoju nawet w słoneczny dzień będzie ciemno. Tylko z drugiej strony, czy okno od wschodu, po południu wpuści dużo światła słonecznego?