Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki tynk zewnętrzny polecacie na jednowarstwową ścianę z ytonga 36,5?

Recommended Posts

przede wszytkim to polecałbym Ci ocieplić tą ścianę - sorry za off top..

Do rzeczy:

mozliwości i kombinacji jest wiele ale ja bym polecał wg mnie najlepszą:

1. wklejenie siatki na klej

2. Tynk silikonowy

3. Alternetywnie tynk polimerowo-mineralny pomalowany farbą silikonową.

Edytowane przez coulignon

przede wszytkim to polecałbym Ci ocieplić tą ścianę - sorry za off top..

Do rzeczy:

mozliwości i kombinacji jest wiele ale ja bym polecał wg mnie najlepszą:

1. wklejenie siatki na klej

2. Tynk silikonowy

3. Alternetywnie tynk polimerowo-mineralny pomalowany farbą silikonową.

Nie po to budowałem z ytong 36,5 energo, żeby to ocieplać. Gdybym chciał ocieplać to budował bym z czegokolwiek innego.

Ocieplone w mym domu są słupy betonowe i wieńce (polistyren ekstr.)

Tynk silikonowy już też mi polecali w składzie budowlanym i ku temu się skłaniam.

Dzięki za poradę.

mieszkam w domu z ceramiki:)ocieplonej styropiankiem:)

podaj u dla ytong energo 36,5

ale jaki ma znaczeniu "U" skoro ciepło w domku docieplonym 50 cm styropianu ucieka przez okna dachowe i kominy wentylacyjne?

dom z ytonga jest wystarczająco ciepły, żeby go nie docieplać styropiankiem. mój pracownik 3 zimy wstecz wybudował taki dom i analizowaliśmy jego

rachunki za ogrzewanie - były wystarczająco niskie, żebym zdecydował się na budowę takiego domku. żeby mówić o "u" i innych "pierdołach" trzeba by wybudować obok siebie dwa identyczne domki - jeden z ceramiki ocieplonej styropianem, a drugi z ytonga bez ocieplenia (reszta czyli dach, ocieplenie stropów, okna itd. identyczne) i grzać je przez dwa sezony do identycznej temperatury itp. i wtedy można mówić o zimnym domku z ytonga i ciepłym z ceramiki albo odwrotnie.

poza tym nie pytałem o docieplenie ścian, tylko o rodzaj tynku jaki na nie położyć.

Edytowane przez barszczu

ale jaki ma znaczeniu "U" skoro ciepło w domku docieplonym 50 cm styropianu ucieka przez okna dachowe i kominy wentylacyjne?

.

Ty styropianu mial nie bedziesz wcale wiec u Ciebie bedzie uciekac w 60% przez sciany dlatego U ma znaczenie i nie tylko dla Twego przypadku ale dla wszystkich poniewaz jest podstawowym parametrem mowiacym o izolacyjnosci scian

dom z ytonga jest wystarczająco ciepły, żeby go nie docieplać styropiankiem.

poza tym nie pytałem o docieplenie ścian, tylko o rodzaj tynku jaki na nie położyć.

czy bedzie wystarczajaco cieply i oszczedny to sie dopiero przekonasz mieszkajac w nim, chyba ze wierzysz ulotkom:)

poczekaj z tym tynkiem do czasu jak zaczniesz grzac, bo mozesz sie przejechac na samym ytongu, nawet energo

a ja jak widzisz docieplac Ci nie kazalem tylko wstrzymac sie ewentualnie z tynkiem abys tych samych kosztow przypadkiem 2x nie poniosl

toc jednak Twe pieniadze wiec wydaj wg uznania

teraz nie chcesz styropianku na ytonga ale chcesz tynk ktory nie oddycha??

na ytong to tylko mineralny isc powinien:p

widzisz, dopiero teraz nauczyłeś się czytać ze zrozumieniem? pytałem o TYNK a nie o STYROPIAN na ytonga

widze ze to Ty nie bardzo skladac litery ze zrozumieniem potrafisz, przeczytaj moj pierwszy post, dla ulatwienia zebys sie nie zgubil:

poczekaj z tym tynkiem do czasu jak zaczniesz grzac, bo mozesz sie przejechac na samym ytongu, nawet energo

gdzie tu styropian proponuje??

czyli tylko tynk mineralny oddycha?

nie tylko mineralny

reszte znajdziesz w folderach prod tynkow

Edytowane przez face

Ty styropianu mial nie bedziesz wcale wiec u Ciebie bedzie uciekac w 60% przez sciany dlatego U ma znaczenie i nie tylko dla Twego przypadku ale dla wszystkich poniewaz jest podstawowym parametrem mowiacym o izolacyjnosci scian

to jest tylko twoja wersja, rozumiem w takim razie że jesli nie ocieplę domu styropianem to 60 % ciepła ucieknie mi przez ściany, tak?

czy bedzie wystarczajaco cieply i oszczedny to sie dopiero przekonasz mieszkajac w nim, chyba ze wierzysz ulotkom:)

nie doczytałeś: zanim się zdecydowałem poodwiedzałem w zimie dwa domki z ytong 36,5 1-warstw. i pogadałem z ich właścicielami o kosztach ogrzewania

a ja jak widzisz docieplac Ci nie kazalem tylko wstrzymac sie ewentualnie z tynkiem abyś tych samych kosztow przypadkiem 2x nie poniosl

A ja tylko prosiłem o doradztwo rodzaju tynku, a nie pytałem o ty czy mam wstrzymać się z dociepleniem.

na ytong to tylko mineralny isc powinien:p

tynk silikonowy wg Ciebie nie jest oddychający? Chyba kiepskim doradcą jesteś, wypowiadasz się, a twoje doradzanie sugeruje docieplanie domu, a nie odnosi się do

zadanego pytania

to jest tylko twoja wersja, rozumiem w takim razie że jesli nie ocieplę domu styropianem to 60 % ciepła ucieknie mi przez ściany, tak?

sporzadz audyt to sie przekonasz dokladnie, ktoredy i ile procentowo ciepla ucieka

nie doczytałeś: zanim się zdecydowałem poodwiedzałem w zimie dwa domki z ytong 36,5 1-warstw. i pogadałem z ich właścicielami o kosztach ogrzewania

powienienes wiedziec ze dom domowi nie rowny, a wlasciciele czesto koloryzuja koszta

A ja tylko prosiłem o doradztwo rodzaju tynku, a nie pytałem o ty czy mam wstrzymać się z dociepleniem.

a ja Ci tylko doradzilem , do tego bardzo slusznie

tynk silikonowy wg Ciebie nie jest oddychający? Chyba kiepskim doradcą jesteś, wypowiadasz się, a twoje doradzanie sugeruje docieplanie domu, a nie odnosi się do

zadanego pytania

zacytuj ma wypowiedz w ktorej zaproponowalem Ci ocieplenie i przestan przekrecac

zacytuj gdzie stwierdzilem ze silikonowy tynk oddycha badz nie

jesli decydujesz sie na jakas technologie to moze od poczatku do konca - to tyle co do tynku silikonowego na ytong

poki co nic Ci nie kazalem ani nie zmuszalem i nie musisz sie zupelnie kierowac moim zdaniem - obys tylko nie zaplakal tu na forum za rok lub 2 i nie zalozyl watku "czym ocieplac sciane z ytongu pokryta tynkiem silikonowym"

tyle w temacie i obym blednie zakladal a Twoj ytong oby Cie nie zawiodl:)

Edytowane przez face

sporzadz audyt to sie przekonasz dokladnie, ktoredy i ile procentowo ciepla ucieka

nie omieszkam - jak tylko dom zamieszkam i miną ze dwie zimy

powienienes wiedziec ze dom domowi nie rowny, a wlasciciele czesto koloryzuja koszta

Z właścicielami przejrzałem głównie rachunki za ogrzewanie, a że dom domowi nierówny to fakt, mój będzie dokładniej wykonany od domków rozważanych (z ytong 36,5 energo, a nie ze zwykłego ytong 36,5). Mój domek też będzie miał dokładniej i lepiej od w/w docieplone wieńce i balkony - newralgiczne miejsca (polistyren XPS 6 cm) W obu przykładowych domkach z ytong 36,5 chowają sie małe dzieci i ich właściciele trzymają w zimie 21-23 stopnie, wg mnie nawet za ciepło. Skoro więc nie bankrutują z powodu wydatków na ogrzewanie to znaczy, że jest OK.

Jeden z nich jest moim pracownikiem i w jego bardzo poważnym interesie byłoby mi odradzać ytong gdyby coś było nie tak po 3 latach użytkowania domu. Do tego mieszka poza miastem, w odsłoniętym miejscu, wystawionym na mocne działanie wiatrów z przełęczy dukielskiej, które czesem tak wieją, że trudno ustać na nogach.

Jak przejrzałem sporo wątków na tym forum to wydaje mi się, że to raczej lobby styropianowe koloryzuje zalety styropianu.

a ja Ci tylko doradzilem , do tego bardzo slusznie

Doradziłeś mi ale nie w temacie o który prosiłem, a czy słusznie? to chyba Twoje zdanie, moje niestety nie.

zacytuj ma wypowiedz w ktorej zaproponowalem Ci ocieplenie i przestan przekrecac

nie proponowałeś mi ocieplenia tylko sugerowałeś, żebym wstrzymał się z tynkowaniem, bo może...: proszę cytat poniżej:

zacytuj gdzie stwierdzilem ze silikonowy tynk oddycha badz nie

jesli decydujesz sie na jakas technologie to moze od poczatku do konca - to tyle co do tynku silikonowego na ytong

Proszę bardzo, to Twoja wypowiedź na temat mojej w temacie, że skłaniam się ku tynkowi silikonowemu:

na ytong to tylko mineralny isc powinien

Czyli, niby to ja chciałem tynk który nie oddycha - silikonowy, bo tylko o takim napisałem, że się ku niemu skłaniam?

poki co nic Ci nie kazalem ani nie zmuszalem i nie musisz sie zupelnie kierowac moim zdaniem - obys tylko nie zaplakal tu na forum za rok lub 2 i nie zalozyl watku "czym ocieplac sciane z ytongu pokryta tynkiem silikonowym"

ależ ten wątek kompletnie tego nie dotyczy - mógłbym zapłakać, że mi brud siada na tynku silikonowym i coście mi tu radzili na tym forum, co to za badziewie ten tynk silikonowy! nieprawdaż?

tyle w temacie i obym blednie zakladal a Twoj ytong oby Cie nie zawiodl:)

no właśnie - tyle w temacie - chyba, że masz coś do powiedzenia na temat rodzaju tynku bezpośrednio na beton komórkowy

Edytowane przez barszczu