Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowe ustawienie okna w ścianie

Recommended Posts

Aktualnie dom posiada 2 warstwy ocieplenia

Z zewnątrz wygląda to niestety ta tak:

styropian 8cm

pustak 20cm (okno,jego brzegi nie dotykają styropianu)

styropian 5 cm

pustak 12 cm.

Chcemy wymienić okna na nowe, tylko nie wiemy w którym miejscu muru

powinny być one umieszczone, żeby uniknąć mostków termicznych? Montaż ciepły, zimny? Zdania ekip

monterskich są podzielone.

Czytaliśmy ogólne wskazania dotyczące konieczności dostosowania

montażu okna do rodzaju ścian zawarte w instrukcji ITB 421/2006, ale

żadne z nich nie pasują do naszych. Sami nie wiemy czy mamy traktować

nasze ściany jako 2-warstwowe, 3-warstwowe czy jeszcze jakieś inne?

Mam dokładnie taki sam mur (stary budynek) z tym, że tą zewnętrzną warstwę styropianu zarządziłem sam... :-) Okna wstawiłem w warstwie środkowej ocieplenia (tej bliżej wnętrza), a ościeża także ociepliłem styropianem. Zero mostków cieplnych, zero roszenia, a dodatkowo okno jest głębiej osadzone, a więc mniej narażone na bezpośrednie działanie deszczu. Z pełnym przekonaniem polecam.

Rozważałam takie rozwiązanie, jednak w moim przypadku gdzie na zewnątrz ściany jest cały pustak a od środka połówka spowoduje to za duże zagłębienie okna. Parapet wewnątrz będzie miał kilkanaście centymetrów, a na zewnątrz ponad 30. Takie ustawienie okna ograniczy dopływ światła - okno jest nieduże 120x150.

Czy istnieje możliwość montażu bliżej lica muru zewnętrznego z zachowaniem izolacji termicznej?