tadorotata 15.01.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Aktualnie dom posiada 2 warstwy ociepleniaZ zewnątrz wygląda to niestety ta tak:styropian 8cmpustak 20cm (okno,jego brzegi nie dotykają styropianu) styropian 5 cmpustak 12 cm. Chcemy wymienić okna na nowe, tylko nie wiemy w którym miejscu murupowinny być one umieszczone, żeby uniknąć mostków termicznych? Montaż ciepły, zimny? Zdania ekipmonterskich są podzielone. Czytaliśmy ogólne wskazania dotyczące konieczności dostosowaniamontażu okna do rodzaju ścian zawarte w instrukcji ITB 421/2006, ależadne z nich nie pasują do naszych. Sami nie wiemy czy mamy traktowaćnasze ściany jako 2-warstwowe, 3-warstwowe czy jeszcze jakieś inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 15.01.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Mam dokładnie taki sam mur (stary budynek) z tym, że tą zewnętrzną warstwę styropianu zarządziłem sam... Okna wstawiłem w warstwie środkowej ocieplenia (tej bliżej wnętrza), a ościeża także ociepliłem styropianem. Zero mostków cieplnych, zero roszenia, a dodatkowo okno jest głębiej osadzone, a więc mniej narażone na bezpośrednie działanie deszczu. Z pełnym przekonaniem polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadorotata 15.01.2011 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Rozważałam takie rozwiązanie, jednak w moim przypadku gdzie na zewnątrz ściany jest cały pustak a od środka połówka spowoduje to za duże zagłębienie okna. Parapet wewnątrz będzie miał kilkanaście centymetrów, a na zewnątrz ponad 30. Takie ustawienie okna ograniczy dopływ światła - okno jest nieduże 120x150. Czy istnieje możliwość montażu bliżej lica muru zewnętrznego z zachowaniem izolacji termicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts