Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awaria turbiny

Puszka

Recommended Posts

Witam

Nawaliła mi dziś turbina kominkowa. Silnik buczy ale się nie kręci.

Budowa turbiny jest bardzo prosta. Silnik+ kondensator + termostat (termostat załącza silnik dopiero wtedy gdy dostanie się odpowiednio ciepłe powietrze z kominka)

Na kondensatorze pisze że ma być 1,5uF. Dokonałem pomiaru starym miernikiem i wyszło ze ma 0,8uF. Ale nie mam pewności czy miernik jest sprawny. Czy moze być to problem tego kondensatora??

Termostat jest sprawny gdyż prawidłowo włącza i wyłącza silnik (oczywiście tylko buczenie)

Silnik tak jak pisałem tylko buczy a nie kręci się. Jeżeli pomagam mu kręcić się ręką nic się nie dzieje. Ale jeśli obróce go ręką (przy załączonym napięciu) ale w drugą strone niż powinien się kręcić, powraca na miejsce w jakim był zanim go pokręciłem.

Czy powyższe objawy sugerują ze silnik jest spalony czy może problem leży gdzie indziej??

Pozdrawiam

Puszka

Witam

Nawaliła mi dziś turbina kominkowa. Silnik buczy ale się nie kręci.

Budowa turbiny jest bardzo prosta. Silnik+ kondensator + termostat (termostat załącza silnik dopiero wtedy gdy dostanie się odpowiednio ciepłe powietrze z kominka)

Na kondensatorze pisze że ma być 1,5uF. Dokonałem pomiaru starym miernikiem i wyszło ze ma 0,8uF. Ale nie mam pewności czy miernik jest sprawny. Czy moze być to problem tego kondensatora??

Termostat jest sprawny gdyż prawidłowo włącza i wyłącza silnik (oczywiście tylko buczenie)

Silnik tak jak pisałem tylko buczy a nie kręci się. Jeżeli pomagam mu kręcić się ręką nic się nie dzieje. Ale jeśli obróce go ręką (przy załączonym napięciu) ale w drugą strone niż powinien się kręcić, powraca na miejsce w jakim był zanim go pokręciłem.

Czy powyższe objawy sugerują ze silnik jest spalony czy może problem leży gdzie indziej??

Pozdrawiam

Puszka

Jaka turbina?

Kol.nie koniecznie 80.zł masz tu link do sklepu za 27.60 zł brt. http://thermoplus.pl/katalog/termostaty/termostaty-do-zabudowy/r12.html

Pozdrawiam Rik

Witam

dzieki za linka sprobuje (ja wertowalem po stronie allegro i darco - i tam spotkalem termostat podobniejszy ;) do mojego, ktory wyciagnalem z moje turbinki)

-ok WYBRAŁEM TERMOSTAT R12-3 z wytrzymaloscia kapilary do 135 st. i zakresem pracy termostatu 30 - 110 st chyba starczy?

pozdr waldeken

nie znam sie za bardzo na elektryce ale jesli to nie termostat to usterka moze byc zwiazana z walnieciem kondensatora o ktorym pisal PUSZKA (na logike to taki starter dla silnika ) stad to buczenie silnika jakby chcial a nie mogl;) ale niestety nie wiem gdzie on moze byc - u mnie nie widac ;)