Puszka 15.01.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Witam Nawaliła mi dziś turbina kominkowa. Silnik buczy ale się nie kręci. Budowa turbiny jest bardzo prosta. Silnik+ kondensator + termostat (termostat załącza silnik dopiero wtedy gdy dostanie się odpowiednio ciepłe powietrze z kominka) Na kondensatorze pisze że ma być 1,5uF. Dokonałem pomiaru starym miernikiem i wyszło ze ma 0,8uF. Ale nie mam pewności czy miernik jest sprawny. Czy moze być to problem tego kondensatora?? Termostat jest sprawny gdyż prawidłowo włącza i wyłącza silnik (oczywiście tylko buczenie) Silnik tak jak pisałem tylko buczy a nie kręci się. Jeżeli pomagam mu kręcić się ręką nic się nie dzieje. Ale jeśli obróce go ręką (przy załączonym napięciu) ale w drugą strone niż powinien się kręcić, powraca na miejsce w jakim był zanim go pokręciłem. Czy powyższe objawy sugerują ze silnik jest spalony czy może problem leży gdzie indziej?? Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.01.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 No trzeba by elektryka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.01.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Witam Nawaliła mi dziś turbina kominkowa. Silnik buczy ale się nie kręci. Budowa turbiny jest bardzo prosta. Silnik+ kondensator + termostat (termostat załącza silnik dopiero wtedy gdy dostanie się odpowiednio ciepłe powietrze z kominka) Na kondensatorze pisze że ma być 1,5uF. Dokonałem pomiaru starym miernikiem i wyszło ze ma 0,8uF. Ale nie mam pewności czy miernik jest sprawny. Czy moze być to problem tego kondensatora?? Termostat jest sprawny gdyż prawidłowo włącza i wyłącza silnik (oczywiście tylko buczenie) Silnik tak jak pisałem tylko buczy a nie kręci się. Jeżeli pomagam mu kręcić się ręką nic się nie dzieje. Ale jeśli obróce go ręką (przy załączonym napięciu) ale w drugą strone niż powinien się kręcić, powraca na miejsce w jakim był zanim go pokręciłem. Czy powyższe objawy sugerują ze silnik jest spalony czy może problem leży gdzie indziej?? Pozdrawiam Puszka Jaka turbina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldeken 15.01.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Mam dzis to samo - ale po zmostkowaniu kabli idacych do termostatu silnik chodzi prawidlowo wiec moze jednak termostat? ok 80 zł w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldeken 15.01.2011 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 http://www.forumbudowlane.pl/vt/21119/0/turbina-kominkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikmen 16.01.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Mam dzis to samo - ale po zmostkowaniu kabli idacych do termostatu silnik chodzi prawidlowo wiec moze jednak termostat? ok 80 zł w necie Kol.nie koniecznie 80.zł masz tu link do sklepu za 27.60 zł brt. http://thermoplus.pl/katalog/termostaty/termostaty-do-zabudowy/r12.html Pozdrawiam Rik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldeken 16.01.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Kol.nie koniecznie 80.zł masz tu link do sklepu za 27.60 zł brt. http://thermoplus.pl/katalog/termostaty/termostaty-do-zabudowy/r12.html Pozdrawiam Rik Witam dzieki za linka sprobuje (ja wertowalem po stronie allegro i darco - i tam spotkalem termostat podobniejszy do mojego, ktory wyciagnalem z moje turbinki) -ok WYBRAŁEM TERMOSTAT R12-3 z wytrzymaloscia kapilary do 135 st. i zakresem pracy termostatu 30 - 110 st chyba starczy? pozdr waldeken nie znam sie za bardzo na elektryce ale jesli to nie termostat to usterka moze byc zwiazana z walnieciem kondensatora o ktorym pisal PUSZKA (na logike to taki starter dla silnika ) stad to buczenie silnika jakby chcial a nie mogl;) ale niestety nie wiem gdzie on moze byc - u mnie nie widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts