bohusz 25.01.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Ha - dobre To co powiesz o wczesniejszej wypowiedzi Bohusza? Jest bardziej rozbudowana i merytorycznie lepsza? JA 1111111111, PRZEPRASZAM ALE, dziesięć ......... w bok ode mnie. Se pisze tak jak se pisze i nie Tobie jest oceniać, albo dawać do oceny moje posty. Poprostu nie czytaj moich postów. Wręcz zabraniam Ci czytania moich postów, nie mięęęęszaj moich wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 26.01.2011 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Przykro mi Bohusz ale kazdy, kto wypowiada sie publicznie musi sie liczyc z tym, ze jego wypowiedzi beda publicznie komentowane. Ciesz sie, ze nie jestes politykiem;-)Powyzsze nie jest granatem zaczepnym (bardzo mi sie podoba to sformulowanie- autorem jest Eniu) tylko stwierdzeniem faktu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 26.01.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Przykro mi Bohusz ale kazdy, kto wypowiada sie publicznie musi sie liczyc z tym, ze jego wypowiedzi beda publicznie komentowane. Ciesz sie, ze nie jestes politykiem;-) Powyzsze nie jest granatem zaczepnym (bardzo mi sie podoba to sformulowanie- autorem jest Eniu) tylko stwierdzeniem faktu. Pozdrawiam. Istotnym jest wypowiadanie się w swoim imieniu i zaznaczenie wyraźne że to Twoja interpretacja i rozumienie "faktów" Taka informacja, ode mnie dla zwiększenia czytelności dla Ciebie i abyś nie musiał stwierdzać faktów. Tak opłacam profil płatny w konkretnym jednoznacznym celu. Myślałem że ten fakt bez dodatkowych Twoich komentarzy jest zrozumiały. Było to zresztą wałkowane już kilkakrotnie tutaj. Napisałem jednoznacznie gdzie według mnie ma być wyczystka, zgodnie z tematem. No ale Ty swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.01.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 granat zaczepny jest chyba zapożyczony ... faktycznie przydatny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 26.01.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 ...Napisałem jednoznacznie gdzie według mnie ma być wyczystka, zgodnie z tematem. No ale Ty swoje Ale przyznasz chyba, ze jakbys sie wysilil to dalbys rade napisac wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 26.01.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 "zdeponować pod ziemią" to też zapożyczone? Bo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 26.01.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 No to inna rozmowa. Jakbym się wysilił, skupił, to nawet jestem w stanie taką wyczystkę zrobić (zabudować)Dodam więcej, nawet jestem w stanie zrobić dodatkowe rewizje w kominie, w celu uproszczenia jege ewentualnego wyczyszczenia, bo przeta zdażają się różniste dziwne sytuacje i takowe rewizje znacznie upraszczają działania mające na celu przywrócić sprawność komina. Już w tym nowym 2011 roku takich sytuacji ja osobiście miałem 4 sztuki..Zasada: nie komplikujmy co jest sprawdzone. Pamiętajmy że działamy w Polsce i polskiej rzeczywistości, klimatycznej, przyzwyczajeniowej, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 26.01.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 misiakulka czas schnięcie drewna zależy też od jego rodzaju. Poniżej podany jest czas schnięcia poszczególnych rodzajów drewna w warunkach naturalnych: - topola, świerk - 1 rok, - lipa, olcha, brzoza - 1,5 roku, - buk, jesion, drzewa owocowe -2 lata, - dąb - 2,5 do 3 lat. A posiadasz może wiedzę jak przyśpieszyć te warunki naturalne? Zamówiłem już u leśnika trochę dębiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.01.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Witam. Wsadzasz na 4 tygodnie swoje drewno do suszarni w tartaku ... Oczywiście zapłacić trzeba Jak płacić nie chcesz, to tniesz, łupisz i rąbiesz na szczapki (4-6 z takiego przysłowiowego pieńka) i układasz w takim miejscu gdzie jest przeciąg i zadaszenie (spore, żeby nie zacinał deszcz) a także brak kontaktu z gruntem (np. legary). Dobre przygotowanie drewna i odpowiednie miejsce na jego składowanie przyśpiesza suszenie. Takiego dąbka przygotowanego w ten sposób, po półtorej roku można już śmiało wsadzać do ognia. Zawsze warto mieć wilgotnościomierz (koszt niewielki, około 80-100 zł). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 26.01.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 A posiadasz może wiedzę jak przyśpieszyć te warunki naturalne? Zamówiłem już u leśnika trochę dębiny Tak jak opisał Forest. Mogę tylko dodać, że dębina ma bardzo grubą korę. Dąb szybciej wysycha jak go okorujemy ale jak będziesz rąbał na ćwiartki, to przeważnie kora sama odleci. Składaj drewno w słonecznym i przewiewnym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 26.01.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 u mnie do schnięcia jest dąb, grab i coś z białą korą. warunki kiepskie, nie przyznam się jakie:) poprawię je latem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 26.01.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 u mnie do schnięcia jest dąb, grab i coś z białą korą. warunki kiepskie, nie przyznam się jakie:) poprawię je latem! Białą korę ma brzoza i topola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 26.01.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Białą korę ma brzoza i topola. Jeszcze porosły pleśnią dąb białawy być możne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.01.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 "zdeponować pod ziemią" to też zapożyczone? Bo mi się podoba Cieszę sie ,że Ci sie spodobało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.01.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 u mnie do schnięcia jest dąb, grab i coś z białą korą. warunki kiepskie, nie przyznam się jakie:) poprawię je latem! Biale to może sie zrobic drewno ktore ktoś ( mądry!)włoży do piwnicy w celu wyschnięcia - to sie nazywa biala pleśń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 27.01.2011 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 wersja z piwnicą odpada, nie posiadamta biała kora taka głaciutka, brzoza może? idealna na rozpałkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.01.2011 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 wersja z piwnicą odpada, nie posiadam ta biała kora taka głaciutka, brzoza może? idealna na rozpałkę oczywiście ,że brzózka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrŚwica 31.01.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Witam wszystkich.Dobrze jest już na etapie budowy komina , orientować się jak będziemy chcieli ustawić kominek względem komina. Bardzo często okazuję się , że koniecznie jest "przenoszenie" wyczystki na inną stronę komina. Sprawa tyczy się głównie kominów ceramicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 31.01.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Bardzo słuszna i na miejscu uwaga. Zresztą sam o tym pisałem w którymś z tematów. No ale powtórzenie nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 31.01.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Witam wszystkich. Dobrze jest już na etapie budowy komina , orientować się jak będziemy chcieli ustawić kominek względem komina. Bardzo często okazuję się , że koniecznie jest "przenoszenie" wyczystki na inną stronę komina. Sprawa tyczy się głównie kominów ceramicznych. Racja ! z tym że problem jest głębszy bo architekci i budowlańcy bywają leniwi i nie chce im się ruszyć kapucyną w tym względzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts