Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie zrobić wyczystkę?

pietiak30

Recommended Posts

Ha - dobre :-) To co powiesz o wczesniejszej wypowiedzi Bohusza?

Jest bardziej rozbudowana i merytorycznie lepsza?

JA 1111111111, PRZEPRASZAM ALE, dziesięć ......... w bok ode mnie. Se pisze tak jak se pisze i nie Tobie jest oceniać, albo dawać do oceny moje posty.

Poprostu nie czytaj moich postów. Wręcz zabraniam Ci czytania moich postów, nie mięęęęszaj moich wypowiedzi :stirthepot:

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przykro mi Bohusz ale kazdy, kto wypowiada sie publicznie musi sie liczyc z tym, ze jego wypowiedzi beda publicznie komentowane. Ciesz sie, ze nie jestes politykiem;-)

Powyzsze nie jest granatem zaczepnym (bardzo mi sie podoba to sformulowanie- autorem jest Eniu) tylko stwierdzeniem faktu.

Pozdrawiam.

Przykro mi Bohusz ale kazdy, kto wypowiada sie publicznie musi sie liczyc z tym, ze jego wypowiedzi beda publicznie komentowane. Ciesz sie, ze nie jestes politykiem;-)

Powyzsze nie jest granatem zaczepnym (bardzo mi sie podoba to sformulowanie- autorem jest Eniu) tylko stwierdzeniem faktu.

Pozdrawiam.

Istotnym jest wypowiadanie się w swoim imieniu i zaznaczenie wyraźne że to Twoja interpretacja i rozumienie "faktów"

Taka informacja, ode mnie dla zwiększenia czytelności dla Ciebie i abyś nie musiał stwierdzać faktów.

Tak opłacam profil płatny w konkretnym jednoznacznym celu. Myślałem że ten fakt bez dodatkowych Twoich komentarzy jest zrozumiały. Było to zresztą wałkowane już kilkakrotnie tutaj.

Napisałem jednoznacznie gdzie według mnie ma być wyczystka, zgodnie z tematem.

No ale Ty swoje

No to inna rozmowa. Jakbym się wysilił, skupił, to nawet jestem w stanie taką wyczystkę zrobić (zabudować)

Dodam więcej, nawet jestem w stanie zrobić dodatkowe rewizje w kominie, w celu uproszczenia jege ewentualnego wyczyszczenia, bo przeta zdażają się różniste dziwne sytuacje i takowe rewizje znacznie upraszczają działania mające na celu przywrócić sprawność komina. Już w tym nowym 2011 roku takich sytuacji ja osobiście miałem 4 sztuki..

Zasada: nie komplikujmy co jest sprawdzone. Pamiętajmy że działamy w Polsce i polskiej rzeczywistości, klimatycznej, przyzwyczajeniowej, itp.

misiakulka czas schnięcie drewna zależy też od jego rodzaju.

Poniżej podany jest czas schnięcia poszczególnych rodzajów drewna w warunkach naturalnych:

- topola, świerk - 1 rok,

- lipa, olcha, brzoza - 1,5 roku,

- buk, jesion, drzewa owocowe -2 lata,

- dąb - 2,5 do 3 lat.

A posiadasz może wiedzę jak przyśpieszyć te warunki naturalne? Zamówiłem już u leśnika trochę dębiny

Witam.

Wsadzasz na 4 tygodnie swoje drewno do suszarni w tartaku ...

Oczywiście zapłacić trzeba :)

Jak płacić nie chcesz, to tniesz, łupisz i rąbiesz na szczapki (4-6 z takiego przysłowiowego pieńka) i układasz w takim miejscu gdzie jest przeciąg i zadaszenie (spore, żeby nie zacinał deszcz) a także brak kontaktu z gruntem (np. legary). Dobre przygotowanie drewna i odpowiednie miejsce na jego składowanie przyśpiesza suszenie. Takiego dąbka przygotowanego w ten sposób, po półtorej roku można już śmiało wsadzać do ognia.

Zawsze warto mieć wilgotnościomierz (koszt niewielki, około 80-100 zł).

Pozdrawiam.

A posiadasz może wiedzę jak przyśpieszyć te warunki naturalne? Zamówiłem już u leśnika trochę dębiny

Tak jak opisał Forest.

Mogę tylko dodać, że dębina ma bardzo grubą korę. Dąb szybciej wysycha jak go okorujemy ale jak będziesz rąbał na ćwiartki, to przeważnie kora sama odleci.

Składaj drewno w słonecznym i przewiewnym miejscu.

Witam wszystkich.

Dobrze jest już na etapie budowy komina , orientować się jak będziemy chcieli ustawić kominek względem komina. Bardzo często okazuję się , że koniecznie jest "przenoszenie" wyczystki na inną stronę komina. Sprawa tyczy się głównie kominów ceramicznych.

Racja !

z tym że problem jest głębszy bo architekci i budowlańcy bywają leniwi i

nie chce im się ruszyć kapucyną w tym względzie