Łukasz80 15.01.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 witajcie, buduję domek parterowy + poddasze. Narazie chciałbym wykończyć parter, a poddasze dopiero w późniejszym czasie (z powodów finansowych, oraz że na obecną chwilę nie potrzeba nam tylu pokoi). Dom będzie ocieplony z zewnątrz, klatkę schodową zamknę u góry ścianką i drzwiami. Co muszę ocieplić na poddaszu, aby mieszkać na dole? Myślę nad ociepleniem płyty od góry (przygotowanie pod wylewki), żeby ciepło nie uciekało z parteru przez sufity, a co ze skosami i ściankami kolankowymi? Nic się nie będzie skraplać, albo coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.01.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Zaizoluj dobrze strop dociepleniem, które ma iść na podłogę oraz tym, które docelowo później trafi między krokwie razem z paroizolacją. Pamiętaj, że piętro musisz odciąć szczelnie od parteru. Uciekające ciepło spowoduje wykraplanie się pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 16.01.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 tylko strop należy ocieplić dachu nie musisz, daj grubszy styropian an ocieplenie stropu minimum 10 cm bo nie wiadomo kiedy będziesz z góry korzystał i na styropian folie i wylewkę. Jeżeli masz zbiornik wyrównawczy na strych nie zapomni go ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.01.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Uważasz, że 10cm wystarczy? To co teoretycznie zaoszczędzi niekupując reszty na dach, wyda na ogrzewanie. Większość budujących parterówki ten element dociepla dwukrotnie większą warstwą izolacji niż ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 16.01.2011 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 dzięki, w takim razie ocieplam strop. Myślę, że bez ocieplenia skosów będzie to jeden sezon grzewczy. Na wiosnę 2012 zacznę sobie sam powoli docieplać poddasze...mam nadzieję że nie wydam zbyt wiele więcej na ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 23.01.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Uważasz, że 10cm wystarczy? To co teoretycznie zaoszczędzi niekupując reszty na dach, wyda na ogrzewanie. Większość budujących parterówki ten element dociepla dwukrotnie większą warstwą izolacji niż ściany. napisałem minimum 10 cm styro a nie że wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 02.03.2011 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Zaizoluj dobrze strop dociepleniem, które ma iść na podłogę oraz tym, które docelowo później trafi między krokwie razem z paroizolacją. Pamiętaj, że piętro musisz odciąć szczelnie od parteru. Uciekające ciepło spowoduje wykraplanie się pary wodnej. a mam jeszcze pytanie, ocieple strop i na to wylewka, a jeśli chodzi o skosy to czy mogę ułożyć wełnę na grubość krokwi i tak zostawić do czasu, dopóki nie zacznę wykończać poddasza, tzn wtedy dam reszte wełny i paraizolację ... pytam bo chciałbym tylko zasłonić membranę przed UV. Podsumowując: Może być goła wełna za skosach czy musi być zakończona paraizolacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts