Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec 28KW na okolo 250 m .ogrzewanej powierzchni ?

12345hose

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Niedługo stanę przed koniecznością wykonania instalacji co w domu tzn juz jest rozprowadzona tymi peksami tylko brakuje całej reszty . Prosiłbym Was o odpowiedź na parę pytań ( rad ) dotyczących wyboru tych rzeczy

1. Czy jest sens ładować taki mocny piec na taki metraż ? dom jest z thermopora 30ki i dojdzie jeszcze 12 cm steropianu (ile taki piec może zeżreć węgla) Jakiego producenta pieca warto wziąść pod uwagę , zaproponowano mi dwóch : DEFRO i KAMEN ( nie chcę wydawać zbyt dużo ) wolę wymienić na nowy za 15 lat

2. Co lepiej zamontować grzejniki żeberkowe aluminiowe czy panelówki 2 płytowe ( czytaj taniej )

3. Czy są jakieś tańsze nienajgorszej jakości grzejniki panelowe mogące zastąpić firmę KERMI

acha jeszcze okolo 100 m kwadratowych podłogówki będzie

Pytam ponieważ jestem zielony a musze zaplanować wydatki przed wzięciem kredytu

z góry dzięki za podpowiedzi

Edytowane przez 12345hose

Hmm... jaka wentylacja .. jest kilka przewodów wentylacyjnych w gotowych kształtkach kominów leyera ( zdaje się,że w sumie 4 przewody wentylacyjne przy kominach i jeszcze chyba 2 dodatkowe tam w piwnicy ale w nieogrzewanych pomieszczeniach . Jakie to ma dokładnie wymiary nie wiem ...

A odnośnie ocieplenia to szczerze mówiąc myślałem , że 12 cm to wydoli ... ;) Może sie będę ratował troche drewnem , bo las mam zaraz obok ;) co prawda nie mój , ale jest .

Więc mam rozumiec że ten 28KW w zupełności wystarczy . Dzięki i pozdrawiam doradców