12345hose 15.01.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Witam forumowiczów Niedługo stanę przed koniecznością wykonania instalacji co w domu tzn juz jest rozprowadzona tymi peksami tylko brakuje całej reszty . Prosiłbym Was o odpowiedź na parę pytań ( rad ) dotyczących wyboru tych rzeczy 1. Czy jest sens ładować taki mocny piec na taki metraż ? dom jest z thermopora 30ki i dojdzie jeszcze 12 cm steropianu (ile taki piec może zeżreć węgla) Jakiego producenta pieca warto wziąść pod uwagę , zaproponowano mi dwóch : DEFRO i KAMEN ( nie chcę wydawać zbyt dużo ) wolę wymienić na nowy za 15 lat 2. Co lepiej zamontować grzejniki żeberkowe aluminiowe czy panelówki 2 płytowe ( czytaj taniej ) 3. Czy są jakieś tańsze nienajgorszej jakości grzejniki panelowe mogące zastąpić firmę KERMI acha jeszcze okolo 100 m kwadratowych podłogówki będzie Pytam ponieważ jestem zielony a musze zaplanować wydatki przed wzięciem kredytuz góry dzięki za podpowiedzi Edytowane 15 Stycznia 2011 przez 12345hose Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.01.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Moim zdaniem moc kotła jest za duża. Jakie jest zapotrzebowanie na moc do ogrzewania w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12345hose 16.01.2011 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 W projekcie pisze 26 kW z tym ze gazowy szafkowy firmy Vaillant typu VU-260XE-H , ja w ogóle nie dociągam gazu .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.01.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 jaka wentylacja bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12345hose 18.01.2011 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Hmm... jaka wentylacja .. jest kilka przewodów wentylacyjnych w gotowych kształtkach kominów leyera ( zdaje się,że w sumie 4 przewody wentylacyjne przy kominach i jeszcze chyba 2 dodatkowe tam w piwnicy ale w nieogrzewanych pomieszczeniach . Jakie to ma dokładnie wymiary nie wiem ... A odnośnie ocieplenia to szczerze mówiąc myślałem , że 12 cm to wydoli ... Może sie będę ratował troche drewnem , bo las mam zaraz obok co prawda nie mój , ale jest . Więc mam rozumiec że ten 28KW w zupełności wystarczy . Dzięki i pozdrawiam doradców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts