Malgorzatah 15.01.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Postanowilismy spedzic weekend w naszym domu letniskowym. Domek ma ogrzewanie kominkowe. Z rozpaleniem w kominku nie bylo zadnego problemu, ale na pietrze po pewnym czasie zzaczelo sie dymic a pozniej palic przry podlodze. Kiedy straz przyjechala ( oczywiscie do tego czasu pozar byl prawie ugaszony) oderwala podloge w miejscu, gdzie konczyl sie odplyw rury odprowadzajacej powietrze. Okazalo sie , ze ta rura zaczela sie palic, welna mineralna co ja otaczala. Obylo sie bez wiekszych strat (ubezpieczenie pokrylo koszty), ale wciaz intryguje mnie pytanie co bylo przyczvna tego pozaru. Dom byl mocno wyziebiony, a tego dnia bylo chyba z -10 stopni. Wiec co bylo przyczyna pozaru:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.01.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Mniemam że zapalił sie strop w okolicach przejścia komina? stawiam że komin był murowany z cegły i jest bez żadnego wkładu w srodku. Był trochę nieszczelny ale jak był bardzo zimny i dostał ognia to zrobił się bardzo nieszczelny. Poleciały iskry i niespodzianka gotowa. Tak myśle bo nie napisałaś zbyt wiele. A historia zna takie przypadki: tak spłonęło schronisko "hata socjologa" w bieszczadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.01.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 No a nie zrobiliście zdjęć? Przecież przyczyna pożaru jest oczywista. Pożrednio palacz, bo rozpalił w kominku, a bezpośrednio wadliwie zrobiona instalacja kominka. No daj fotki jakieś. Ktoś tu pisał, że wełna się nie pali..... A więc rada oczywista dla tych co mają wełne w obudowie: zakupcie jak najszybciej gaśnice, tak więcej tych gaśnic. Co do kominów murowanych. Istniały setki lat, do tej pory istnieją ich miliony. Działają spełniają funkcje. Może dawniej bardziej rozumniej budowali, kominy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.01.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Co do kominów murowanych. Istniały setki lat, do tej pory istnieją ich miliony. Działają spełniają funkcje. Może dawniej bardziej rozumniej budowali, kominy... Bo dawniej Panie to murowali a nie lepili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.01.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 wysłałem wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.01.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Postanowilismy spedzic weekend w naszym domu letniskowym. Domek ma ogrzewanie kominkowe. Z rozpaleniem w kominku nie bylo zadnego problemu, ale na pietrze po pewnym czasie zzaczelo sie dymic a pozniej palic przry podlodze. Kiedy straz przyjechala ( oczywiscie do tego czasu pozar byl prawie ugaszony) oderwala podloge w miejscu, gdzie konczyl sie odplyw rury odprowadzajacej powietrze. Okazalo sie , ze ta rura zaczela sie palic, welna mineralna co ja otaczala. Obylo sie bez wiekszych strat (ubezpieczenie pokrylo koszty), ale wciaz intryguje mnie pytanie co bylo przyczvna tego pozaru. Dom byl mocno wyziebiony, a tego dnia bylo chyba z -10 stopni. Wiec co bylo przyczyna pozaru:eek: wysłałem wiadomość na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikmen 15.01.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Postanowilismy spedzic weekend w naszym domu letniskowym. Domek ma ogrzewanie kominkowe. Z rozpaleniem w kominku nie bylo zadnego problemu, ale na pietrze po pewnym czasie zzaczelo sie dymic a pozniej palic przry podlodze. Kiedy straz przyjechala ( oczywiscie do tego czasu pozar byl prawie ugaszony) oderwala podloge w miejscu, gdzie konczyl sie odplyw rury odprowadzajacej powietrze. Okazalo sie , ze ta rura zaczela sie palic, welna mineralna co ja otaczala. Obylo sie bez wiekszych strat (ubezpieczenie pokrylo koszty), ale wciaz intryguje mnie pytanie co bylo przyczvna tego pozaru. Dom byl mocno wyziebiony, a tego dnia bylo chyba z -10 stopni. Wiec co bylo przyczyna pozaru:eek: A czy przypadkiem tego kominka i instalacji nie robiliście sami?Bo to może być bezpośrednia przyczyna pojawienia się zapłonu? bohusz- O ile dobrze się doczytałem to zapaliło się wypełnienie stropu ,a nie zabudowa wkładu. I nie strasz ludzi bo na dobrą sprawę wszystko jest palne kwestia temperatury.(i żelazo spalisz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikmen 15.01.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 Bo dawniej Panie to murowali a nie lepili... COULIGNON-dobrze powiedziane i trzeba by jeszcze dopisać - i to Panie gliną murowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANTERIUSZ 22.08.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Nie chciałem zakladac nowego wątku tylko pidpinam sie pod stary. ostatnio mieliśmy taką syutacje że w domu obok wybuchł pożar. najgorsze jest to że wszyscy byli w domu, na dole a ogień pojawił sie na piętrze. przez dłuzszą chwilę nikt nie zauważył niczego... jak straż pożarna przyjechała to już tylko meble leciały przez okna. generalnie pół domu się spaliło i nadal nie wiadomo dlaczego. natomiast jak później rozmawialismy z sąsiadem to przyznał, że w domu nie ma ani gaśnicy ani żadnych czujników. zdziwiliśmy sie bardzo, bo dom stawiał nie tak dawno temu... jak myślicie, ubezpieczalnia wypłaci mu kasę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konevka 24.08.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 nie wiem na jakich warunkach ma ubezpieczenie, ale może być trudno. żeby chociaż zainwestował w ochrone ppoż to by było inaczej. Poza tym kolejny raz zawiodła edukacja ppoż. wystarczy się trochę zainteresowac, poczytac w internecie i zaopatrzyć sie w jakies gasnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.08.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Od czytania w internecie i gaśnicy, lepsza jest wiedza i doświadczenie wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Torpeedoo 25.08.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 przed pożarem by nie ostrzegły ale jednak gaśnice warto mieć najlepiej w ogóle w zestawie z czujką np. zestaw domowego strażaka z ogniochronu albo coś podobnego. a moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest połaczenie tego o czym pisze pan Piotr z sprzętem gaśniczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANTERIUSZ 15.09.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 przed pożarem by nie ostrzegły ale jednak gaśnice warto mieć najlepiej w ogóle w zestawie z czujką np. zestaw domowego strażaka z ogniochronu albo coś podobnego. a moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest połaczenie tego o czym pisze pan Piotr z sprzętem gaśniczym. warto też sie zastanowić nad czujnikiem czadu. to jest realny problem. zwykły dym jest łatwy do wykrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.09.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 warto też sie zastanowić nad czujnikiem czadu. to jest realny problem. zwykły dym jest łatwy do wykrycia. Znasz jakieś przypadki zaczadzenia drewnem? Takie konkretne, namacalne - konkretny przypadek. Moim zdaniem czad bardziej dotyczy posiadaczy pieców węglowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aberowski 26.09.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 ja tam lubie mieć te kilka kilogramów środka gaśniczego w ręce jakoś pewniej sie czuje wiadomo że jak będzie pandemonium to nic nie da rady, ale na mały pożar jest w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts