hydraulik_ 15.01.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Ja mam i jestem zadowolony .Ale czytam ,że one nie działają .Ciekawi mnie gdzie popełniane są błędy.Podobno są drogie w eksploatacji .Ja płace 300 zł /miesiac a dom 250 m2 (przy temperaturach około 0C.A bywało -25 i też działa.Oczywiści e drożej bo około 33 zł /dobę.Ale też nie było ciągle -25(tylko noc).Ja montuję takie pompy rac źle dobrałem i trzeba uruchamiać grzałki ,ale klient powiedział ,że taka wystarczy a jak mu będzie zimno to napali w kominku.Zamiast typ13 chciał typ 8 Maksymalnie płaci 800 zł /mc. ze swiatłem a dom ma 160 m2 bliżniak .Sąsiad ma typ13 Edytowane 26 Sierpnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 17.01.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Witam.Ciekawi mnie jakiej firmy są to pompy?Czy mając niejakie doświadczenie w branży,możesz mi powiedzieć,ile PC powietrze-woda jest montowanych w kraju?Szukałem danych,ale z tym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.01.2011 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witam.Ciekawi mnie jakiej firmy są to pompy?Czy mając niejakie doświadczenie w branży,możesz mi powiedzieć,ile PC powietrze-woda jest montowanych w kraju?Szukałem danych,ale z tym problem. Te pompy montowane są od wielu lat .PC typu Split od 3 lat W polsce jest ich kilkaset , A konkrety to tajemnica handlowa. Ja zamontowałem 18 szt w dwa lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot72 30.01.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Mam w takim razie prośbę: Dom parterowy z poddaszem użytkowym bez piwnicy, dach dwuspadowy z jedna lukarną: 160m2, podłogówka w całym domu - 200m2, pustak 24+styro 15, parter: płyta+styro 15, okna trzyszybowe, wentylacja mechaniczna bez GWC. Strefa klimatyczna III. 3 osoby. Powiedzcie mi proszę czy przy pompie pow-woda (konkretnie Toshiba Estia - inwerterowa typu split - ale to chyba raczej nie ma znaczenia) warto wziąć przewymiarowaną w stosunku do mojego budynku. A mianowicie mam zamontować jednostkę 11,2 kW z grzałkami 9kW (3x3kW) + zbiornik CWU 300l. Kominek... i tu mam właśnie dylemat.Wstawiać kominek z płaszczem wodnym + bufor 500l (skomplikowana instalacja no i koszty) czy przewymiarować pompę i wstawić zwykły kominek w punktem wyciągu z reku w pobliżu licząc na jako takie rozprowadzenie ciepła poprzez rekuperację. Od razu zaznaczę, że kominek ma pełnić rolę tylko wspomagającą i estetyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.01.2011 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Montowałem pompę fujitsu typ 10 w budynku 160 m2 blixniak .Podłogówka i duże grzejniki na górze.Grzałki załączane były przy -15 ale rok temu(nowy dom).150 l wody przy -5 grzeje w 40 min(zbiornik Qatro Biawar)Koszt prądu dla tego domu maxymalnie zapłacony to 650 zł ( w tym 200 zł potrzeby domowe)Koszt grzania wody w lecie 60 złKominek zostaw powietrzny działa jak niema prądu.Nie jest potrzebnyTo działa .Zamontowałem już kilka takich pomp różnych firm - wybrałem Atlantica .U mnie pracuje Daikin.W okolicach temp 0- -5C koszt ogrzewania domu 250 m2 to 13 zł /.dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 31.01.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 ok tylko napisz ile kWh w roku potrzebuje ten dom, oraz ile ta PC kosztuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 31.01.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 podaj te dane, dobrze by było jakbyś dodał średni COP tego cuda, wtedy policzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.02.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 hydrauli - odezwij się, założyłeś temat i już straciłeś nim zainteresowanie? Policzmy, może ta PC jest coś warta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.02.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Witam. Mam pytanie. Obecnie mamy takie warunki, ze w dzien jest +1 a w nocy -12 (przynajmniej u mnie). Jak myslicie czy stosowanie taniej taryfy za prad ma w takich warunkach sens? Moze to jakis posiadacz pompy ciepla sprawdzic?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 01.02.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) w każdych warunkach ma sens - jest po prostu taniej, ale zmiana taryfy G11 na G12 trochę kosztuje, po wyznaczeniu rocznego zapotrzebowania na energię, oraz przewidywanego zużycia dziennego można bez problemu wyliczyć kiedy ta inwestycja się zwróci, link do kalkulatorahttp://www.eprad.pl/01,04 Edytowane 1 Lutego 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.02.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 No ale COP przeciez spada na leb. Jak spadnie z 3 do 1,5 to sie chyba nie oplaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 01.02.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 No ale COP przeciez spada na leb. Jak spadnie z 3 do 1,5 to sie chyba nie oplaca? no jak spadnie z 3 do 1.5 to wychodzi ci na to samo. zwykle tansza jest 2 x od normalnej wiec nic nie tracisz ogolnie u mnie PW i tak grzeje w nocy .. wiec bez taniej taryfy byłbym w plecy. nawet jak cop jest słabszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 01.02.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 no jak spadnie z 3 do 1.5 to wychodzi ci na to samo... No ja tak sobie strzelilem 1,5. A jak jest 1,1? Slyszalem, ze dla niektorych modeli PC minus 15 to graniczna temperatura pracy. Czy ktos to mierzyl albo ma taki zamiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.02.2011 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Sorki zaniedbałem forum ale miałem trochę pracy przy nowej pompie CZytam ,że słyszeliście ,że -15 ,że cop 1,1A faktyPompa Fujitsu HP 3 fazowa typ 16Tabla kończy sie na -20 ale działa do nawet -30 i nie oznacza to ,że przestaniedla - 20 /+40 moc 10 kW cop 1,9dla -20 /+35 moc 10 ,40 kW cop 2,1 dla -15/+35 moc 12,5 kW cop= 2,3dla-7/ +35 moc 15kW cop 2,7dla 0/+35 moc 15 cop 3dla +7/+35 moc 16kw cop 4,3 COP są realnie nieco wyższe ponieważ powyższe dane dotyczą pracy z pełną mocą. Średnia temperatura w sezonie to +2 CKOSZTY1 m3 gazu =2 zł (ziemnego)czyli 1 kWh kosztuje ponad 20 groszykoszt 1kWh prądu 50 groszy ,to oznacza że dla cop 2,3 koszty są identyczne Jeżeli dodamy do tego tańszą eksploatację, niż pomp gruntowych ,w okresie temperatur dodatnich na potrzeby cwu .Może okazać się ,że wychodzi na to samo co PC gruntowe.Inna rzecz ,że gruntowe są bardziej przewidywalne i łatwiejsze w doborze.Ale jeszcze łatwiej zrobić tanią kotłownie olejową z kotłem firmy ULRICH.Jest to jedno z rozwiązań.ja montuję całkiem sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.02.2011 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Wg programu Daikina i NIBE srednie roczne COP wynosi 3 dla pompy Mam zamontowane pompy które pracowały do -32 C(zeszły rok koło Stoczka ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.02.2011 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 (...) dla - 20 /+40 moc 10 kW cop 1,9 dla -20 /+35 moc 10 ,40 kW cop 2,1 (...) COP są realnie nieco wyższe ponieważ powyższe dane dotyczą pracy z pełną mocą. Pisać to sobie można co akurat pasuje, ale nie opowiadaj bajek że przy -20. ba, nawet -10, PC powietrzna nie pracuje na pełnej mocy Napisz jeszcze, czy te oszałamiające dane obejmują odszranianie parownika..... Jeżeli dodamy do tego tańszą eksploatację, niż pomp gruntowych ,w okresie temperatur dodatnich na potrzeby cwu . Może okazać się ,że wychodzi na to samo co PC gruntowe. Wiele razy było to poruszane, ale przypomnę: lepsza efektywność latem nie wnosi wiele do efektywności całorocznej (ogromną większość kWh potrzebujemy na c.o.). Od siebie tylko dodam że niekoniecznie odparowanie w powietrznych musi być latem dużo wyższe niż w gruntowych: dajmy na to (przeważnie chłodny) sierpień, późny wieczór, domownicy się kąpią, pojawia się zapotrzebowanie na grzanie cwu. Jak ma się tutaj oszałamiająca wyższość PC powietrznej nad gruntową z kolektorem poziomym w którym mamy temperaturę zasilania +15C? Tak naprawdę, mamy najwyżej dwa miesiące ciepłego lata w tym kraju. Inna rzecz ,że gruntowe są bardziej przewidywalne i łatwiejsze w doborze. ...i znacznie trwalsze. Taki szczegół. W połowie życia pompy gruntowej, pompa powietrzna będzie zwyczajnie do wymiany. Gdzie tu rachunek ekonomiczny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 06.02.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 (edytowane) Pisać to sobie można co akurat pasuje, ale nie opowiadaj bajek że przy -20. ba, nawet -10, PC powietrzna nie pracuje na pełnej mocy Moja nie pracuje pełną mocą nawet jak jest -15, a czemu uważasz że powietrzna PC bedzie do wymiany w połowie życia gruntowjej?? możesz to wyjaśnić?? Co do ciepłych miesięcy, to nie wiem gdzie ty mieszkasz, ja klimy używam średnio od maja do września. czasami już w kwietniu i jeszcze w październiku są ciepłe dni. Edytowane 6 Lutego 2011 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsto1 06.02.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 powiedzcie mi taką rzecz będę posiadał kocioł kondensacyjny + kominek z płaszczem, czy jest sens kupować pompę ciepła ( i jaką ewentualnie) czy jest to po prostu nie opłacalne, tylko nie piszcie jak masz pieniądze to kup.Chodzi mi głownie żeby powiedzmy jak będzie już ciepło (wiosna-jesień) nie uruchamiać kotła tylko może pompą byłoby taniej co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.02.2011 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 WichajsterBez pojęcia To tylko kwestia doboru PC np dom 160 pompa typ 16 Zapotrzebowania na ciepło budynku 8 kW przy -20 C moc pompy 10 kW przy -20 CJak mylisz (pokombinuj) jak się zachowa PC. Zimny sierpień wieczorem +15 C temperatura DZ dla gruntowej max +8 CPytanie :gdzie wyższe cop???A co jak październik i listopad ,luty, i marzec bedą normalne i temperatura bedzie wyższa niż 0 C(cop wyższe niż dla gruntowej)NP.dzisiaj jest +6 powietrze ,a w gruntowej około zera bo już trochę ciepła wyciagneło. Wyobraź sobie Ile miejsca zajmuje PC gruntowa w budynku i jak hałasuje.PC powietrzna to mały piecyk na ścianie i zbiornik na cwu ,a to co mruczy jest na podwórku (nie na ścianie) PC sa też dobre czasem nawet leprze. Z innej beczki : co jest leprze kotłownia węglowa ,olejowa czy na propan.A ludzie kupują i takie i takie. Poczytaj dane techniczne .W zeszłym roku nikt nie podawał tabel dobory ponizej -15 CTeraz są tabele do -20 C.A ja zamontowałem PC p-w w zeszłym roku pracowała do -32 C(grzałki pomagały).Ale co zrobisz przy gruntowej w takich temperaturach (pewno załączysz grzałki) I jeszcze trwałość .Jest zasada nawet najgorszy klimatyzator dobrze zmontowany będzie działał .A najlepszy klimatyzator źle zmontowany -Padnie.Widać masz przykre doświadczenia.Ja na sprzęt do uruchomienia pompy wydałem około 10 000 zł. A w mojej pompie gruntowej którą mam w firmie wymieniano sprężarkę po 5 latach.U klienta poleciała sprężarka po 3 latach(STIEBEL) .Cewka zaworu padła w pierwszym roku .A wczoraj zameldowali ,że padł jakiś stycznik.minęło 5 lat.Maszynownia zajmuje tyle co pół garażu. GDZIE "GADAM" NIEPRAWDĘ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.02.2011 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 jeśli masz gaz ziemny to daj sobie spokój.Jeżeli propan to warto .podaj wiećej danych o budynku i instalacji (parametryz pracy przy mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts