Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no właśnie pięknie oddaję

przy obecnych temp zasilanie to 27 stop podłoga 22 stop

w pokoju 21

fajne uczucie po tym chodzić

aha płytki mają podobna temp no może z 0,5do 1 więcej dla komfortu bez znaczenia

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/293/#findComment-5695538

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oswieccie mnie prosze, blagam :).

Nie do konca Cie rozumiem. Po co chcesz ingerowac w temperature zasilania? Ty ustawiasz temp zadana jaka chcesz miec, a to pompa i jej zawile algorytmy powinny zajac sie dobieraniem odpowiedniej temperatury zasilania, by utrzymac temp zadana.

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/293/#findComment-5695546

Ale nieraz ludzie chcę mieć wpływ na wszystko :)

I cóż z tym począć :)

ale regulacja jednego ma bezposredni wplyw na drugi parametr i odwrotnie. chcac ustawic oba recznie (o ile to mozliwe) robi sie burdel.

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/293/#findComment-5695671

Właśnie tak :)

Pompa po to ma czujniki temp. ( pogodówka, termostat pokojowy ) :) aby z nich korzystała i wspomagała Nas :)

A nam powinno być ciepło i komfortowo i koszty być w miarę rozsądne ;)

Ale nie sa a przynajmniej moga byc jak sadze nizsze. PC zadaje sobie jakies z czapy wziete zasilanie raz niskie, raz wysokie ( zeby bylo jasne przy tej samej temp. w pokoju zadanej i aktualnej ) i rebie po liczniku. Winna dojsc do temp. 'zyczenia' w pokoju + histereza ( tez wielka tajemnica gdzie to sie zmienia! a moze ja chce aby osiagnela zadana a nie zadana + cholera wie ILE dodatkowo bo raz tak innym razem jeszcze inaczej ) i na drzewo drzemac a licznik stop. Ale nie, czary mary i zaklecia gdzies rzucone w ustawieniach i buja sie radosnie razem z licznikiem. Ja jako user ( platnik wamac ! ) mam cicho siedziec i akceptowac jakies ustawienia, ktore mi nie pasuja. Czy ustawie 22.5* ( bo juz sprawdzilem i obnizylem ) czy 23* ta pinda przekracza temp. zadana o 0.5* czasami i wiecej i dalej pracuje. Dzis np. przy zadanej 22.5* wylaczyla sie przy 23.4* zeby po jakims czasie znowu pracowac przy 23.1* ! - zadana 22.5* powtorze.

Tu nie chodzi o gniazdko i wloz/wyciagnij wtyczke ale moglbym tak robic :) z cesja rachunku z Tauronu dla Atlantica w ramach testow na 'zywym organizmie'.

Gall86 obys nie zyl w ciekawych czasach ... kiedy Twoja PC ( o ile ja zamontujesz ) zacznie SE chadzac jak chce, kiedy chce i za ile chce. Nie zycze Ci :)

Bo moja PC nie dziala jak ponizej :

Ty ustawiasz temp zadana jaka chcesz miec, a to pompa i jej zawile algorytmy powinny zajac sie dobieraniem odpowiedniej temperatury zasilania, by utrzymac temp zadana.

Miki, coz to za tajemna wiedza jest z ta histereza, ze zdradzic Jej nie mozesz ? Chyba, ze nie chcesz badz nie potrafisz podpowiedziec, nie tylko ja tym jestem zainteresowany ...Trzeba samemu sobie poradzic, jak z CWU latem.

Sprawdze jutro wersje Zigobara, przeciwna do wesji Mikiego. Sterownik pokojowy 100%

PS.

Bardzo dziekuje za wszelkie konstruktywne podpowiedzi :)

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/293/#findComment-5695926

Ale nie sa a przynajmniej moga byc jak sadze nizsze. PC zadaje sobie jakies z czapy wziete zasilanie raz niskie, raz wysokie ( zeby bylo jasne przy tej samej temp. w pokoju zadanej i aktualnej ) i rebie po liczniku.

:)

No właśnie ona nie z czapy to bierze tylko z tej "cholernej "pogodówki i dlatego tak masz .Temp w domu chcesz 23 ale na zewnątrz raz 5 raz 0 a raz -5 np .I ona sobie liczy nikt nie wie jak i dlaczego (ktos tam gdzieś jakis program napisał w "pijanym" widzie ) a ty się wku...wiasz .Jak żle ustawisz krzywą to albo za zimno albo za ciepło i tak w kółko

Edytowane przez kamyk68
https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/293/#findComment-5695968

Tak kumam to :)

Chodzi mi o to, ze przy tych samych temp. za oknem, tej samej krzywej i % w ustawieniu sterownikow PC rzuca rozne zasilanie ( dalej kumam ) ale :

- nie osiaga temp. zadanej tylko 'kreci sie w poblizu', np. zadana 23 a ta mieli caly czas w ok. 22.7*

- za chwile nie wiedziec dlaczego przebija temp. zadana czyli te 23* i dalej radosnie sie buja i nigdy nie wiadomo, kiedy sie wylaczy

Reasumujac, robi sobie co chce. Temp. za oknem stala od kilku h, ustawienia w PC takze bez zmian a PC zajadle walczy o nabicie licznika ;)

Ma zadane 23* zrobi jak wyzej. Obnize zadana do 22* bedzie sie bujala wokol tych 22* jak przy 23* czyli nie jest problem, ze nie potrafi osiagnac temp. zadanej w pokoju. Po prostu z dzika pasja wykonuje jakby niecny plan bicia mnie w kieszen.

A licz sobie co tam chcesz byleby bylo tak, ze zadaje temp. 22 czy 23* osiagasz ja + histereza ( nie chce jej, jak chce 23* to nie 23* + cos_tam ) i papa, aaa koty dwa. Temp. spada do xx* ( wlasnie o ile ma spasc tez nie bardzo wiadomo bo odpala sie kiedy chce a winna chyba jak z CWU, ruszac dopiero gdy temp. spada ponizej obnizonej . myle sie ? ) i ksiezniczka ma otworzyc oczka Swe i ... do garow heja.

Ksiezniczka ma jednakze kaprysy. Uczona. W falbanki przyodziana.

Kociol , jak na tluszcze przystalo sie sluchal glosu Pana. Zadana + histereza i papa masz wolne na fajke. Temp. spadla zgodnie z ustawieniami, do lopaty i walcz. Uswiniona jednak tluszcza ciagle. Waciak utytlany okrutnie.

Edytowane przez Magnolia18
https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/293/#findComment-5695997

może to efekt zdenerwowania - za chwile mrozy i zobaczymy czy u nich wszystko w porządku.

ale dobrze że ktoś jest dociekliwy - może inni skorzystają

Być może i zdenerwowania, ale rozczarowania na pewno..... :(

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/293/#findComment-5696108

Mariusz fajnie się to czyta ale sam nie wiem do czego ma prowadzić ten wywód :)

Nie wiem czy rozumiesz jak działa system grzewczy w oparciu o pomp ciepła a jak działa w układach na paliwa stałe np. ekogroszek.

W eko nie miałeś żadnych nastaw poza:

- temperaturą na kotle;

- przerwą podawania;

- procentową mocą wentylatora;

- czasu podawania ( niektóre kotły );

- przerwą pracy w podtrzymaniu;

W pompie tych nastawa jest wiele i może aż za wiele ...

Próbujesz ustawić ją tak jak kocioł że dasz jej 43 on dojdzie do niej i będzie utrzymywać :)

Niestety tak nie jest ona dobiera temperaturę zasilania w oparciu:

- o pomiar temperatury zewnętrznej;

- o pomiar temperatury wewnętrznej;

- o zadaną różnicę ( ale także temperaturę w pomieszczeniu - różnicę pomiędzy zadana a obecną );

- temp. na powrocie i zasilaniu i delta z tego wynikająca.

I jeszcze paru innych parametrów ale tu nie chodzi o doktorat.

Co do ustawiania temp. jest tu kilka nastaw, i tak linia:

710 - nastawiasz maksymalną temperaturę jaką chcesz mieć w domu;

712 - temperatura obniżona

720 - nachylenie krzywej cieplnej;

721 - przesunięcie krzywej cieplnej;

726 - adaptacja krzywej grzania - pompa automatycznie dobiera krzywą grzania - funkcja bardziej stawiająca na komfort niż ekonomie;

750 - wpływ temp. wewnętrznej ( zakres 1-100% - producent wstępnie zaleca 50% a większość użytkowników pracuje na około 20% - wynika to z obserwacji

użytkowników ).

790 - optymalizacja maksymalnego czasu przy włączeniu - przewidywany czas wyłączenia aby przejść od wartości zadanej do obniżonej ( linie 710 i 712 ) w

zakresie 0 - 360 min. - optymalizacja większości instalacji 120 - 180 min.

791 - optymalizacja maksymalnego czasu przy wyłączeniu aby dojść z temperatur komfortu do temp. obniżonej w zakresie 0 - 360 min. większość instalacji jest

ustawionych fabrycznie tzn. 60min.

W Twoim przypadku musisz też uwzględnić bezwładność instalacji - ilość czynnika w okładzie GZ.

Ustaw temperaturę zadaną np. na 23 a obniżoną na 22 stopnie i nastaw sobie linie 790 - 791 na 120 pierwszą na 60 drugą i dostosują krzywą grzania do temp. zewnętrznej.

To co pompa sobie wyliczy to już jej sprawa:)

Może to korygować krzywą ale nie wymagają że temp. utrzyma się przez całą dobę pompa cały czas pilnuje temp. w układzie i zadanych temp. i na bieżąco koryguje temp. pracy - zasilania i powrotu.

Te temp. są to temp. do których ona ma dążyć i pracować w ich zakresie :)

Co do kosztów to już drugi temat.

Jeżeli chcesz na grzejnikach biegać sobie na 23 stopnie przy takim dużym domu około 220m2 to nie możesz porównywać kosztów z domem pitera719 czy np. chciałbympompe.

Jak rozumiem i z tego co wynikało z Naszej rozmowy przed montażem koszt ogrzewania za cały rok za CO i CWU - ekogroch i prąd wyszedł Tobie 11k.

Powiedziałeś że jeżeli będzie mniej to będziesz zadowolony a najważniejsze jest dla Ciebie - brak etatu palacza dla Twojej osoby :)

Biorąc pod uwagę koszty jakie miałeś do tej pory - te które podawałeś od momentu montażu - uruchomienia PC jesteś jeszcze bardzo daleko do w/w kwoty i nie dasz rady do niej dość w jeden rok :)

Ja rozumiem że dużo użytkowników różnych pomp ciepła PW podaje tu parametry pracy i zużycie prądu dużo inne niż Twoje ale weź pod uwagę że żaden z tych domów nie jest nawet w połowie taki jak Twój.

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/293/#findComment-5696119

Tak kumam to :)

Chodzi mi o to, ze przy tych samych temp. za oknem, tej samej krzywej i % w ustawieniu sterownikow PC rzuca rozne zasilanie ( dalej kumam ) ale :

- nie osiaga temp. zadanej tylko 'kreci sie w poblizu', np. zadana 23 a ta mieli caly czas w ok. 22.7*

- za chwile nie wiedziec dlaczego przebija temp. zadana czyli te 23* i dalej radosnie sie buja i nigdy nie wiadomo, kiedy sie wylaczy

Reasumujac, robi sobie co chce. Temp. za oknem stala od kilku h, ustawienia w PC takze bez zmian a PC zajadle walczy o nabicie licznika ;)

Ma zadane 23* zrobi jak wyzej. Obnize zadana do 22* bedzie sie bujala wokol tych 22* jak przy 23* czyli nie jest problem, ze nie potrafi osiagnac temp. zadanej w pokoju. Po prostu z dzika pasja wykonuje jakby niecny plan bicia mnie w kieszen.

a czy mógłbyś przez jakiś dłuższy okres nie grzebać w sterowniku ...?

ustaw sobie te 23* i tyle...

z własnego doświadczenia wiem że jak przestanie się co chwile przestawiać różne nastawy to budynek zaczyna pracować w określonym rytmie i jest ok.

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/293/#findComment-5696141