Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szanowny Panie, proszę swoje bajki opowiadać w telewizji dla dzieci, może one docenią ten Pana specyficzny dar. Nie mam nawet zamiaru polemizować z tymi cudownymi opowieściami o pompie Nibe czy też o wyprawie na Plac Pigalle po pompę Atlantica (chyba tylko Pan i Pana wierny akolita czyli Arturo w to wierzycie). A tak na marginesie, jakim to trzeba być arogantem, aby w ten sposób traktować klienta. Człowiek obdarza kogoś zaufaniem powierzając swoje "pieniązki", a ten ktoś po tym jak w ciągu 7 (sic!) miesięcy nie wywiązał się z umowy robi wszystko, aby pieniądze oddać jak najpóźniej i jeszcze w sposób bezczelny pisze o tym na forum chwaląc się swoją arogancją wobec klienta - "Mam 14 dni od terminu otrzymania faktury - ma Pan to wpisane w uwagach i nie omieszkam poczekać do samego końca". Kieruję te słowa do wszystkich użytkowników tego forum - bądźcie bardzo, ale to bardzo ostrożni przy wyborze wykonawcy i bynajmniej nie kierujcie się ilością wpisów ani cudownymi obietnicami. Czasem lepiej poszukać kogoś w swojej okolicy - sam się o tym przekonałem.

jak chodzi całą dobę to ok 60kwh, ostatania doba - 22.00 wczoraj do 22.00 dzisiaj ( temp w nocy -20*, w dzień -12*) to 65 kwh.

temp w domu 22 na dole i 21 na górze;)

Piter719 czy to według ciebie dobry wynik? Ile kosztuje taka Pompa?

Ja u siebie mam narazie elterma i myślałem na następny sezon o pompie ale im wiecej czytam tym ta myśl się oddala

Kurczę felek czytam i oczom nie wierzę ktoś tu montaz PC u mnie za bajki uważa oj nieładnie. :p

U nas PC miała byc montowana na poczatku grudnia ale ze termin okazał się nierealny to zaproponowano nam zamiast Atlantica Tri Duo inną PC i obecnie jest zamontowana i grzeje NIBE Biawar. Bez dodatkowych kosztów i dopłat. :p

Pierwotnie montaż pompy był planowany na wrzesień ale z powodu obsuwy innych ekip (tynkarze, wylewkarze) a szczególnie z winy naszego byłego elektryka z własną wizja wykończenia naszego domu wszystko sie poprzesuwało.

Opis domu w stopce, 65kwh dziennie da całkiem pokaźny rachunek. Przeważnie omijalem dział pomp ciepła z uwagi na stan konta, ale ok czerwca planowałem wstawić ewentualnie pc tylko same nowe rzeczy jak rok temu byłem u kilku łódzkich instalatorow po wycenę to oprócz kosmicznej wyceny mówili o cop-4 a teraz Artur mówi o cop2 to jak to jest?

Opis domu w stopce, 65kwh dziennie da całkiem pokaźny rachunek. Przeważnie omijalem dział pomp ciepła z uwagi na stan konta, ale ok czerwca planowałem wstawić ewentualnie pc tylko same nowe rzeczy jak rok temu byłem u kilku łódzkich instalatorow po wycenę to oprócz kosmicznej wyceny mówili o cop-4 a teraz Artur mówi o cop2 to jak to jest?

Nie wierz w ten COP 4, średnio za sezon grzewczy COP wyniesie prawdopodobnie 3 Ale to zalezy ile dni i nocy w daną zimę będzie z temperaturą poniżej

(-) 10. A przy (-) 25 to COP może wynosić poniżej 2. PC p-w nie jest cudownym wynalazkiem który przy minimalmym zużyciu pradu ogrzeje nam dom trzeba byc realistą i nie nosić różowych okularów. I nie jest to wpis przeciw PC p-w bo sam mam takową zamontowaną i grzeję dom od paru dni. Ale ok pół roku mi zabrało czasu zanim zdecydowałem się na takie rozwiązanie.

Piter719 czy to według ciebie dobry wynik? Ile kosztuje taka Pompa?

Ja u siebie mam narazie elterma i myślałem na następny sezon o pompie ale im wiecej czytam tym ta myśl się oddala

ja to poruwnuje do eko co miałem wcześniej i jak pisałem mam cieplej za mniej o pracy nie wspomnę.

te zużycie jest obecne przy temp co pisałem. przy temp w okolicach zera na minusie jest połowa mniej. widzisz gdzie mieszkam.

Ty masz lepsze okna, lepszy dach, cała podłogówka i nie wiem ile m2 ale wiesz ile ja mam to możesz porównać. na samej podłogówce bym miał ze 20-30% mniejsze zużycie.

Może Pan doda jak opóźnienie Pan miał na swojej budowie w zakresie budowlanki..

Albo jak długo utrzymywał się Pan przy stwierdzeniu - " ja płacę ja wymagam" dotyczącej podłączenie okapu kuchennego pod rekuperację???

Widzę tu pewną niekonsekwencję. Skoro masz w umowie klauzulę dot. terminu montażu i konsekwencje dotykające ciebie, wynikające z niewywiązania się z umowy, to dlaczego ten zapis nie odnosi się też do inwestora {zamawiającego}?

Mój znajomy zastanawia się nad zakupem pc pw, mam kilka wątpliwości w tym zakresie ?

1. Czy wierzyć w Św. Mikołaja , który przyjedzie do niego z gór i da mu prezenty, za które inni muszą zapłacić ?

2. Kto prędzęj, czy później zapłaci za prezenty, promocje i gratisy ? Skąd Mikołaj bierze na to kapitał w sytuacji w trzeba jeszcze ponieść bieżące koszty tak jak ponosi je np. Dziadek Mróz?

3. Jakie formalności trzeba przejść żeby odzyskąć swoje pieniążki w sytuacji w której po okresie oczekiwania znajomy zrezygnuje z kolejnej promocji, czym śmiertelnie urazi sprzedajacego ?

4. Czy łatwiej znaleźć pieniądze na pc , czy zmienić „niepoważnego” producenta ? Ilu może być niepoważnych producentów pc pw ?

5. Co mniej kosztuje i jest bardziej efektywne w spółce PC PW? Wykwalifikowany pracownik, czy budujący wspólnik , który z powodu bezrobocia już praktycznie nie buduje? A może tego ostatniego jeszcze sklonować, tak żeby klon zajmował się reklamą i łowieniem?

6. Czy dobrą motywacją dla wspólnika w firmie Pc pw może być karmienie kozy w zimę ? Jak bardzo zmotywowany i obiektywny może być wspólnik żeby uzyskać/odzyskać kapitał, co pozwoli mu w końcu tej kozy nie karmić?

7. Czy kupić PC PW od osób, które same ogrzewają dom piecem na paliwo stale?

8. Co się stanie jeżeli pewnego dnia kolejni wierzący przestaną wierzyć i czekać na gratisy, a ich jedynym marzeniem będzie już tylko odzyskanie swich pieniądzy ?

9. Czy kolejny szczęśliwiec będzie w stanie ten proces zatrzymać ? Czy spółka się nie obrazi ?

9. Czy nadal jest w modzie powierzanie swoich oszczędności na inwestycje w złoto, tanie linie lotnicze, wypożyczalnie samochodów? Kogo później ma obwiniać ? Donalda, Myszkę Mikiego, czy - Mini przyjaciółkę Myszki Miki ?

Edytowane przez Regut1

Skąd to wszystko wiesz ?

W piatek 18.01 pompy wyszły z Warszawy do Żywca.

Ty byś dostał k...cy a ja już dostałem bo czekam "tylko" szósty miesiąc po zapłacie za pompę w okolicach sierpnia,na montaż tejże.

Jeszcze ten tydzień wytrzymam i poczekam tak jak mówiłeś do 30.01,dnia dłużej nie wytrzymam.

Kiedyś poznałem jednego Myszkę. A wszystkie myszki są do siebie podobne.