Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Promuja tez Eko rozwiazania.... panele i PC oferuja.... ale zeby tak osobna taryfe dla PC to nie bardzo... :eek:

Nie wiem czy nie widza potencjalu w tym ze byli by klienci ktorzy zamiast 5000kWh , zluzywali by 8000-10000....

ale to inna dyskusja.

to jest właśnie b.ważne. Perspektywicznie najlepsza szansa dla pompowców na obniżenie rachunków. Liczniki "inteligentne" montują w Polsce ... co i kiedy będzie? Myślę, że któryś z operatorów by się już wychylił (konkurencja jakaś tam jest) z ofertą na 2-3 lata do pompowców gdyby mógł.

A. Czy ktoś wie ile zależy od operatora a ile od linie przesyłowych i producentów bo to im najbardziej winno zależeć aby w nocy dawać a nie w dzień.

B. Czy ktoś zna oponie czy PC PW będą w tej specjalnej cenie. Są kraje gdzie PC PW nie ma takich dotacji jak PC gruntowa czy to w zakupie czy to w opłatach za prąd.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

B. Czy ktoś zna oponie czy PC PW będą w tej specjalnej cenie. Są kraje gdzie PC PW nie ma takich dotacji jak PC gruntowa czy to w zakupie czy to w opłatach za prąd.

co dziwne czytałem na pewno 2 lata temu o Francji że PC PW jest mniej dotowana a to ciekawe bo tam klimat raczej minimalizuje różnice na COP, są i regiony gdzie Powietrza może być z lepszym COP. No ale tam ekolodzy jakiś czas mieszali a prawo było robione tez jakiś czas temu.

jak prund zdrożeje to będzie się montować panele foto:)

myślę, że szybciej bo dojdzie efekt nowych norm na domy gdzie wymuszą jeszcze cieplejsze domy, Anglia już od 2016, Polska chyba 2020. Plus robią prawo, że możesz być producentem energii i oddawać (pewnie w rozliczeniu) swoja produkcję do jakieś ilości bez łaski.

Oczywiście co wyjdzie z prac specjalistów a potem legislacji a na koniec praktyki to nie wiadomo. Na pewno na dziś nikt tego nie kupi bo drogo, bo średnio dom potrzebował by tego dużo (a z nowymi normami będzie dużo więcej ciepłych chałup), no i to rozliczanie energii też ciekawe.

co dziwne czytałem na pewno 2 lata temu o Francji ..........

Nie tylko we Francji, bo w całej UE, powietrzna PCi nie była uznawana za "odnawialną energię" bo nie wypełniała "wymogów" co do średniorocznego COP.

Od jakis 2 - 3 lat, zaczęła spełniać.

myślę, że szybciej bo dojdzie efekt nowych norm na domy gdzie wymuszą jeszcze cieplejsze domy, Anglia już od 2016, Polska chyba 2020. Plus robią prawo, że możesz być producentem energii i oddawać (pewnie w rozliczeniu) swoja produkcję do jakieś ilości bez łaski.

Oczywiście co wyjdzie z prac specjalistów a potem legislacji a na koniec praktyki to nie wiadomo. Na pewno na dziś nikt tego nie kupi bo drogo, bo średnio dom potrzebował by tego dużo (a z nowymi normami będzie dużo więcej ciepłych chałup), no i to rozliczanie energii też ciekawe.

To miało być już od tego roku.Ale lobby prądowe się uaktywniło (będą musieli kupować po dość wysokiej cenie

no to u nas będzie okres przystosowawczy do przepisów unijnych +_ 5lat

Ten okres własnie mija, dlatego dostali takiego przyspieszenia z tą ustawą.

Wcześniej zacznie obowiązywać : http://bip.transport.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow_prawnych/projekty_rozporzadzen/rozp_budownictwo_i_gospodarka_przestrzenna/03102012_wt/px_03102012_wt_projekt_uzasadnienie_osr.pdf

I coś mi się wydaje, że to rozporządzenie jest gwoździem do trumny dla ogrzewania węglem i samym prądem, bo wymagany współczynnik EP (dla ogrzewania, wentylacji i CWU) to 105kWh/m2/rok.

Nastaje raj dla producentów i instalatorów PCi i kolektorów.

Ps. Polecam również wnikliwej uwadze projekt : http://bip.transport.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow_prawnych/projekty_rozporzadzen/rozp_budownictwo_i_gospodarka_przestrzenna/03102012_zifpb/px_03102012_zifpb_projekt_uzasadnienie_osr.pdf bo też jest wymowny i pokazuje "trend"

Edytowane przez sSiwy12
dopisałem Ps.

A ustalili już obowiązkowy procent energii odnawialnej na budynek? 18 % 30% czy inny %

To nie ta ustawa, tamtej mam nadzieje dłuugo jeszcze nie będzie. W ramach aktualnej o OZE odsprzedajesz fotowoltaiczny prund po fixed tariff 1,1 zł / kwh, instalacje do 100 kW. Powyżej są świadectwa, które nb. ostatnio poleciały na mordę.

A nie???

Kiedyś z mpoplawem obliczaliśmy ile w moim przypadku zaoszczędził bym rocznie gdybym zamiast 15cm styropianu dał 20. Wyszło 40zł. Między 20 a 25 już by na flaszkę nie starczyło, a między 25 a 30 nawet na piwo.

Ale gdybym grzał czystym prądem... Obliczyłem że grzejąc PC w moim przypadku nie ma sensu dawać więcej niż 15cm.

Jeśli rzeczywiści są tylko takie oszczędności to wydawanie kasy na większe ocieplenie jest mało ekonomicznie uzasadnione !

Koszt tych dodatkowych 5cm styropianu (zwykłego) to cena około 1000 zł , przy rocznych oszczędnościach 50 zł wróci się to za 20 lat :(

1K PLN dodatkowo to nie majatek ... a jak w stopce wyglada te extra 5cm :)

Dla bogatych to nie majątek ale dla osób z określonym budżetem każdy tysiąc to bardzo dużo

np. piec na eko nie, lepiej dołożyć 10 tys i brać pompę, teraz styropian 1 tys i co dalej??? Można w nieskończoność a później .... o mój Boże "ZABRAKŁO"

Tym sposobem wybudowanie się za określoną kwotę kończy się "wielkim niewypałem" :(

Dla mnie budowa to coś więcej niż mieć satysfakcje przed sąsiadem i na forum że mam więcej te 5 cm.

Chcę wybudować dom oszczędny za rozsądne pieniądze bez niepotrzebnych kosztów. Pompa do mnie trochę przemawia tym bardziej, że mogę mieć z wymiennikiem gruntowym za około 12 tys ale pchanie ocieplenia raczej NIE :(

Gość Arturo72

Pierwsze negatywne spostrzeżenie na temat Panasonica T-CAP:

Włączanie się grzałki w Panasie poniżej 25st.C na powrocie,nie zależnie od temperatury na zewnętrz uważam za bardzo dużą wadę,tym bardziej,że delta T na 4 biegu pompy obiegowej to 11st.C i nie chcąc załączającej się grzałki muszę utrzymywać 36-37st.C na zasilaniu.

Pytanie do mkm silesia,czy na 4 biegu pompy obiegowej jest faktycznie taka delta T między zasilaniem a powrotem i czy jest jakiś sposób,byś może elektroniczny w pompie na zmniejszenie tej delty ?

Edytowane przez Arturo72