lukasza 18.02.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Promuja tez Eko rozwiazania.... panele i PC oferuja.... ale zeby tak osobna taryfe dla PC to nie bardzo... Nie wiem czy nie widza potencjalu w tym ze byli by klienci ktorzy zamiast 5000kWh , zluzywali by 8000-10000.... ale to inna dyskusja. to jest właśnie b.ważne. Perspektywicznie najlepsza szansa dla pompowców na obniżenie rachunków. Liczniki "inteligentne" montują w Polsce ... co i kiedy będzie? Myślę, że któryś z operatorów by się już wychylił (konkurencja jakaś tam jest) z ofertą na 2-3 lata do pompowców gdyby mógł. A. Czy ktoś wie ile zależy od operatora a ile od linie przesyłowych i producentów bo to im najbardziej winno zależeć aby w nocy dawać a nie w dzień. B. Czy ktoś zna oponie czy PC PW będą w tej specjalnej cenie. Są kraje gdzie PC PW nie ma takich dotacji jak PC gruntowa czy to w zakupie czy to w opłatach za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 18.02.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 B. Czy ktoś zna oponie czy PC PW będą w tej specjalnej cenie. Są kraje gdzie PC PW nie ma takich dotacji jak PC gruntowa czy to w zakupie czy to w opłatach za prąd. co dziwne czytałem na pewno 2 lata temu o Francji że PC PW jest mniej dotowana a to ciekawe bo tam klimat raczej minimalizuje różnice na COP, są i regiony gdzie Powietrza może być z lepszym COP. No ale tam ekolodzy jakiś czas mieszali a prawo było robione tez jakiś czas temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 18.02.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 jak prund zdrożeje to będzie się montować panele foto:) myślę, że szybciej bo dojdzie efekt nowych norm na domy gdzie wymuszą jeszcze cieplejsze domy, Anglia już od 2016, Polska chyba 2020. Plus robią prawo, że możesz być producentem energii i oddawać (pewnie w rozliczeniu) swoja produkcję do jakieś ilości bez łaski. Oczywiście co wyjdzie z prac specjalistów a potem legislacji a na koniec praktyki to nie wiadomo. Na pewno na dziś nikt tego nie kupi bo drogo, bo średnio dom potrzebował by tego dużo (a z nowymi normami będzie dużo więcej ciepłych chałup), no i to rozliczanie energii też ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.02.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 co dziwne czytałem na pewno 2 lata temu o Francji .......... Nie tylko we Francji, bo w całej UE, powietrzna PCi nie była uznawana za "odnawialną energię" bo nie wypełniała "wymogów" co do średniorocznego COP. Od jakis 2 - 3 lat, zaczęła spełniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.02.2013 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 myślę, że szybciej bo dojdzie efekt nowych norm na domy gdzie wymuszą jeszcze cieplejsze domy, Anglia już od 2016, Polska chyba 2020. Plus robią prawo, że możesz być producentem energii i oddawać (pewnie w rozliczeniu) swoja produkcję do jakieś ilości bez łaski. Oczywiście co wyjdzie z prac specjalistów a potem legislacji a na koniec praktyki to nie wiadomo. Na pewno na dziś nikt tego nie kupi bo drogo, bo średnio dom potrzebował by tego dużo (a z nowymi normami będzie dużo więcej ciepłych chałup), no i to rozliczanie energii też ciekawe. To miało być już od tego roku.Ale lobby prądowe się uaktywniło (będą musieli kupować po dość wysokiej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 18.02.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Ustawa o OZE ma się dobrze, jest w konsultacjach w KE, jak wróci, to się klepnie. Doczekać się nie mogę - mam nadzieję, że zapewni mi przyszłość zawodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.02.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 no to u nas będzie okres przystosowawczy do przepisów unijnych +_ 5lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.02.2013 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Ustawa o OZE ma się dobrze, jest w konsultacjach w KE, jak wróci, to się klepnie. Doczekać się nie mogę - mam nadzieję, że zapewni mi przyszłość zawodową. A ustalili już obowiązkowy procent energii odnawialnej na budynek? 18 % 30% czy inny % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.02.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) no to u nas będzie okres przystosowawczy do przepisów unijnych +_ 5lat Ten okres własnie mija, dlatego dostali takiego przyspieszenia z tą ustawą. Wcześniej zacznie obowiązywać : http://bip.transport.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow_prawnych/projekty_rozporzadzen/rozp_budownictwo_i_gospodarka_przestrzenna/03102012_wt/px_03102012_wt_projekt_uzasadnienie_osr.pdf I coś mi się wydaje, że to rozporządzenie jest gwoździem do trumny dla ogrzewania węglem i samym prądem, bo wymagany współczynnik EP (dla ogrzewania, wentylacji i CWU) to 105kWh/m2/rok. Nastaje raj dla producentów i instalatorów PCi i kolektorów. Ps. Polecam również wnikliwej uwadze projekt : http://bip.transport.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow_prawnych/projekty_rozporzadzen/rozp_budownictwo_i_gospodarka_przestrzenna/03102012_zifpb/px_03102012_zifpb_projekt_uzasadnienie_osr.pdf bo też jest wymowny i pokazuje "trend" Edytowane 18 Lutego 2013 przez sSiwy12 dopisałem Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 18.02.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 A ustalili już obowiązkowy procent energii odnawialnej na budynek? 18 % 30% czy inny % To nie ta ustawa, tamtej mam nadzieje dłuugo jeszcze nie będzie. W ramach aktualnej o OZE odsprzedajesz fotowoltaiczny prund po fixed tariff 1,1 zł / kwh, instalacje do 100 kW. Powyżej są świadectwa, które nb. ostatnio poleciały na mordę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 18.02.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 A nie??? Kiedyś z mpoplawem obliczaliśmy ile w moim przypadku zaoszczędził bym rocznie gdybym zamiast 15cm styropianu dał 20. Wyszło 40zł. Między 20 a 25 już by na flaszkę nie starczyło, a między 25 a 30 nawet na piwo. Ale gdybym grzał czystym prądem... Obliczyłem że grzejąc PC w moim przypadku nie ma sensu dawać więcej niż 15cm. Jeśli rzeczywiści są tylko takie oszczędności to wydawanie kasy na większe ocieplenie jest mało ekonomicznie uzasadnione ! Koszt tych dodatkowych 5cm styropianu (zwykłego) to cena około 1000 zł , przy rocznych oszczędnościach 50 zł wróci się to za 20 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 18.02.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 1K PLN dodatkowo to nie majatek ... a jak w stopce wyglada te extra 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 18.02.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 1K PLN dodatkowo to nie majatek ... a jak w stopce wyglada te extra 5cm Dla bogatych to nie majątek ale dla osób z określonym budżetem każdy tysiąc to bardzo dużo np. piec na eko nie, lepiej dołożyć 10 tys i brać pompę, teraz styropian 1 tys i co dalej??? Można w nieskończoność a później .... o mój Boże "ZABRAKŁO" Tym sposobem wybudowanie się za określoną kwotę kończy się "wielkim niewypałem" Dla mnie budowa to coś więcej niż mieć satysfakcje przed sąsiadem i na forum że mam więcej te 5 cm. Chcę wybudować dom oszczędny za rozsądne pieniądze bez niepotrzebnych kosztów. Pompa do mnie trochę przemawia tym bardziej, że mogę mieć z wymiennikiem gruntowym za około 12 tys ale pchanie ocieplenia raczej NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 18.02.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Powoli 1K to nie 10K. Owszem tu 1 tam 2 ... Ja jedynie o tym jednym wspomnialem Poza tym. Ja wylacznie teoretycznie. U siebie nawet 15 nie dam. Edytowane 18 Lutego 2013 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.02.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Pierwsze negatywne spostrzeżenie na temat Panasonica T-CAP:Włączanie się grzałki w Panasie poniżej 25st.C na powrocie,nie zależnie od temperatury na zewnętrz uważam za bardzo dużą wadę,tym bardziej,że delta T na 4 biegu pompy obiegowej to 11st.C i nie chcąc załączającej się grzałki muszę utrzymywać 36-37st.C na zasilaniu. Pytanie do mkm silesia,czy na 4 biegu pompy obiegowej jest faktycznie taka delta T między zasilaniem a powrotem i czy jest jakiś sposób,byś może elektroniczny w pompie na zmniejszenie tej delty ? Edytowane 19 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.02.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 że delta T na 4 biegu pompy obiegowej to 11st.C Jakoś strasznie wyżyłowana ta delta, bo powinna oscylować wokół 5 - tak przynajmniej pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.02.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Tak się zastanawiam, czy ta PCi nie jest w trybie wygrzewania - bo jeśli jest, to wszelkie ingerencje nie są wskazane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 19.02.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Tak się zastanawiam, czy ta PCi nie jest w trybie wygrzewania - bo jeśli jest, to wszelkie ingerencje nie są wskazane.. Wlasnie, nie masz Arturo wlaczonego trybu wygrzewania ? Atlantic ma wlasnie taka opcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.02.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Jakoś strasznie wyżyłowana ta delta, bo powinna oscylować wokół 5 - tak przynajmniej pamiętam. Arturek Ci szybko dowiedzie, ze dla jego domu taka jest idealna. A wogole to Kospel itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.02.2013 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Arturo.. to może trzeba wrzucić bieg pompki co na wyższy - jeśli się da? dT powinno spaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts