mar1173 28.01.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 mar1173 wszystko było by pięknie i tak jak mówisz gdyby nie pozycja: opłata przesyłowa i opłata abonamentowa, czyli tzw dystrybucja. Opłatę dystrybucyjną (przynajmniej w Enerdze) oblicza się wg wzoru: I teraz rozpatrując poszczególne składniki to: opłata abonamentowa - zależy od okresu rozliczeń (1, 2, 4, 6 miesięcy - dla każdego inna stawka) opłata przejściowa - zależy właśnie od zużycia i dzieli się na 3 przedziały (<500, 500-1200, >1200) opłata sieciowa - zależy od rodzaju instalacji (1 lub 3 fazowa) Jeśli uwzględnisz to wszystko to okazuje się, że całkowita cena 1kWh dla odbiorcy rozliczającego się co miesiąc, zużywającego 50kWh miesięcznie i posiadającego instalację 1-fazowa, będzie zupełnie inna niż takiego, który rozlicza się co pół roku, zużywa 1000kWh miesięcznie i posiada instalację 3-fazową. A skoro cena będzie inna, to również zmieni się próg opłacalności (punkt zrównania G11=G120). Fakt, że przy zużyciu na poziomie 50kWh kwotowo będą to wartości kosmetyczne, ale procentowo tak to niestety wygląda. Ja mam opłatę dystrybucyjną za droga 0,24250 netto i tanią 0,08, w tym są opłaty jakościowe pozostałe opłaty stałe to jak napisałem 10-12 zł/mies w zależności od zużycia, instalacji 1-3 faz, okresów rozliczeń i bez sensu jest tego się czepiać. Ja zimą miałem 2000kWh latem 600 za 2 miesiące a opłaty stałe i dystrybucję mam na tym samym poziomie. Czasami przejściowa jest 1 lub 2 zł. Co do ceny to jest oczywiste że rozbicie 12 zł dla dla zużycia 50kWh i dla 1000 da cenę jednostkowa niższą dla 1000kWh a dla 10000 jeszcze niższą. Każdy wie ile zużywa i dla takiego zużycia musi sobie to liczyć. Ale i tak najważniejsze są proporcje i to najlepiej w odniesieniu dla całego roku. Całe zużycie roczne u mnie to ok 7000kWh. proporcje w G12 to 70% tania/30% droga. Od 1.02 przechodzę na G12w gdzie proporcje wg moich obliczeń powinny się zmienić na 80/20. Rachunek za cały prąd powinien się zmieścić w kwocie 2800zł. Zobaczymy za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.01.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Ja mam opłatę dystrybucyjną za droga 0,24250 netto i tanią 0,08, w tym są opłaty jakościowe pozostałe opłaty stałe to jak napisałem 10-12 zł/mies w zależności od zużycia, instalacji 1-3 faz, okresów rozliczeń i bez sensu jest tego się czepiać. Ja zimą miałem 2000kWh latem 600 za 2 miesiące a opłaty stałe i dystrybucję mam na tym samym poziomie. Czasami przejściowa jest 1 lub 2 zł. Co do ceny to jest oczywiste że rozbicie 12 zł dla dla zużycia 50kWh i dla 1000 da cenę jednostkowa niższą dla 1000kWh a dla 10000 jeszcze niższą. Każdy wie ile zużywa i dla takiego zużycia musi sobie to liczyć. Ale i tak najważniejsze są proporcje i to najlepiej w odniesieniu dla całego roku. Całe zużycie roczne u mnie to ok 7000kWh. proporcje w G12 to 70% tania/30% droga. Od 1.02 przechodzę na G12w gdzie proporcje wg moich obliczeń powinny się zmienić na 80/20. Rachunek za cały prąd powinien się zmieścić w kwocie 2800zł. Zobaczymy za rok. Dlatego właśnie tak trudno jest Tobie i innym zrozumieć, że cena kWh i tym samym proporcje są zależne od zużycia. Ok pomińmy rodzaj instalacji i częstotliwość rozliczeń. Skupmy się na samym zużyciu. Spójrz na tę tabelkę: Zauważ, że zużycie energii rozpatrywane jest w skali roku, a nie w skali miesiąca. Ty, ja, Pyxis i wszyscy ogrzewający prądem zawieramy się w ostatnim przedziale, dlatego dla nas te stawki się nie zmieniają i proporcje mamy takie same niezależnie od tego, że latem zużywasz dużo mniej prądu. I dla takich jak my taryfy grupy G12 będą zawsze korzystniejsze, bo my nawet nie musimy oszczędzać, żeby tak było. Natomiast osoby zużywające mało/bardzo mało prądu muszą sobie skalkulować czy i kiedy opłaca się im przejść na rozliczanie dwutaryfowe bo u nich ten próg opłacalności jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2014 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Zauważ, że zużycie energii rozpatrywane jest w skali roku, a nie w skali miesiąca. Przeciez osoba zuzywajaca mniej niz 500kWh ma takie same oplaty w kazdej ze stawek. Roznice by mogly wystapic, jesli oplaty stale by sie ronily dla danego zuzycai, ale miedzy stawkami. Jak ktos w G11 zuzywa 300kWh rocznie, to w G12 bedzie zuzywal tyle samo. Oplaty stale nie ulegna zmianie. Proporcje oplacalnosci G12 takze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 28.01.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Przeciez osoba zuzywajaca mniej niz 500kWh ma takie same oplaty w kazdej ze stawek. Roznice by mogly wystapic, jesli oplaty stale by sie ronily dla danego zuzycai, ale miedzy stawkami. Jak ktos w G11 zuzywa 300kWh rocznie, to w G12 bedzie zuzywal tyle samo. Oplaty stale nie ulegna zmianie. Proporcje oplacalnosci G12 takze. A no zmienią się, bo przy G11 masz jedną stałą miesięczną opłatę za 1 taryfę, a przy G12 masz dwie stałe miesięczne opłaty za 2 taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.01.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 A no zmienią się, bo przy G11 masz jedną stałą miesięczną opłatę za 1 taryfę, a przy G12 masz dwie stałe miesięczne opłaty za 2 taryfy. Chodzi o koszty poza stalymi kosztami kWh, bo te roznice sa oczywiste pomiedzy taryfami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 29.01.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) A no zmienią się, bo przy G11 masz jedną stałą miesięczną opłatę za 1 taryfę, a przy G12 masz dwie stałe miesięczne opłaty za 2 taryfy. Seriously? W Enerdze w taryfie G11 przy 3 fazach mamy opłatę 7,26, w G12x 13,28. Mówimy tutaj o porażającej kwocie 6 pln W sumie kwoty abonamentowo/stałe dla G11 to 11,87 pln, a dla G12x 17,90 pln. Ale co tam, można policzyć na palcach: Dla zużycia 50 kWh (300 kWh rocznie) na 2 m-ce proporcja tania-droga żeby wyjść na równo 62-38. Dla zużycia 100 kWh (600 kWh rocznie): 44-56 Dla zużycia 300 kWh (1800 kWh rocznie): 32-68 Dla zużycia 500 kWh (3000 kWh rocznie): 30-70 Dla zużycia 800 kWh (4800 kWh rocznie): 29-71 Wyliczenia uwzględniają wszystkie opłaty i VATy :popcorn:Tak więc pomijając dwie pierwsze pozycje, proporcja waha się od 29 do 32% dla taniej taryfy. Czyli począwszy od rocznego zużycia na poziomie 1800 kWh. Chyba całkiem sporo z nas ma takie zużycie. Wnioski? Właściwie jeden - żyjemy w świecie przeładowanym informacjami, a ludzie nie chcą myśleć nad taryfami, tylko spokojnie odpocząć przed TV oglądając kolejny odcinek "m jak miłość". W ten sposób wszyscy są zadowoleni - operatorzy (bo mają wpływy z G11), ci co umieją liczyć (bo wybierają G12x i niższe koszty) i cała reszta ludzi (bo mają święty spokój). Edytowane 29 Stycznia 2014 przez mitch jednostki - thx Liwko ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.01.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Jeden szczegół, kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 29.01.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Jeden szczegół, kWh Fakt. Poprawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.01.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 u mnie na bytowe idzie 7200 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 29.01.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Sporo jak na samo bytowe. U mnie przy G12w, musiałbym naprawdę się postarać, żeby stracić na bytowym w stosunku do G11. Jeśli chodzi o zwykłą G12, to już nic nie dam sobie uciąć, ale dzięki dwóm dniom weekendu w G12w ja dobrze na tym wychodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.01.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 u mnie na bytowe idzie 7200 kWh Nieźle. A gdzie jeszcze CO i CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.01.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Nieźle. A gdzie jeszcze CO i CWU? Jak gdzie? CWU jest za darmo, bo przy okazji CO, a CO to prawie darmowy ekogroch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.01.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Dla zużycia 50 kWh (300 kWh rocznie) na 2 m-ce proporcja tania-droga żeby wyjść na równo 62-38. Dla zużycia 100 kWh (600 kWh rocznie): 44-56 Dla zużycia 300 kWh (1800 kWh rocznie): 32-68 Dla zużycia 500 kWh (3000 kWh rocznie): 30-70 Dla zużycia 800 kWh (4800 kWh rocznie): 29-71 Wyliczenia uwzględniają wszystkie opłaty i VATy W końcu ktoś kto umie liczyć Ale lepiej nie wyskakuj tu z takimi rewelacjami bo Cię zaraz Pyxis do podstawówki wyśle i każe Ci układy 2 równań rozwiązywać:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.01.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 W końcu ktoś kto umie liczyć Ale lepiej nie wyskakuj tu z takimi rewelacjami bo Cię zaraz Pyxis do podstawówki wyśle i każe Ci układy 2 równań rozwiązywać:lol2: Z tego co pamietam u mnie oplaty stale (Tauron) na FV z G11 byly o jakies smieszne grosze rozne od G12. Na pewno nie bylo to 6 zl (przy tym samym zapotrzebowaniu na moc). Podawalem Ci wyraznie MOJE stawki i prosilem o przeliczenie. Poza wszystkim rozpatrywanie zuzycia na poziomie 50 czy 100kWh/mc jest jakims wielkim nieporozumieniem. Policz jaki bedzie dla 10 kWh/mc. Chyba, ze bierzemy pod uwage lepianke z jedna zarowka. Poruszamy sie w zakresach 2500kWh/rok ("Amisze") do 7000-8000kWh/rok ("bogaci"). Tutaj nawet w Twojej Enerdze rstosynek taryf bedzie w okolicach 30/70 i niewiele sie bedzie zmienial wraz ze wzrostem rocznego zuzycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 29.01.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Poza wszystkim rozpatrywanie zuzycia na poziomie 50 czy 100kWh/mc jest jakims wielkim nieporozumieniem. Tylko jedno ale - ja liczyłem na 2 miesiące, dlatego dla jasności w nawiasie podawałem zużycie na rok. Specjalnie to policzyłem, żeby pokazać, że opłaty stałe mają znaczenie tylko przy ekstremalnie niskim (czytaj: mało realnym) zużyciu. Tutaj nawet w Twojej Enerdze rstosynek taryf bedzie w okolicach 30/70 i niewiele sie bedzie zmienial wraz ze wzrostem rocznego zuzycia. To chyba od początku było jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.01.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Z tego co pamietam u mnie oplaty stale (Tauron) na FV z G11 byly o jakies smieszne grosze rozne od G12. Na pewno nie bylo to 6 zl (przy tym samym zapotrzebowaniu na moc). Podawalem Ci wyraznie MOJE stawki i prosilem o przeliczenie. Poza wszystkim rozpatrywanie zuzycia na poziomie 50 czy 100kWh/mc jest jakims wielkim nieporozumieniem. Policz jaki bedzie dla 10 kWh/mc. Chyba, ze bierzemy pod uwage lepianke z jedna zarowka. Poruszamy sie w zakresach 2500kWh/rok ("Amisze") do 7000-8000kWh/rok ("bogaci"). Tutaj nawet w Twojej Enerdze rstosynek taryf bedzie w okolicach 30/70 i niewiele sie bedzie zmienial wraz ze wzrostem rocznego zuzycia. A przeczytaj sobie ile razy ja powtarzałem, że to nie dotyczy mnie, Ciebie i innych, którzy zużywają prąd na "naszym poziomie". Od samego początku tej dyskusji nie chodziło o kwestionowanie opłacalności taryf G12 - bo ja też przecież z niej korzystam i wiem ile na tym oszczędzam, a jedynie o twierdzenie, że proporcje opłacalności nie są wartością stałą i zmieniają się wraz ze zużyciem. I podejrzewam, że w Tauronie też tak jest, lecz być może w mniejszej skali. Dodatkowo powiem Ci, że mieszkając w mieszkaniu w bloku, gdzie wszystko było na gaz, rzadko kiedy przekraczałem 100kWh miesięcznie i o G12 nawet nie myślałem. Płaciłem wtedy ok 120 zł za 2 miesiące, po przeprowadzce do domu żona zadeklarowała takie samo zużycie przy podpisywaniu umowy - jakież było moje zdziwienie przy pierwszej fakturze:o - bezcenne:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcel_76 29.01.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 witam. jestem zainteresowany montażem pompy ciepla powietrze woda do domku z projektu extradom.pl/projekt-domu-dandys-2-WRW1015.czy ktoś może polecić jakąś firmę z okolic Częstochowy zajmująca się tym tematem? domek z porothermu 30+ 15cm styropian o lambdzie 32 (grafit). w całym domu ogrzewanie podlogowe parter wylewka 10cm na 15cm styro grafit, poddasze 7cm wylewki na 5 cm styropianu. dach 25cm wełny. obecnie podgrzewany z kominka z płaszczem wodnym 24kw+ bufor ciepła kombinowany luxheizung fisch s14 1020/200 z dwoma wezownicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 30.01.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 witam. jestem zainteresowany montażem pompy ciepla powietrze woda do domku z projektu extradom.pl/projekt-domu-dandys-2-WRW1015. czy ktoś może polecić jakąś firmę z okolic Częstochowy zajmująca się tym tematem? domek z porothermu 30+ 15cm styropian o lambdzie 32 (grafit). w całym domu ogrzewanie podlogowe parter wylewka 10cm na 15cm styro grafit, poddasze 7cm wylewki na 5 cm styropianu. dach 25cm wełny. obecnie podgrzewany z kominka z płaszczem wodnym 24kw+ bufor ciepła kombinowany luxheizung fisch s14 1020/200 z dwoma wezownicami. z okolic czestochowy nie znalazlem zadnej sensownej firmy. poszukaj na slasku bo jest pare. na pewno beda zainteresowani praca w czestochowie. zadnej rozsadny instalator nie zrobi Ci instalacji na podstawie tych danych co napisales. pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 30.01.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Proszę o podanie szacunkowej, dobowej wartości zapotrzebowania waszych powietrznych pomp ciepła na kWh???Informacyjnie, od początku 5 tygodnia 2014r dobowe zapotrzebowanie mojej pompy ciepła nie schodzi poniżej 30kWh - 35kWh na C.O. i C.W.U. przy temp. zewnętrznych od -15*C do -5*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.01.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Proszę o podanie szacunkowej, dobowej wartości zapotrzebowania waszych powietrznych pomp ciepła na kWh??? Informacyjnie, od początku 5 tygodnia 2014r dobowe zapotrzebowanie mojej pompy ciepła nie schodzi poniżej 30kWh - 35kWh na C.O. i C.W.U. przy temp. zewnętrznych od -15*C do -5*C. To nie pompa ma takie zapotrzebowanie na energię ale dom i to dom głównie decyduje o tym ile czasu pompa o określonej mocy będzie pracowała. Moja przy dużych mrozach na godzinę pracy zuzywala 2,8-3kWh a pracowała ok.10h w tym ok.2h na cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts